هیچکس مخالف تحول در حوزه نیست اگر هم عدهای نسبت به این امر احتیاط میفرمایند علتش این است که لزوماً هر تحولی را تحول متکامل نمیبینند و دغدغههایی پیرامون این موضوع دارند که در صورت برطرف شدن آنها همگی موافق این جریان هستند.
به گزارش شبکه اجتهاد، حجتالاسلام والمسلمین ابوالقاسم علیدوست استاد خار فقه و اصول حوزه علمیه قم در خصوص موانع و راهکارهای تحول حوزههای علمیه با تأکید بر اینکه هیچکس مخالف تحول متکامل در حوزه نیست به پایگاه ۵۹۸ گفت: بیشک در خصوص تحول حوزه، بعد از انقلاب کارهای خوبی درون حوزه صورت گرفته است اکنون با نسلی در حوزه مواجه هستیم که در بسیاری از موضوعاتی که گذشتگان در مورد آن کاری صورت ندادهاند و یا کمکار بودهاند ورود کرده و تحقیقات در خور و شایستهای از قبیل کتاب پایاننامه مقاله و … به جامعه علمی عرضه کردهاند و بسیاری از شبهات موجود نیز رصد شده و مدیریت شدهاند.
وی در ادامه افزود: بیان این مطالب از این جهت بود که بدانیم کارهایی در مسیر تحول صورت گرفته است و خدای ناکرده دچار سیاه نمایی نشویم و این را هم بدانیم اگر چه با توجه به امکانات و شرایط موجود کارهای خوبی انجام گرفته است اما از این امر هم نباید غافل شد که سرعت تحولات با توجه به سرعت تغییرات در سطح جهان قابل قبول نیست.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با توجه به تأکید مقام معظم رهبری راجع به تحول اظهار داشت: تحول به دو شکل است یکی مرتجعانه و دیگری متکامل. صورت اول نه تنها به پیشرفت و به روز شدن کمکی نمیکند بلکه سبب از دست رفتن میراث موجود نیز میشود اما شیوه دوم که مد نظر رهبر انقلاب و دیگر بزرگان حوزه نیز هست نیاز به استفاده از نخبگان و جوانان اهل فکر در کنار بزرگان صاحب تحول دارد و اگر در این زمینه از بزرگان و نظرات آنان استفاده نشود چهبسا آنچه که موجود است نیز از دست برود.
علیدوست با تأکید بر دغدغه بهجا و درست مراجع و بزرگان حوزه در مورد تحول بیان کرد: هیچکس مخالف تحول در حوزه نیست اگر هم عدهای نسبت به این امر احتیاط میفرمایند علتش این است که لزوماً هر تحولی را تحول متکامل نمیبینند و دغدغههایی پیرامون این موضوع دارند که در صورت برطرف شدن آنها همگی موافق این جریان هستند زیرا اینطور نیست که زمانی یک جریان علمی به نهایتی برسد و دیگر نیاز به تکامل نداشته باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: کسانی میتوانند راجع به تحول صحبت کنند که بر قلههای علمی قرار گرفته باشند و اینگونه نباشد که هر کسی اجازه صحبت در مورد تحول را داشته باشد ولو اینکه آوازی بلند داشته باشد اما از نظر علمی دست پری نداشته باشد.
وی بر جلوگیری از دخالت افراد فاقد تخصص تأکید کرد و بیان داشت: درون حوزه اتاق فکری متشکل از بزرگان و نیروهای خبره جوان تشکیل شود تا بتوانند با تبیین یک شیوهنامه جامع و کامل و نیز بررسی تمامی جوانب از اهداف گرفته تا آسیبهای موجود و احتمالی و همچنین شنیده شدن تمامی آراء و نظرات هر چه سریعتر مقدمات تحول متکامل در حوزه را فراهم آورند.
استاد مطرح حوزه علمیه قم در پایان خاطرنشان کرد: تحول یک حرکت چندهفتهای و یا چندماهه نیست و برخلاف تصور بعضی نیاز به زمان دارد.