قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / اعلام مبلغ زکات فطره ۱۴۰۰ مطابق با نظر مراجع تقلید
اعلام مبلغ زکات فطره 1403 مطابق با نظر مراجع تقلید

گزارش؛

اعلام مبلغ زکات فطره ۱۴۰۰ مطابق با نظر مراجع تقلید

زکات فطره امسال طبق نظر اکثر مراجع، حداقل برابر با ۲۰ تا ۷۵ هزار تومان معادل ۳ کیلوگرم گندم یا معادل ۳ کیلوگرم برنج اعلام شده است که خانواده‌ها بر اساس قوت غالب خود آن را پرداخت می‌کنند.

به گزارش خبرنگار اجتهاد، زمان وجوب زکات فطریه از غروب شب عید فطر است و مراجع تقلید، تأخیر پرداخت آن را بعد از نماز عید جایز نمی‌دانند، اما اگر کسی نماز عید را نخواند، باید فطریه را تا ظهر عید پرداخت کند.(۱)

ولی اگر دسترسى به فقیر ندارد، مى‌تواند مقدارى از مال خود را به نیت فطره جدا کرده و براى مستحقى که در نظر دارد یا براى هر مستحقی کنار بگذارد و باید هر وقت که آن را مى‌دهد نیت فطره کند.(۲)اما اگر موقعى که دادن زکات فطره واجب است، فطره را ندهد و کنار هم نگذارد، احتیاط واجب (۳)آن است که بعداً بدون اینکه نیّت ادا و قضا کند(به قصد قربت) فطره را بدهد.

کلیک کنید: احکام و آداب مربوط به پرداخت فطریه

به مناسبت در پیش بودن عید سعید فطر، میزان زکات فطره ماه مبارک رمضان (۱۴۰۰ هجری شمسی/ ۱۴۴۲ هجری قمری) بر اساس اعلام دفاتر مراجع تقلید ذکر می‌شود:

آیت‌الله خامنه‌ای

دفتر مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به پرسشی که فطریه برای هر شخص چه مقدار است؟ پاسخ داد: مکلف باید براى خودش و کسانى که نانخور او هستند، برای هر نفر یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکى از اینها را هم بدهد، کافى است.

ضمنا زکات فطره امسال به قیمت گندم برای هر نفر بیست هزار تومان اعلام شده است. همچنین برای افرادی که برنج ایرانی مصرف می‌کنند هر نفر حدود ۱۰۰ هزار تومان و برای کسانی که برنج خارجی مصرف می‌کنند هر نفر ۷۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است.

آیت‌‌الله سیستانی

دفتر آیت‌الله سیدعلی سیستانی میزان و مبلغ فطریه امسال (۱۴۰۰ هجری شمسی / ۱۴۴۲ هجری قمری) را اعلام کرد.

از آنجا که میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد ۲۱ هزار تومان و برای فطریه بدل از برنج ایرانی ۱۰۰ هزار تومان و فطریه بدل از برنج غیر ایرانی، ۷۵ هزار تومان تعیین شده است.

آیت‌الله مکارم شیرازی

از سوی دفتر آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی میزان زکات فطره مشخص و به کلیه دفاتر ایشان در سراسر کشور اعلام شد.

بر اساس نظر آیت‌الله مکارم شیرازی، زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم، مبلغ ۲۰ هزار تومان و بر مبنای قوت غالب برنج، مبلغ ۷۰ هزار تومان اعلام شده است. مؤمنین در انتخاب هر یک از این موارد مخیر هستند.

کفاره روزه غیر عمد مبلغ ۵ هزار تومان است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ ۳۰۰ هزار تومان است.

آیت‌الله وحید خراسانی

دفتر آیت‌الله حسین وحید خراسانی، میزان زکات فطره ۱۴۰۰ را اعلام کرد. در اطلاعیه دفتر این مرجع تقلید آمده است:

باسمه‌تعالی

پیرو سوالات مکرر مؤمنین از دفتر حضرت آیت‌الله وحیدخراسانی مبنی بر میزان زکات فطره ماه مبارک رمضان ۱۴۴۲، به اطلاع می‌رساند میزان زکات فطره برای هر نفر، یک صاع که تقریبا سه کیلوگرم گندم یا برنج و مانند اینها – از طعام هاى متعارف در محل – است که مکلّف می‌تواند پول یکى از اینها را طبق قیمتى که در محل خودش دارد محاسبه نموده و به فقیر بپردازد.

از آنجا که قیمت هر کیلو گندم در بعضى مناطق نزدیک به ۷ هزار تومان و قیمت هر کیلو برنج متعارف تقریبا ۲۵ هزار تومان می‌باشد، فطریه هر نفر به حساب گندم تقریبا ۲۰ هزار تومان و به حساب برنج ۷۵ هزار تومان می‌باشد و دفتر معظم‌له به این مبلغ زکات فطره را قبول می‌کند.

آیت‌الله صافی گلپایگانی:

دفتر آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی با آرزوی قبولی طاعات و عبادات روزه‌داران، نظر این مرجع تقلید پیرامون میزان زکات فطره و کفاره روزه را اینگونه بیان کرد:

بسمه تعالی

نظر مرجع عالیقدر آیت‌الله صافی گلپایگانی، پیرامون میزان زکات فطره‌ و کفاره روزه به شرح ذیل است:

مؤمنان مبلغ معادل یک صاع (۳ کیلوگرم) گندم یا برنج را به عنوان قوت غالب جهت زکات فطره بپردازند.

