دیدگاه‌های علامه سیدجعفر مرتضی عاملی در شماره جدید آیینه پژوهش

دیدگاه‌های علامه سیدجعفر مرتضی عاملی در شماره جدید آیینه پژوهش

شماره ۱۷۹ دو ماهنامه آیینه پژوهش با ارائه ۱۲ مقاله به معرفی و بررسی دیدگاه‌های علامه سیدجعفر مرتضی پرداخته است.

به گزارش شبکه اجتهاد،‌ دو ماهنامه آیینه پژوهش از ۳۰ سال پیش به همت و زیر نظر حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی‌راد و چند تن از نویسندگان و کارشناسان با حمایت‌های دفتر تبلیغات اسلامی قم آغاز به کار کرد. این دوماهنامه طی ۳۰ سال انتشار به رویکرد خود در عرصه نقد کتاب‌های دینی وفادار مانده و اصلی‌ترین هسته ماهنامه «آینه پژوهش» نقد کتاب است.

دو ماهنامه آیینه پژوهش در بردارنده مقالاتی است که برای پژوهش‌های علمی و تحقیقی ویژگی روش‌دهی دارد و شناساندن متون بایسته تصحیح، ترجمه و طرح‌های شایسته پژوهش، نقد و معرفی کتاب‌های تحقیقی و تخصصی، گزارش تصحیح متون، تألیف و ترجمه‌های دست اجرا، معرفی تازه‌ترین کتاب‌ها و مقالات تحقیقی نشریات، شناساندن مراکز علمی ـ فرهنگی و اهداف آنها و ارائه اخبار پژوهشی و فرهنگی از جمله مواردی است که در این نشریه به آنها پرداخته می‌شود.

شماره پنجم این دو ماهنامه در سال ۹۸ به معرفی زندگی‌نامه و نظرات و دیدگاه‌های سید جعفر مرتضی عاملی، محقق و نویسنده برجسته معاصر شیعه پرداخته است.

از وی تاکنون بالغ بر بیست عنوان کتاب منتشر شده است که معروف‌ترین و گسترده‌ترین آنها کتاب «الصحیح من سیره النبی الاعظم(ص)» در زندگانی رسول الله(ص) و «الصحیح من سیره الامام علی(ع)» است.

آثار این محقق برجسته در پیراستن و تصحیح دیدگاه‌ها نسبت به حوادث و رویدادهای تاریخ اسلام جایگاه بلندی دارند. تتبع وسیع، ارزیابی دقیق، ریشه‌یابی هوشمندانه از حوادث و سیر آنها، تحریف‌زدایی و نمایاندن حقایق و واقعیت‌ها، نشان دادن دست‌های جعل و تحریف و افشاء چهره‌های فریب‌گر، از ویژگی‌های برجسته آثار وی است.

آیینه پژوهش در شماره اخیر به گردآوری مجموعه مقالات درباره علامه سیدجعفر مرتضی عاملی پرداخته و «مورخ امین، مرزبان آگاه»، از محمدعلی مهدوی‌راد،‌ «استاد مرتضی به مثابه یک مورخ ـ متکلم» از رسول جعفریان، «مبانی کلامی و تاریخ‎نگاری» از محسن الویری،‌ «محیط زیست و مهربانی با حیوانات از دیدگاه علامه سیدجعفر مرتضی عاملی» از سیدعلی حسینی، «نقش باورهای کلامی در بازسازی گزاره‎های تاریخی» از رمضان محمدی، «راه‎های تشخیص اخبار صحیح از موضوع از دیدگاه ابن خلدون و سیدجعفر مرتضی عاملی» از اصغر منتظرالقائم، «درآمدی بر اصول و کارکرد نقد در الصحیح من سیره الامام علی(ع)» از علی راد، «تاریخ نگری و تاریخ نگاری علامه سیدجعفر مرتضی عاملی» از سیدقاسم رزاقی موسوی، «معیارهای ارزیابی اخبار تاریخی در سیره الحسین فی الحدیث و التاریخ» از روح الله شهیدی، «قصه یک دیدار؛ گفت وگویی در باب تاریخ پژوهی» از علیرضا واسعی و «علامه سیدجعفر مرتضی عاملی مرزبانی حساس و ژرف‌اندیش» از علی اکبر ذاکری و «درگذشتگان آیت الله سیدجعفر مرتضی عاملی» از ناصرالدین انصاری، عنوان مقالاتی است که در این دو ماهنامه آمده است.

علامه محقق سید جعفر مرتضی از تبار عالمان، متفکران مورخان و برنادلان بود که گستره تتبع را با ژرفای تحقیق غنای دانش و روش را با آگاهی‎های گسترده و نگریستن به کهن‎ترین منابع را با تأمل در جدیدترین آنها در آمیخت. او با مراجعه آگاهانه و از سر هوشمندی به منابع مستقیم و با تمامت آنچه می‎توانست به گونه‎ای بر بحث پرتو می‌افکند که نتیجه بحثش دگر بود و نتیجه پژوهش از «لونی» دیگر.

علامه سیدجعفر مرتضی زمان‎شناسی بیدار، دیده بانی هوشیار و مرزبانی آگاه از جریان‎ها بود که درست در همان زمان که در موضوعی نیاز بوده، دست به قلم می‌برد و پرسش‎ها را پاسخ می‌گفت.

روزگاری که ایران با ددمنش و درنده صفتی عامل استکبار، حاکم عراق بمباران می‎شد و بمباران‎های شهرها نظام جمهوری اسلامی را با دشواری مواجه کرده بود و برای همگان پرسش بود که در این هنگامه بس دشوار آیا مقابله به مثل رواست؟ این پرسش بس فربه بود و حتی برخی از خودی‌ها را هم به تردید افکنده بود، وی کتاب بسیار مهم و راه‎گشای «الاسلام و مبدأ المقابله بالمثل» را نوشت و موضوع را آفتابی کرد و به این پرسش پاسخی درخور داد.

بنابرگزارش اِیبنا، شماره پنجم دو ماهنامه آیینه پژوهش ویژه آذر و دی ماه سال ۹۸ زیر نظر حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی‌راد با قیمت ۱۶ هزار تومان و با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics