قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / ابعاد فقهی و قرآنی حکم محارب در فتوای مراجع تقلید/ به محارب نباید ترحم کرد

ابعاد فقهی و قرآنی حکم محارب در فتوای مراجع تقلید/ به محارب نباید ترحم کرد

استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: در وضعیت جنگی بایستی فرایند دادرسی ویژه‌ای طی شود و وقتی دشمن از راه محاربه برای از بین بردن جامعه اسلامی و قتل شخصیت‌های جامعه اسلامی آمده است، ترحم نباید کرد. محارب یعنی جنگ با نظام و دولت و عملی که اکنون دشمن در حال پیگیری است، جنگ و حرب است یا تنها ایجاد وحشت است؟ قطاع الطریق یا ایجاد کنندگان لانه فساد، مفسد فی الارض هستند اما محارب امروز با نظام و دولت اسلامی در جنگ است و امروز شاهد اقداماتی برای جداسازی بین مردم و مرجعیت هستیم.

به گزارش شبکه اجتهاد، نشست بررسی حکم محارب در فتوای مراجع معظم تقلید در حمایت از رهبری معظم انقلاب و مرجعیت دینی با حضور حجج اسلام والمسلمین علی محبی و علی رحمانی سبزواری از اساتید حوزه علمیه قم در خبرگزاری حوزه برگزار شد که مشروح آن به شرح ذیل است:

حجت‌الاسلام والمسلمین علی محبی استاد درس خارج فقه و اصول حوزه و عضو هیئت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اقدامات استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی کودک کش، در به شهادت رساندن سرداران و دانشمندان ما و مردم بیگناه در طول حمله ۱۲ روزه خود به ایران بیان کردند: رزمندگان عزیز با قدرت الهی و امداد غیبی، بینی دشمن را به خاک مالیدند تا حدی که از سوی دشمن تقاضای آتش بس شد و ما نیز مقتدرانه پذیرفتیم و پیروزی با اسلام بود، ولی توطئه و فتنه دیگری از سوی شیطان بزرگ رخ داد و آن تهدید رهبر عزیز و بزرگوار ما بود ولی همانگونه که امام سجاد (ع) می‌فرمایند که دشمنان شما را از احمق‌ها آفریدیم؛ دشمن ملت ما را نشناخته است؛ ملت در جنگ ۱۲ روزه نشان دادند که محکم پشت رهبری و نیروهای مسلح ایستاده‌اند.

وی اولین عمل بسیار بزرگ مراجع معظم را محارب نامیدن دشمنان عنوان کرد و افزود: این اقدام می‌تواند در مسائل اقتصادی نیز با تحریم خرید و فروش اجناس آن‌ها، ضربه‌ای بزرگ بر آنها وارد نماید.

عضو هیئت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم آیه ۳۳ سوره مائده را تبیین کننده حکم محاربین دانست و افزود: آیه شریفه فرموده است: (إِنَّمَا جَزَاءُ الَّذِینَ یُحَارِبُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَیَسْعَوْنَ فِی الْأَرْضِ فَسَادًا أَنْ یُقَتَّلُوا أَوْ یُصَلَّبُوا أَوْ تُقَطَّعَ أَیْدِیهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ مِنْ خِلَافٍ أَوْ یُنْفَوْا مِنَ الْأَرْضِ ۚ ذَٰلِکَ لَهُمْ خِزْیٌ فِی الدُّنْیَا ۖ وَلَهُمْ فِی الْآخِرَهِ عَذَابٌ عَظِیمٌ / کیفر کسانی که به محاربه با خدا و رسول بر می‌خیزند و برای فساد بر زمین می‌کوشند، قتل یا به دارآویختن یا بریدن دستها و پاهایشان به طور معکوس، یا تبعید آنها است، این مایه خاری و رسوایی آنان در این جهان است و در آخرت نیز عذاب بزرگی خواهند داشت)، بنابراین دشمنان تهدید کننده به استناد این آیه حکم محارب را دارند. یک نفر آنان سلمان رشدی بود که امام حکم محاربه او را صادر کرد و دشمن باید مراقب باشد اقدام احمقانه‌ای نکند که در اثر آن، باید خود را در سوراخی مخفی کنند.

