شبکه اجتهاد: اخیرا کلیپی در شبکههای اجتماعی بازنشر شده ومدعی است ۵۱ نفر از علما و مراجع تقلید در حمایت از حکومتِ عثمانی فتوای مشروعیت به اشغال ایران توسط قشونِ عثمانی را دادند.
حجتالاسلام والمسلمین مهدی ابوطالبی استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم و عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) این کلیپ را مصداق «کلمه حق یراد بها الباطل» دانست و نوشت: اصل فتاوا و نکات کلی و منابعی که ذکر شده درست است اما اینکه این فتاوا در دفاع از عثمانی سنی بوده و موجب اشغال ایران و قحطی بزرگ شده غلط است:
اولا فتاوایی که ذکر شده، فتاوای علما در جنگ جهانی اول علیه اشغالگری انگلیس نسبت به جنوب عراق و بصره است نه دفاع از دولت عثمانی، و عموما ربطی به ایران ندارد که قحطی جنگ جهانی اول را به این فتاوا ربط داده است. البته چون بصره و عراق جزء حکومت عثمانی بودند دولت و ارتش عثمانی هم با انگلیسیها در جنوب عراق میجنگیدند لذا مجاهدین که با فتوای علما وارد جهاد با انگلیسیها شدند همراه با ارتش عثمانی با انگلیسیها میجنگیدند، نه برای دفاع از دولت عثمانی. یعنی نوعی جهاد با دشمن مشترک. مثل جهاد مشترک ما شیعیان و اهل سنت فلسطین و روسیه غیرمسلمان علیه اسراییل.
فقط برخی از فتاوا هم مربوط به اشغال جنوب ایران توسط انگلیس است که این فخرعلمای شیعه است که همواره با فتوای جهاد خود در این سالها و قبل از آن مانع اشغال دایمی ایران توسط انگلیسیها شدند. قیام رییس علی دلواری علیه انگلیسیها هم برای همین سالهاست که بر اساس فتوای امثال مرحوم آیتالله بلادی و … شد.
قحطی جنگ جهانی اول بدلیل اشغال ایران توسط متفقین است و برخلاف ادعای این کلیپ، اعلام بیطرفی دولت ایران مانع اشغال نشد، بلکه برعکس برغم اعلام بیطرفی، روسها شمال ایران را اشغال کردند وانگلیسیها هم جنوب را تهدید و بعد اشغال کردند. قرارداد ۱۹۱۵ روس و انگلیس برای تقسیم شمال و جنوب ایران بین روس و انکلیس در همین ایام منعقد شد.
ثانیا اینکه مهاجرت امثال مرحوم مدرس و برخی از نمایندگان مجلس در این کلیپ بعنوان عامل اشغال ایران به رغم بیطرفی دولت ایران مطرح شده است نیز خلاف واقع است. چون اولا این مهاجرت اساسا بعد از اشغال شمال ایران توسط روسها تحت عنوان کمیته دفاع ملی و به پیشنهاد خود مستوفی الممالک رییس الوزرای ایران انجام شد، لذا این کمیته و دولت موقت مورد تعقیب روسها قرار گرفتند و به همین دلیل از تهران به قم وبعد به کرمانشاه و بعد به استانبول رفتند.
ثالثا اینکه میگوید مردم در قحطی به سر میبردند و اینها برای خود در عثمانی براحتی و آسایش زندگی میکردند هم دروغ است، خود مدرس در استانبول که بود به شدت در مضیقه مالی بود و از طریق تدریس در یکی از مدارس علمیه مختصر حقوقی دریافت میکرد و در همین ایام زن و فرزندش در ایران از دنیا رفتند. در همین ایام عثمانی به آیتالله حبوبی که جزء علمای صاحب فتوا و مجاهد بود پیشنهاد کمک مالی حتی برای جنگ داد و ایشان قبول نکرد و گفت ما با پول خودمان میجنگیم و من مانند سایر مردم زندگی و گذران مسایل معیشتی خواهم کرد.
بطور کلی سند مطالبی که عرض کردم همان کتابهایی است که در کلیپ آمده است. لذا اگر شنونده به همان کتابها مراجعه کنند میبیند که علنا برای دفاع از مسلمین و سرزمینهای اسلامی فتوای جهاد دادند و البته تا حد زیادی هم خصوصا در ایران مانع اشغال شدند.
خواندن کتاب نقش علمای شیعه در رویارویی با استعمار (سلیم الحسنی) هم در این زمینه مفید است.