مجلس اعلای شیعیان در سال ۱۹۶۹ تأسیس شد. امام موسی صدر ۲ سال پس از تاسیس مجلس در مراسم ضیافت افطار خبرنگاران گزارشی از دستاوردها و طرحهای این مجلس ارائه میکند.
شبکه اجتهاد: متنی که در ادامه میخوانید، سخنرانی امام موسی صدر در جمع خبرنگاران شیعه در سال ۱۹۷۱ است. امام صدر در این سخنرانی از دستاوردها و طرح های مجلس اعلای شیعیان از زمان تأسیس گزارش میدهد. این سخنرانی در جلد سوم مجموعۀ «گام به گام با امام» منتشر شده است.
امام موسی صدر، رئیس مجلس اعلای شیعیان، ضیافت افطاری به افتخار روزنامه نگاران شیعه ترتیب داد. در این مراسم که استاد ریاض طه، رئیس سندیکای مطبوعات، حضور داشت، امام صدر گزارشی دربارۀ طرحها و اقداماتی ارائه داد که مجلس اعلای شیعیان از آغاز تأسیس تاکنون انجام داده است.
امام صدر در ابتدای سخنرانی خود دربارۀ درس ها و پیامهای ماه مبارک رمضان گفت: «رمضان ماه درک دردها و رنجهای دیگران و ماه دعوت به پایداری و شکیبایی و تحمل دشواریها و آمادگی برای کار و تلاش است. افزون بر آن، رمضان ماه تعیین سرنوشت است، زیرا مسلمانان، بسیاری از صفحات تاریخِ خود را در این ماه رقم زده اند.»
امام در ادامه ابراز امیدواری کرد که این ماه مبارک، نقطۀ عطفی در تاریخ امت ما، در حد امکانات ساده و اندکِ موجود باشد و گفت: «مجلس اعلای شیعیان از اینکه میزبان رئیس سندیکای روزنامه نگاران است، به خود میبالد.»
سپس، امام دربارۀ هدفِ تشکیل مجلس اعلای شیعیان و فعالیتهایی که این مجلس انجام داده است، گفت: «از زمان تأسیس مجلس همۀ ما آرزو داشتیم که نظام لبنان، نظامی شایسته سالار و مبتنی بر توانمندی ها باشد تا مجلس بتواند همۀ وقت خود را به فعالیتهای دینی اختصاص دهد. ولی نظام فرقهای حاکم بر لبنان، در دستیابی به اهداف مورد نظر خود، یعنی پاسداری از حقوق فرقهها و گروه های محرومی که نمیتوانند از رهگذر لیبرالیسم به حقوق خود دست یابند، با شکست روبه رو شده است. با گذشت سالهای بسیار، هنوز آمارها بیانگر محرومیت و عقب ماندگی شیعیان است و این نشانۀ آن است که نظام فرقه ای به اهداف خود دست نیافته و کارآیی مطلوب را ندارد.»
امام صدر افزود: «فعالیتهای تشکیلاتی مجلس اعلای شیعیان آخرین فعالیتها در نوع خود در لبنان است و هنگامی آغاز شد که اوضاع حاکم در گذشته مانع شده بود که شیعیان چنین مجلسی تأسیس کنند.»
اقداماتی را که مجلس انجام داده است، میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
۱- ساختمان مجلس اعلای شیعیان در حازمیه را خریداری کرد و آن را محل همۀ بخش های مجلس قرار داد.
۲- شهرداری غبیری قطعه زمینی به مساحت پانزده هزار متر مربع برای بنای بیمارستان در منطقۀ جناح به مجلس هدیه کرد. مجلس طرح ساخت این بیمارستان را با شرکتهای خارجی در میانگذاشته و آنها نیز برای تأمین بودجۀ مورد نیاز برای ساخت بیمارستان و تأمین تجهیزات مورد نیاز اعلام آمادگی و پیش بینی کرده اند هزینۀ آن در طی ده تا پانزده سال بازخواهد گشت. پس از ساخت بیمارستان، مراحل ساخت دانشکدۀ پزشکی آغاز خواهد شد.
۳- مجلس در زمینۀ ساخت مسکن مردمی اقداماتی انجام داده و یک شهرک نمونۀ ۴۶۰ واحدی در منطقۀ عمروسیه احداث کرده و اکنون نیز در صدد ساخت شهرکی دیگر است.
۴- مجلس برنامۀ آموزش دینی در مدارس را پایه گذاری کرده و در صدد ساخت خانۀ معلم به منظور آموزش و فرهنگ سازی دینی است.
۵- مجلس با وجود آنکه برخی در صلاحیت آن خدشه وارد کرده اند، از اوقاف آمارگیری کرده و دریافته است که ۴۶۰۰ ملک وقفی وجود دارد که اگر به خوبی از آنها بهره برداری شود، میتوان از درآمد حاصل از آنها برای خدمت رسانی به شیعیان و اجرای طرحهای مورد نیاز استفاده کرد و دیگر لازم نیست هنگام تصمیم گیری برای هر طرحی، ابتدا به جمع آوری کمکهای خیریه بپردازیم.
۶- مجلس از ابتدای تأسیس خود، هنگامی که مشکلات تلخ جنوب مطرح شد، تلاش های طاقت فرسایی برای خدمت رسانی به آن انجام داده است و حتی اعتصاب بی سابقهای را سازماندهی کرد که تأثیر فراوانی در مطرح شدن این قضیه در افکارعمومی جهان داشت. در عرصۀ منطقهای نیز در همان روز اعتصاب، مجلس جنوب تأسیس شد و ۳۰ میلیون لیره به جنوب اختصاص یافت و علاوه بر آن، ۱۰ میلیون لیره برای ساخت پناهگاه مقرر شد و همچنین تعداد مجوزهای تولید توتون در روستاهای شیعه نشین نیز افزایش یافت.
در منطقۀ بقاع نیز که ناهنجاریهای اجتماعیای همچون انتقام جویی و خون خواهی در آن وجود دارد، مجلس تلاش فشرده و طاقت فرسایی برای برقراری مصالحه و آشتی و جلوگیری از استمرار عادت انتقام گیری یا خون بهاگیری انجام داده است که امیدواریم در این زمینه به موفقیت دست یابیم؛ به ویژه آنکه اهتمامی رسمی نیز در این موضوع وجود دارد و افزون بر آن، افراد بااخلاصی در منطقه هستند که به ما کمک میکنند. به امید روزی که امنیت پایدار، فراگیر شود و ثروتهای انسانی در منطقۀ بقاع به رشد و بالندگی برسند.
۷- مجلس به وضع شعایر دینی براساس مذهب جعفری اقدام کرده است و هم اکنون در سحرهای ماه رمضان، روزهای جمعه و مناسبتهای دینی به این شعایر عمل میشود. برای آنکه این اقدام مجلس تفرقه افکنی تلقی نشود، تلاش فراوانی کرده ایم تا این شعایر یکپارچه و هماهنگ با سایر مذاهب باشد و موجب شکوه اسلام شود.»
امام صدر در پایان سخنان خود از همگان خواست تا برای رسیدن به وضعیتی بهتر، بیشتر تلاش کنند.