وی محارب دانستن همه عوامل دشمن در کشور را به دلیل وجود طیف‌های گسترده اقدامات و متفاوت بودن سطح همکاری افراد با دشمن اشتباه دانست و افزود: دشمن با تکیه بر اخبار خود مبنی بر وجود حامیان بسیار در داخل کشور دست به حمله زد ولی این باعث افزایش اتحاد ملی شد و بسیاری از مردم مقاومت کردند و با حضور خودشان در مراسم تشییع پیکر شهدا، حمایت خود را نشان دادند.

هرکسی در این جنایت کمک کند، حکم محاربه را دارد

محبی با اشاره به استفتاء مومنین از مراجع عظام تقلید و پاسخ مراجع بزرگوار، بیان کرد: این واقعه ما را به یاد فتوای میرزای شیرازی انداخت که اثر آن حتی بر خانواده شاه و در نتیجه شکاندن قلیان‌ها آشکار شد. مردم در زمان انقلاب از امام حمایت کردند و این ترس از فتوای مراجع باعث شد، شاه بترسد. مراجع در متن فتوای خود فرمودند: (هر شخصی یا رژیمی که برای ضربه به امت اسلامی و حاکمیت آن، رهبری و مرجعیت را مورد تعرض قرار دهد، حکم محارب دارد و هر گونه همکاری و تقویت آن توسط مسلمانان یا دولت‌های اسلامی حرام است، و لازم است عموم مسلمانان در سراسر جهان این دشمنان را از حرف و خطای خود، پشیمان کنند)؛ در فرمایش مرجع بزرگوار دیگری آمده بود: (هرکسی در این جنایت کمک کند، حکم محاربه را دارد)

وی ضمن تشکر از مراجع عظام تقلید داخل و خارج، بیان کرد: از علمای اهل سنت تقاضا شود که نظرات خودشان را در این زمینه مطرح کنند و به دنبال آن، اساتید معتبر و ارزشمند دانشگاه باید از این حکم و فتوا حمایت کنند و در جمع بین اینها، در عمل نیز حمایت از فتوای مراجع تقلید را باید مورد رای مردم در عمل قرار دهند؛ مثل تشکیل اجتماعات و راهپمیایی‌ها در حمایت از این مساله.

استاد حوزه علمیه علمیه قم با اشاره به صدا و سیما و نقش اثر گذار آن بیان کرد: لازم است صدا و سیما از اشخاص آگاه دعوت کنند که در این موضوع تبیین انجام دهند و جهاد آنها به تبیین این مساله است.

تضعیف امامت رهبر انقلاب و مرجعیت؛ تضعیف تشییع، دین و سنت و قرآن کریم است

حجت‌الاسلام والمسلمین علی رحمانی سبزواری، عضو هیئت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم ضمن اشاره به نقش مرجعیت و ویژگی‌های آنان، بیان کرد: ویژگی اول مراجع تقلید، این است که محکمات جامعه شیعی هستند و مردم هنگام شک در امورات دینی به اینان مراجعه می‌کنند. در تمام مسائل اختلافی، حلال مشکلات جامعه مراجع هستند، مخصوصاً مرجعی که مرجعیت و امامت را توامان دارد مثل حضرت آیت‌الله خامنه‌ای. ویژگی دوم، ایفای نقش پایداری برای جامعه شیعی است. ویژگی سوم، تداوم بخشی به مسیر ائمه اطهار (ع) در تاریخ است؛ بعد از غیبت صغری، مسیر ائمه اطهار(ع) توسط مراجع ماندگار شده است و آنان بودند که اقوال و ویژگی‌های ائمه را تبیین می‌کردند. چهارم استکبار ستیزی است؛ مراجع تقلید پیوسته با استکبار و استبداد در جامعه شیعی مقابله کردند. پنجم حفظ هویت معنوی جامعه اسلامی است.

وی با بیان اینکه عزت آفرینی برای ایران، ایجاد قدرت نظامی دشمن شکن، ایجاد وحدت اقشار مختلف جامعه، هویت ملی بخشیدن به جامعه از آثار مرجعیت و امامت آیت‌الله خامنه‌ای است، تاکید کرد: برای عنوان مرجعیت ۱۳ ویژگی دیگر از قبیل: (حفظ تراث شیعه، حفظ و حراست از حوزه علمیه و مراکز پرورش عالمان دینی، تدوین سنت نبوی و امامان معصوم، جلوگیری از تحریف قرآن و سنت، دفع شبهات و مقابله با تهاجمات آنها در دین، حفظ مرزهای اعتقادی، اخلاقی و سیاسی، پشتوانه نظام اسلامی و انقلاب اسلامی، پایگاه اصلی اعتماد عمومی، پاسخگویی به حوادث بر اساس داده‌های قرآن و سنت، رمز وحدت جهان شیعه) وجود دارد.

