در اندیشه علوی مردم و حکومت، دارای حقوق و وظایفی نسبت به یکدیگر میباشند که در پرتو عمل به این وظایف و رعایت حقوق یکدیگر، جامعه سیر تکاملی پیش رفت و ترقی را به سلامت میپیماید. یکی از این حقوق که حکومت بر مردم دارد وفاداری به نظام و اطاعت و فرمانبرداری از رهبری است که میتون عدم تبعیت از رهبری را به عنوان یکی از آسیبهای سیاسی حکومت دینی برشمرد.
به گزارش شبکه اجتهاد، ناکارآمدی نظام ارداری مهمترین و خطرناک ترین آسیبی است که حکومت دینی را در حال حاضر تهدید مینماید. براین اساس حجتالاسلام غلامرضا پیشقدم در کتابی با عنوان «آسیب شناسی حکومت دینی از دیدگاه امام علی (علیه السلام)» بر آن است که با استعانت از گفتار و سیره علوی آسیبهای حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، قضایی و سیاست خارجی را که منجر به ناکارآمدی نظام دینی میگردد ریشه یابی و راهکارهای پیش گیری و مقابه با آن را از سخنان، علی (علیه السلام) استخراج کند.
این کتاب در شش فصل تنظیم شده است.
فصل اول: کلیات
به مباحثی مانند ضرورت حکومت دینی، منشأ مشروعیت حکومت دینی، تعریف حکومت دینی، اهداف حکومت دینی و معنا و مفهموم آسیب شناسی و ضرورت آن در این فصل پرداخته شده است.
فصل دوم: آسیبهای سیاسی
برخلاف انتظار، آسیبهای سیاسی بر فرهنگی مقدم شده است، چرا که بدون سامان دهی یک تشکیلات سیاسی سالم و منطبق بر معیارهای دینی، هرگز مباحث فرهنگی به سامان نمیرسد؛ زیرا حکومتها نقش بزرگی در هدایت و جهت دهی مسائل فرهنگی دارند.
عمده آسیبهای سیاسی در شش محورِ: آسیبهای مدیریت منایع انسانی، تلقی غلط مدیران از مدیریت، استبداد، عدم تبعیت از رهبری، نفاق و آسیبهای رفتاری مدیران برشمرده شده است.
فصل سوم: آسیبهای فرهنگی
نویسنده در این فصل عمده آسیب فرهنگی را دین گریزی ذکر کرده و سپس به ریشه یابی این پدیده پرداخته است. بدعت و تحریف، انحراف الگوها، ناهم گونی گفتار و رفتار، فقر، فساد، جهل، و اسراف از مهمترین آسیبهای است که در شکل دهی به آسیب مذکور نقش دارند.
فصل چهارم: آسیبهای اجتماعی
از دست دادن جایگاه و پشتوانه مردم عمده آسیب اجتماعی است که نویسنده به بررسی علل و عوامل آن پرداخته است. تبعیض، بی توجهی به محرومان، بی توجهی به آبادانی کشور، عمل نکردن، به وعدهها، تفرقه و ترک امر به معروف و نهی از منکر، آسیبهایی است که منجر به از دست دادن پایگاه مردمی میشود.
فصل پنجم: آسیبهای اقتصادی
نویسنده آسیبهای اقتصادی را در دو بخش حوزه تولید و توزیع بررسی نموده است. در حوزه تولید آسیبهایی همچون آزادی، اقتصادی، استثمار، استئثار، ربا و مالیاتهای ناعادلانه بررسی شده است. در حوزه توزیع آسیبهایی همچون انحصارطلبی و فقدان رقابت سالم در بازار، تورم و آفات و آسیبهایی که موجب تورم میگردد اشاره شده است.
فصل ششم: آسیبهای امنیتی
این فصل نیز در دو بخش آسیبهای دستگاه قضایی و آسیبهای سیاست خارجی تنظیم شده است.
«تضییع حقوق مردم و جفا به مظلومان» عمده آسیب بخش قضایی است که آسیبهایی همچون ورود افراد ناصالح به دستگاه قضایی، تهدید و تطمیع قضات، عدم نظارت بر کار قاضیان، پافشاری بر اشتباهات، تسامح و سهل انگاری در صدور و اجرای احکام، تأثیر پذیری از تملق و چاپلوسی و شفاعت صاحبان قدرت و ثروت در بروز این آسیب نقش موثری دارند.
در بخش دوم، عمده آسیب دستگاه دیپلماسی انزوا و انفعال برشمرده شده است. آسیبهایی که باعث بروز چنین وضعیتی در سیاست خارجی میگردد عبارت اند از وابستگی، پیمان شکمی، تشنج آفرنی، ضعف نظامی، مرعوب شدن و غفلت از دشمن.
بنابر گزارش وسائل، کتاب آسیب شناسی حکومت دینی از دیدگاه امام علی (علیه السلام) به همت انتشارات بوستان کتاب به چاپ اول سال ۹۰ منتشر شده است.