شبکه اجتهاد: شورای جهانی جوامع مسلمان (المجلس العالمی للمجتمعات المسلمه) اعلام کرد که کنفرانس بینالمللی “وحدت اسلامی: مفهوم، فرصتها و چالشها” از ۱۲ تا ۱۴ دسامبر در ابوظبی پایتخت این کشور و تحت حمایت شیخ نهیان بن مبارک آل نهیان وزیر مدارا و همزیستی، و با مشارکت بیش از ۵۰۰ رهبر، محقق، متفکر و روشنفکر از ۱۴۰ کشور جهان برگزار میشود.
دکتر علی راشد النعیمی، رئیس شورای جهانی جوامع مسلمان در اعلام جزییات کنفرانس در یک نشست خبری تصریح کرد که اهمیت این کنفرانس ناشی از نیاز به ارائه یک گفتمان فکری و دینی است که خلأ موجود در این عرصه را در میان مسلمانان کشورهای مختلف جهان پر میکند و به چالش «هویت و احساس تعلق» نزد مسلمانان معاصر میپردازد و این بر تقویت نقش پیشگام علما و اندیشمندان اسلامی برای راهنمایی مسلمانان در این عرصه و ارائه یک پیشنهاد فکری و قانونی منطبق با مقتضیات زمانه تاکید میکند.
شورای جهانی جوامع مسلمان یک سازمان بین المللی غیردولتی است که مقر آن در ابوظبی است و بیش از ۹۰۰ سازمان و نهاد اسلامی از ۱۴۲ کشور جهان را تحت پوشش خود دارد. این شورا را میتوان نسخه اماراتی «رابطه العالم الأسلامی» عربستان سعودی دانست.
این مرکز به گفته خود اهدافی همچون تحکیم سازمانها و انجمنهای فعال در جوامع مسلمان، تجدید فکر، بهبود عملکرد و هماهنگی بین آنها را دنبال میکند و برای دستیابی به این هدف، به ادغام جوامع و اقلیتهای مسلمان در کشورهای خود به گونهای که شهروندی کامل و مسلمان به شمار آیند، کمک میکند.
ظاهرا مهمترین موضوع غایب در کنفرانس وحدت ابوظبی چنانکه خود را در گفتههای علی راشد النعیمی، رئیس شورای جهانی جوامع مسلمان، نشان میدهد، مسأله فلسطین خواهد بود که بیشک با توجه به معامله قرن و توافق ما بین اسرائیل و امارات، گامی در تعارض با اهداف و منافع رژیم صهیونیستی برداشته نمیشود.
گفتنی است که سهشنبه ۲۷ مهرماه، در تهران سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با شعار «اتحاد اسلامی؛ صلح و پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» برگزار شد.
در کنفرانس تهران علامه سیدسلمان ندوی از علمای اهل سنت هندوستان و رهبر جمعیت الشباب الاسلامی هند، تاکید کرد که کشورهایی مانند عربستان، امارات و مصر، باید سازمانی همچون «مجمع تقریب» تشکیل دهند و کارهایی که در ایران برای نزدیککردن مذاهب اسلامی انجام میشود، در این کشورها نیز در دستور کار قرار گیرد.
چنین مینماید که امارات به خوبی به خلأ گفتمان تقریب و وحدت در میانه گفتمان اصلی خود مبنی بر تسامح، مدارا و همزیستی پی برده است. این در حالی است که عربستان با توجه به گفتمان دینی مبتنی بر سلفیت و با توجه به تعارضهای جدی با ایده تقریب، که خود را در آثار کسانی همچون ناصر القفاری نشان داده است، با وجود حرکت به سمت اسلام معتدل، همچنان با ادعای تقریب و وحدت اسلامی فاصله جدی دارد.
بیشک با توجه به تعارض خاستگاههای فکری ایران و امارات در نگاه به مسأله وحدت، باید کنفرانس وحدت ابوظبی را در صورت برگزاری قوی و استقبال علما و اندیشمندان جهان اسلام، رقیبی جدی در آیندهای نزدیک برای کنفرانس وحدت تهران و گفتمان آن دانست. این در حالی است که انتقادها به عملکرد ضعیف سازمان مجمع تقریب مذاهب اسلامی و کنفرانس سالانه آن مدتها است بالا گرفته است و با ادامه این روند باید امارات را پیروز این جدال گفتمانی دانست.