قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / مشق اجتهاد / اندیشه و روش / حکم را بر آیه تحمیل نکنیم/ آزاد بیندیشیم

خالد غفوری درمدرسه هشتم مشق اجتهاد:

حکم را بر آیه تحمیل نکنیم/ آزاد بیندیشیم

استاد خالد غفوری کارگاه روش استناددهی به کتاب را در مدرسه تخصصی فقه امام‌_خمینی (ره) ارائه نمود و نحوه استدلال به کتاب در مباحث نو ظهور را بیان داشت. برخی مطالب مطرح‌شده به‌قرار زیر است:

 ابتدا باید سؤالاتی که در مورد محیط‌ زیست است را بیان کنیم. سؤالاتی از این قبیل که آیا تخریب محیط‌ زیست حرام است؟ جلوگیری از تخریب آن واجب است؟ حفظ آن بر عهده کیست؟ در صورت تخریب آیا ضمان دارد؟ صرف تخریب محیط‌ زیست انسان حرام است یا مطلق جانداران؟ تخریب به‌صورت تدریجی حرام است یا دفعی؟ در تزاحم بین حفظ محیط‌زیست و حفظ انسان‌ها چه باید کرد؟

در خصوص تخریب محیط‌ زیست اگر به سراغ سنت رویم، مطلب خاصی دستمان را نمی‌گیرد؛ چراکه فقط دو روایت از حضرت امیر (ع) در این زمینه وجود دارد که آن دو نیز سند ندارد.لکن وقتی سراغ قرآن رویم آیات ۲۰۶ و ۲۰۷ بقره در این زمینه وجود دارد: اذا تولی سعی فی الارض لیفسد فیها و مهلک الحرث و النسل و …

ابتدا می‌باید واژگان مطرح‌شده در آیه را بررسی نمود و سپس ترکیب آن‌ها در جمله را استظهار کرد و درنهایت آنچه را که ظهورش با ادله داخلی و خارجی قوی بود، متعین دانست.

مسیر استدلال به آیات قرآن را بایستی به طریق زیر پیمود:

آیه مرتبط با بحث از طریق جستجو و … انتخاب شود.

آیه بدون موضع و پیش‌فرض بررسی شود. به‌صورت آزاد، احتمالات در واژگان آیه را بررسی کرده و احتمال قوی در مدلول آیه انتخاب شود.

 کل آیه را موردبررسی قرار داده که در پی آنچه حکمی است. ممکن است فقها بدین آیه استناد نکرده باشند.

اشکالات احتمالی بر استدلال مطرح شود و بدان‌ها پاسخ داده شود؛ و درنهایت آیات متعارض، مفاسد و مصالح موجود، روایات متعارض و متخالف مطرح و بررسی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics
Clicky