مردم دغدغهها و نارضایتیهایی از دستگاه قضایی دارند؛ تاکید ما این است که باید با برنامه ریزی مناسب مشکلات حل شود و رضایت مردم جلب شود.
به گزارش شبکه اجتهاد، آیتالله ناصر مکارم شیرازی در ابتدای درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم، با اظهار خوشبختی از انتصاب حجتالاسلام والمسلمین رئیسی به عنوان رییس جدید دستگاه قضا، توصیههایی مهم خطاب به ایشان و دیگر دست اندرکاران قوه قضاییه ارائه کرد.
ایشان با بیان این که امیدواریم با آمدن ایشان تحولی در قوه قضاییه پیدا شود، فرمود: مردم دغدغهها و نارضایتیهایی از دستگاه قضایی دارند؛ تاکید ما این است که باید با برنامه ریزی مناسب مشکلات حل شود و رضایت مردم جلب شود.
آیتالله مکارم شیرازی اظهار داشت: مشکلات از چند ناحیه سرچشمه میگیرد، نخست طولانی شدن روند رسیدگی به پروندهها، گاهی سالها طول میکشد و هنوز یک پرونده در جریان است.
معظم له افزود: یک علت این مساله این است که بخشی از مردم برای کوچک ترین اتفاقات به دادگاه مراجعه میکنند، سابقا با حکمیت و پادر میانی بزرگ ترها مشکلات را حل میکردند، این مشکل فرهنگی است و باید آموزشهای لازم در این خصوص به مردم ارائه شود که حتی الامکان به دستگاه قضایی مراجعه نکنند.
تأکید بر حذف این تشریفات دست و پاگیر
ایشان تشریفات دست و پاگیر موجود را از دیگر عوامل اطاله دادرسی دانسته و با تاکید بر حذف این تشریفات، فرمود: اگر مشکل قانونی وجود دارد باید در مجلس قانونی بگذارند تا این مشکل حل شود.
معظم له با بیان این که عامل دیگر اطاله دادرسی سوء استفاده برخی از وکلا است، فرمود: برخی وکلا که وجدان ضعیفی دارند میگویند تا میتوانید پرونده را طولانی کنید؛ اینها از پیچ و خمهای قانون استفاده میکنند و سبب میشوند تا روند رسیدگی طولانی شود، جلوی اینها هم باید گرفته شود.
آیتالله مکارم شیرازی تصریح کرد: وکلای محترم دادگستری بدانند اگر احساس کنند حق با طرف است وکالت او را قبول کنند و اگر احساس کنند حق با کسی نیست وکالت او را نپذیرند، شرعا طرفداری از باطل جایز نیست.
معظم له افزود: مشکل دیگر این است که ارتباط دستگاه قضا با حوزه کم است، باید بیش از این ارتباط وجود داشته باشد، خیلی از مسائل راه حل دارد؛ ما در دوران ریاست سابق قوه قضاییه گفتیم هزاران نفر از جوانان به خاطر مهریه در زندان هستند؛ اینها زندانیان بی گناه هستند، بیایید بنشینم و حل کنیم اما به خاطر بعضی تعصبها نیامدند؛ الان هم عرض میکنیم اینهایی که به خاطر مهریه در زندان هستند بیگناه هستند و راه حل دارد.
باید ارتباط دستگاه قضایی با حوزههای علمیه قوی باشد
ایشان یادآورشد: ارتباط دستگاه قضایی ما با حوزههای علمیه باید قوی باشد چراکه راه حل بسیاری از مشکلات در حوزه و درسهای خارج است؛ تاکید ما این است که مسؤولان قضاییه باید تحولی در نظام قضایی ایجاد کنند.
معظم له اضافه کردند: در عین حال که تشکر میکنیم از زحمات کسانی که مخلصانه زحمت میکشند و کار میکنند، اما معتقدیم این کافی نیست و باید تحولی در تشکیلات قضایی پیدا شود. خوشبختانه آقای رییسی سوابق زیادی در دستگاه قضایی دارد، ایشان پیچ و خمها را میداند باید بنشینند و مشکلات را شناسایی کنند.
آیتالله مکارم شیرازی اضافه کرد: گاهی اوقات جرمهای بزرگ و کلان واقع میشود و بعد دستگاهها خبردار میشوند؛ در رسانهها نوشته بودند در یکی از همین پروندههایی که اخیرا در جریان است، ۲۴۲ حساب بانکی برای پسر هشت ساله اش باز کرده بود، چرا باید اجازه داد چنین اتفاقی رخ دهد؟
گاهی اوقات جرمهای بزرگ و کلان واقع میشود و بعد دستگاهها خبردار میشوند!
ایشان با تاکید بر هوشیاری و مراقبت دستگاههای امنیتی و نظارتی و دیگر نهادهای ذیربط در این خصوص، ابراز داشت: چرا باید اجازه داد مشکل به این درجه از بزرگی برسد و تازه میخواهیم آنها را به دادگاه بکشانیم، این قابل قبول نیست که مفسدان اقتصادی ما دارای جرمهای فوق العاده سنگین هستند و بعضی از آنها اموال کلانی را بر میدارند و فرار میکنند و تازه ما متوجه میشویم. چرا دستگاههای نظارتی از این گونه مسائل غافل باشند و هنگامی که کار فوق العاده سنگین شد ورود کنند. اینها زیبنده و سزاوار نظام اسلامی نیست.
معظم له با تاکید بر این که برای پیشگیری از وقوع جرم همه باید دست به دست هم دهند، اظهار داشت: آن دستگاهی که این همه حساب در آن برای یک نفر باز شده بود مگر حراست نداشت که از وقوع این اتفاق بی خبر باشد؟ مگر مسئولین بانک از این مسأله باخبر نبودند که به آنها اجازه دادند که این تعداد حساب باز کنند؟
ایشان در پایان فرمود: امیدواریم این تذکرات خیرخواهانه مورد توجه قرار گیرد؛ چراکه رضایت مردم سبب قوت نظام اسلامی و ناامید شدن بیگانگان است و موجب رضایت خداوند است.