آخرین مصوبات و موضوعات دروس خارج فقه معاصر برای سال تحصیلی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۰ از سوی آیتالله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه، جهت اجرا ابلاغ گردید.
به گزارش شبکه اجتهاد، دفتر فقه معاصر اعلام کرد: طبق ابلاغیه مدیر حوزههای علمیه از سال تحصیلی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۰ کلیه اساتیدی که مجوز برگزاری دروس خارج فقه متعارف را دارا میباشند، میتوانند در موضوعات اعلام شده توسط مدیریت حوزههای علمیه، به برگزاری دروس خارج فقه معاصر اقدام نمایند و در این صورت دروس این اساتید به عنوان دروس رسمی حوزههای علمیه لحاظ و شامل امتیازات مربوطه خواهد شد.
دروس خاصی که سالهای گذشته در همکاری علمی با دفتر فقه معاصر برگزار میشد، در کنار سایر دروس از این هفته کما فی السابق ادامه خواهد شد که زمان بندی نهایی آن به زودی اعلام میگردد. متن ابلاغیه مدیر حوزههای علمیه بدین شرح است:
بسته حمایتی دروس خارج فقه معاصر
الف. از سال تحصیلی ۱۴۰۱ – ۱۴۰۰ به بعد تمام اساتیدی که از نظر معاونت محترم آموزش و مدیریت محترم سطوح عالی و خارج قم دارای مجوز برگزاری دروس خارج بوده و حداقل سابقه سال تدریس ۵ سال درس خارج فقه و اصول را داشته باشند، در سراسر کشور میتوانند درس خارج فقه معاصر را نیز برگزار نمایند.
تبصره ۱: موضوعات دروس خارج فقه معاصر توسط مدیر محترم حوزههای علمیه و با مشورت دفتر فقه معاصر حوزههای علمیه ابلاغ میگردد.
تبصره ۲: هر یک از اساتید در صورت تمایل به تدریس در موضوعات معاصر به غیر از موضوعات تبصره ۱، میتوانند فهرست تفصیلی موضوعات و سرفصلهای درس را به همراه منابع تحقیقی آن برای بررسی به مدیریت حوزههای علمیه ارسال نمایند و در صورت تصویب ابلاغ میگردد.
تبصره ۳: دروس خارج فقه معاصر حداقل باید یک روز در هفته برگزار گردد؛ و طلاب محترم تنها در صورتی میتوانند در مصاحبه شفاهی آن دروس شرکت نمایند که بقیه ایام هفته نیز در درس دیگری (اعم از فقه معاصر و غیر آن) حضور داشته باشند و حداقل میزان حضور در دروس خارج را مطابق قوانین آموزشی حوزه دارا باشند.
تبصره ۴: طلاب محترم دروس خارج بعد از قبولی در دو مصاحبه شفاهی خارج، در صورتی که در یکسال تحصیلی همزمان در درس خارج فقه معاصر و غیر آن شرکت نمایند، به اختیار خود میتوانند تنها در مصاحبه یکی از این دو درس شرکت نموده و اخذ حداقل نمره ۱۲ برای قبولی مصاحبه شفاهی آن سال کفایت میکند.
ب. از سال تحصیلی ۱۴۰۰ – ۱۴۰۱ تنها طلاب دروس خارج فقه معاصر فوقالذکر که حداقل یک مقاله علمی ـ پژوهشی در موضوع درس خود منتشر سازند از امتیازات ذیل برخوردار میگردند:
۱. به ازای هر مقاله ۲ نمره تشویقی (حداکثر ۶ نمره) در هر یک از مصاحبههای درس خارج فقه معاصر، به شرط آن که حداقل نمره قبولی ۱۰ را در آن مصاحبه کسب نموده باشند.
۲. امتیاز برای منازل شهرک مهدیه به ازای هر مقاله در هر سال بر طبق آییننامه مربوطه
۳. حمایت از انتشار کتابهای ایشان در موضوعات اجتهادی فقه معاصر که به تایید شورای نشر بر طبق آیین نامه مصوب رسیده باشد.
تبصره: فهرست مجلات موضوع این بند توسط معاونت محترم پژوهش حوزههای علمیه ابلاغ میگردد.
تبصره: ارائه گواهی رسمی پذیرش مقاله در مجله در حکم انتشار آن میباشد.
تبصره: آیین نامه حمایت از انتشار کتب فقه معاصر با هماهنگی معاون محترم پژوهش و با حضور مدیر محترم دفتر فقه معاصر مصوب و ابلاغ میگردد. در راستای حمایت از این امر میتوان از بودجه و ظرفیتهای دبیرخانه حمایت از پژوهشها و بودجه حوزه ریاست نیز استفاده نمود.
موضوعات مصوب دروس خارج فقه معاصر
همان طور که در متن مصوبه فوق آمده است، دروسی که در موضوعات ابلاغ شده مرکز مدیریت حوزههای علمیه، برگزار میگردند، جز دروس رسمی خارج فقه معاصر حوزههای علمیه ثبت و از امتیازات آن برخوردار میگردند.
بسته نهایی موضوعات ابلاغ شده توسط مدیریت حوزههای علمیه برای دروس خارج فقه معاصر سال ۱۴۰۰۱ – ۱۴۰۰
۱) پول و احکام آن
۲) ارز بین المللی اس دی آر
۳) فقه رمزارزها
۴) عقود سرمایه گذاری خطرپذیر و شرکتهای نوپا (عقد قرض قابل تبدیل و …)
۵) قراردادهای کاهش ریسک (قراردادهای سه طرفه، قرارداد ال سی، فاکتورینگ و ﻓﻮرﻓﯿﺘﯿﻨﮓ و بررسی مشروعیت آنها، ابزارهای کاهش ریسک و …)
۶) عقد الاستصناع
۷) العربون (بیعانه)
۸) اوراق الیانصیب (بخت آزمایی)
۹) سرقفلی
۱۰) چک وحواله و سفته و احکام آن
۱۱) اوراق بهادار و خزانه
۱۲) عقد بیمه و احکام آن
۱۳) قراردادهای بانکی و احکام آن
۱۴) شرکتهای سهامی
۱۵) شخص حقوقی و احکام آن
۱۶) فقه بورس و بازارهای مالی
۱۷) پولشویی
۱۸) مالکیت فکری (حق التألیف و حق اختراع و انحصار نشان و نام تجاری)
۱۹) حریم خصوصی
۲۰) رسانه و احکام آن (ماهیت رسانه، احکام جامع رسانه، احکام خاص موضوعات عمومی رسانه، احکام موضوعات خاص رسانه)
۲۱) فقه فضای مجازی
۲۲) فقه عدالت
۲۳) فقه حکومت (ولایت فقیه، شروط و حدود اختیارات حاکم)
۲۴) فقه حکمرانی
۲۵) فقه قانون (ماهیت قانون، جایگاه مجلس قانونگذاری در نظام اسلامی، فتوای معیار)
۲۶) فقه تربیت و روابط اجتماعی
۲۷) فقه اخلاق
۲۸) فقه احیای حقوق عامه
۲۹) فقه هوش مصنوعی
۳۰) فقه ورزش
۳۱) فقه پزشکی:
تلقیح مصنوعی
شبیه سازی
پیوند اعضا
تغییر جنسیت
احکام تشریح
مرگ مغزی
حیات نباتی
مهندسی ژنتیک
اتانازی
بیماریهای واگیردار
لمس و نظر پزشک
خرید فروش اعضای بدن
ضمان طبیب
اجرت بر طبابت