آیتالله ناصر مکارم شیرازی و آیتالله جعفر سبحانی صبح امروز در درس خارج خود نسبت به اظهارات رییس جمهور درباره حجاب و فضای مجازی واکنش نشان دادند.
به گزارش شبکه اجتهاد، آیتالله ناصر مکارم شیرازی امروز در آغاز درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم، از اظهارات رییس جمهور درباه فضای مجازی و مساله حجاب انتقاد کرد و گفت: اخیرا آقای رییس جمهور محترم چند جمله درباره مساله حجاب و فضای مجازی بیان کرده که متاسفانه هر دو زننده بوده است، انشاءلله در این مورد مفصل صحبت خواهیم کرد ولی الان با اشارهای میگذرم.
حجاب جزو مسائل ضروری تمام مذاهب اسلامی است
معظم له با بیان این که مساله حجاب جزو مسائل ضروری تمام مذاهب اسلامی است، گفت: رییس جمهور که در ابتدای کار قسم خورده ارزشهای اسلامی را حفظ کند، باید حفظ کند؛ ما اگر این همه شهید و اسیر و جانباز دادیم، برای حفظ ارزشهای اسلامی بوده، اگر با همه گرفتاریها و مشکلاتی که داریم در منطقه قدرت اول هستیم بر اثر اسلام است.
ایشان خطاب به رییس جمهور تاکید کرد: شما رییس جمهور یک کشور اسلامی هستید نه یک کشور دموکراتیک و سکولار.
آیتالله مکارم شیرازی اضافه کرد: درباره فضای مجازی هم سؤال کنید ببینید چقدر مفاسد پیدا شده است، ما مخالف استفاده از تکنولوژیهای نوین نیستیم، اما چشم و گوش بسته نباید بود، باید جلوی مفاسد را گرفت.
کسی نمیگوید فضای مجازی را حذف کنید، اما اصلاح کنید
معظم له ادامه داد: از برخی قضات دادگستری شنیدم که میگفتند اکثر طلاقهایی که واقع میشود مربوط به وسوسههای ناشی از فضای مجازی است؛ کسی نمیگوید فضای مجازی را حذف کنید، اما اصلاح کنید.
این مرجع تقلید بیان داشت: این که ایشان میگوید نباید جلوی خواست مردم ایستاد، حرف درستی نیست، بالاخره در هر کجا یک اقلیت متخلف و وظیفه نشناس پیدا میشوند؛ اگر همه چیز را باید به اختیار عموم بگذاریم پس در تعزیزات و دادگستری را ببندیم، این چه حرفی است؟
باید ایشان اشتباهات را اصلاح کند
آیتالله مکارم شیرازی گفت: با همه احترامی که برای رییس جمهور قائل هستیم، این اشتباهات را باید ایشان اصلاح کند.
ایشان افزود: یکی از اصول سیاست این است که اگر در جایی گرفتاری بغرنجی پیدا شد با مسائل حاشیهای مردم را سرگرم میکنند، حالا که این گرانیهای بیدادگر و مشکلات اقتصادی پیدا شده سراغ این مساله برویم تا مردم سرگرم شوند، این کار درست نیست.
معظم له در ادامه درس خارج خود گفت: نکته دیگر که جا دارد در اینجا به آن اشاره کنیم این است که باید دنیا را خوب بشناسیم تا تصمیم صحیح بگیریم، بر دنیای امروز در واقع هیچ قانونی حاکم نیست، همه به دنبال حفظ منافع خودشان هستند؛ در فرانسه هفتههاست که بلوایی ببپا شده است، عده زیادی دستگیر، عدهای کشته و عدهای هم زخمی شده اند؛ اما صدایی از کسی در نمی آید و کسی دم از حقوق بشر نمی زند.
باید دنیا را بشناسیم/ با اینها میخواهیم قرارداد ببندیم و تعامل کنیم؟
ایشان یادآورشد: اگر یک صدم این اتفاقات در کشور ما بود چه بلوایی به راه میانداختند و میگفتند ایران از بین رفت و متلاشی شد، اما در قبال این اتفاقات همه ساکت هستند.
آیتالله مکارم شیرازی ادامه داد: همچنین رییس جمهور آمریکا هر دو پای خود را در یک کفش کرده و میگوید کنگره باید آنچه من درباره دیوار مکزیک میگویم را کنگره تصویب کند، دیکتاتوری از این بدتر میشود؟ اگر در کشور ما بود چه اتفاقی میافتاد و چه حرفهایی درباره ما و مسؤولان ما میزدند؟
ایشان با تاکید بر این که باید دنیا را بشناسیم، گفتند: ما با چنین دنیایی روبرو هستیم، با اینها میخواهیم قرارداد ببندیم و تعامل کنیم؟ اگر درست بشناسیم کلاه سرمان نمی رود، وقتی کلاه سر ما میرود که در باغ سبزها و وعدههای آنها را باور کنیم.
معظم له تاکید کردند: تنها راه در این دنیا قوی شدن است، اگر قوی نشویم دچار مشکل خواهیم شد، هیچ حساب و کتابی در این دنیا در کار نیست، امیدواریم خدا ما را از شر دشمنان و اشرار حفظ کند و بتوانیم راه صحیح را به سوی سعادت دنیا و آخرت بپیماییم.
حجاب چماقی بر سر زنان نیست
همچنین آیتالله جعفر سبحانی در انتهای درس خارج اصول خود در مسجد اعظم قم با اشاره به آیه «لا اکراه فی الدین قد تبیّن الرشد من الغیّ» گفت: در گذشته، مقالهای به نام «الاسلام عقیده و شریعه» دارم که در آن بیان کردم اسلام از دو بخش عقاید و تکالیف تشکیل شده است.
او تصریح کرد: آیه فوق ناظر به عقیده است یعنی عقیده با اکراه درست نمیشود، قلب انسان اگر به چیزی بخواهد معتقد شود با اجبار نمیشود چون اعتقاد مبادی دارد، گاهی با برهان گاهی با خطابه و گاهی با جدل مردم را دعوت میکنیم.
آیتالله سبحانی با بیان اینکه عقاید بدون قانع کردن مردم درست نمیشود، خاطرنشان کرد: رسانهها و منبریها باید عقاید را آرام آرام گفته و مردم را قانع کنند.
آقایان عقل کل نیستند، اقتصاد و سیاست برای شما اما احکام برای حوزه است
او به جنبه تکلیفی اسلام اشاره کرد و گفت: اما احکام جنبه اجرایی دارد مثل اینکه شراب حرام است لذا کسانی که صحبت میکنند مسائل تکلیفی نباید با فشار توام شود، درست نیست چون مسائل تکلیفی جنبه اجرایی دارد لذا حجاب از مسائل تکلیفی است و چماقی بر سر زنان نیست.
این مرجع تقلید عنوان کرد: بنابراین کسانی که راس کارند یک مقدار مسائل را برای حوزه بگذارند، آقایان عقل کل نیستند، اقتصاد و سیاست برای شما اما احکام برای حوزه است. تنها با نصیحت کار درست نمیشود، گرچه نیمی از مساله را حل میکند اما نیمی دیگر اجرا میخواهد و نیازمند امر به معروف و نهی از منکر است. جنبههای اجرایی در تکالیف باید عاقلانه باشد.