کفاره روزه غیر عمدی، برای هر روز، یک مد (حدود ۷۵۰ گرم) طعام مثل گندم می باشد.

کفاره عمدی، برای هر روز افطار عمدی، اطعام شصت مسکین؛ هر کدام یک مد (حدود ۷۵۰ گرم) طعام، مثل گندم پرداخت شود.

آیت‌الله شبیری زنجانی

دفتر آیت‌الله‌ سیدموسی شبیری زنجانی، مبلغ ۲۵هزار تومان را بابت فطریه هر نفر (به‌حساب قیمت گندم) تعیین کرده است.

با توجه به اینکه قیمت گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، لذا مؤمنین می‌توانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.

کفاره افطار غیر عمدی برای هر روز، یک مد طعام (حدود ۹۰۰گرم به‌حساب گندم) است که در صورت اطمینان می‌توان قیمت آن را به مسکین داد تا به وکالت از مکلف، برای خودش این مقدار طعام بخرد. بر این اساس، دفتر آیت‌الله‌ شبیری زنجانی، مبلغ ۶۵۰۰ تومان را برای کفاره افطار غیر عمدی و مبلغ ۳۹۰هزار تومان را برای افطار عمدی هر روز، قبول می‌کند و به مصرف آن می‌رساند.

شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا ۳کیلو و ۶۰۰گرم) از خوراکی‌های رایج در منطقه خود (مانند گندم، برنج و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.

آیت‌الله نوری همدانی

دفتر آیت‌الله نوری همدانی در اطلاعیه‌ای میزان فطریه امسال را براساس قوت غالب نان و برنج اعلام کرد که متن آن به شرح زیر است؛

بسم الله الرحمن الرحیم

با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه مؤمنین و مومنات به اطلاع می‌رساند طبق نظر مرجع عالیقدر حضرت آیت‌الله نوری همدانی میزان زکات فطره ماه مبارک رمضان (۱۴۰۰ هجری شمسی/ ۱۴۴۲ هجری قمری)، برای هر نفر، یک صاع که تقریباً سه کیلوگرم گندم یا برنج و یا اجناسی است که در رساله عملیه ذکر شده، مکلّف می‌تواند پول یکى از اینها را طبق قیمتى که در محل خودش دارد محاسبه کرده و به فقیر بپردازد.

با توجه به اینکه قیمت هر کیلو گندم در بعضى مناطق نزدیک به ۷ هزار تومان و قیمت هر کیلو برنج متعارف تقریباً ۲۵ هزار تومان است، فطریه هر نفر به حساب گندم تقریباً ۲۰ هزار تومان و به حساب برنج ۷۵ هزار تومان می‌شود.

آیت‌الله سبحانی

میزان زکات فطره سال جاری (بر اساس ماه مبارک رمضان ۱۴۴۲ ق.) از سوی دفتر آیت‌الله جعفر سبحانی اعلام شد. در اطلاعیه دفتر ایشان آمده است:

باسمه‌تعالی

پیرو سوالات مکرر مؤمنین از دفتر آیت‌الله سبحانی به اطلاع می‌رساند: میزان زکات فطره برای هر نفر، یک صاع (که تقریبا سه کیلو) گندم یا برنج یا جو یا خرما یا کشمش یا ذرت و مانند اینها است، مکلّف است پول یکى از اینها را طبق قیمتى که در محل خودش دارد محاسبه نموده و به فقیر بپردازد.

قیمت هر کیلو گندم ( به نرخ آزاد) در برخی مناطق نزدیک به ۷ هزار تومان و قیمت هر کیلو برنج متعارف، ۲۵ هزار تومان می باشد.

آیت‌الله علوی گرگانی:

بر اساس اعلام دفتر آیت‌الله سید محمدعلی علوی گرگانی مبلغ فطریه از گندم برای هر نفر مبلغ ۲۰ هزار تومان و از برنج حد متوسط آن برای هر نفر ۱۰۰ هزار تومان است.

کفاره روزه غیر عمد برای هر روز مبلغ پنج هزار تومان پول نان برای فقرا و کفاره روزه عمد نیز برای هر روز ۳۰۰ هزار تومان برای سیر کردن ۶۰ فقیر می‌باشد.

آیت‌الله جوادی آملی

بنابر اعلام دفتر آیت‌الله عبدالله جوادی آملی، مبلغ فطریه برای هر نفر بر مبنای قوت غالب منطقه، سه کیلو گندم، جو، برنج، خرما، کشمش و مانند آنها و یا معادل قیمت اینها به نرخ آزاد پرداخت گردد.

همچنین مبلغ مربوط به کفاره غیر عمد روزی ۵ هزار تومان و کفاره عمد روزی ۳۰۰ هزار تومان تعیین شده است.

———————————————-

پی‌نوشت‌ها:

۱- ر.ک: امام خمینى، سید روح‌الله، توضیح المسائل (محشى)، ج‌۲، ص ۱۸۰، م ۲۰۲۵، دفتر انتشارات اسلامى، قم، هشتم، ۱۴۲۴ ه‍ ق.

۲-همان، ر.ک: ذیل م ۲۰۳۰٫

۳- آیت‌الله بهجت: احتیاط مستحب آن است که بعداً قضا کند، ولى أظهر این است که زکات فطره دیگر بر او واجب نیست، ولى معصیت کرده است؛ آیات عظام گلپایگانى، تبریزى، صافى: بعداً باید بدون اینکه نیت ادا و قضا کند فطره را بدهد؛ همان، ر.ک ذیل م

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics
Clicky