عضو هیئت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در تبیین حکم محاربه با اشاره به دو قول مطرح در این زمینه گفت: مشهور از کلمه (یحاربون)، حرب را استفاده نمی‌کنند ولی مرحوم مومن در کتاب کلمات سدیده اثبات کرده است که (سعی در فساد) و (یحاربون) دو عنوان هستند. صدق عنوان محارب بر کسانی است که در خط دشمن و همراه با دشمن، جبهه حق را می‌کوبند، حال کوبیدن به سلب حیات یا تحقیر شخصیت سیاسی یا اجتماعی، یا به هر نحو دیگر است؛ حرب یعنی جنگ و افرادی که به صهیونیست‌ها گرا می‌دادند، پهپاد را علیه دانشمندان و سرداران استفاده کردند نیز در جنگ بودند.

وی عناصر دشمن صهیونیستی و برخی افراد داخلی را عامل موثر در تحقیر کردن شخصیت‌های اصیل نظام اسلامی و عامل جداسازی مردم از مرجعیت دانست و اضافه کرد: به علت آتش بس، نحوه برخورد این افراد عوض شده است وگرنه دشمنی این افراد باقی است و به این افراد نباید مهلت داد، زیرا مرکز ثقل نظام تشییع، مرجعیت است.

نباید در برابر اهانت به مرکز ثقل شیعه ساکت ماند

استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دو عنوان دارد: مرجع تقلید و سمت امامت جامعه شیعی اگر چه او امام معصوم نیست، همانگونه که آیت‌الله جوادی آملی فرمودند که مساله امامت غیر از امام بودن است، اگرچه او امام و پیغمبر نیست، ولی منصب امامت دارد. اگر کسی به منصب امامت گستاخی کند، در حقیقت به امام معصوم، پیغمبر و خدا اهانت کرده است. نباید در برابر اهانت به مرکز ثقل شیعه ساکت ماند و وظیفه مردم حفظ و حراست از نظام امامت و مرجعیت است. بنابراین تضعیف امامت رهبر انقلاب و مرجعیت تضعیف تشییع، دین و سنت و قرآن کریم است.

عضو هیئت رئیسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه اهانت نوعی جنگ علیه شخصیت است، افزود: دشمن با آتش بس، جنگ علیه شخص را متوقف کرد ولی جنگ علیه شخصیت را که تهدیدات، دروغ‌ها، ناسزاها است را شروع کرده و جامعه اسلامی وظیفه مقابله با جنگ علیه شخصیت امامت و مرجعیت را دارد. خداوند در قرآن می‌فرماید (أَنْ یُقَتَّلُوا أَوْ یُصَلَّبُوا أَوْ تُقَطَّعَ أَیْدِیهِمْ وَأَرْجُلُهُمْ مِنْ خِلَافٍ أَوْ یُنْفَوْا مِنَ الْأَرْضِ) حکم بیان شده است، مردم نمی‌توانند این احکام را اجرا کنند، ولی می‌توانند با تحویل این افراد به قوه قضائیه مانع شوند.

استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: در وضعیت جنگی بایستی فرایند دادرسی ویژه‌ای طی شود و وقتی دشمن از راه محاربه برای از بین بردن جامعه اسلامی و قتل شخصیت‌های جامعه اسلامی آمده است، ترحم نباید کرد. محارب یعنی جنگ با نظام و دولت و عملی که اکنون دشمن در حال پیگیری است، جنگ و حرب است یا تنها ایجاد وحشت است؟ قطاع الطریق یا ایجاد کنندگان لانه فساد، مفسد فی الارض هستند اما محارب امروز با نظام و دولت اسلامی در جنگ است و امروز شاهد اقداماتی برای جداسازی بین مردم و مرجعیت هستیم و حکم اینها قتل است.

وی افزود: اهل بغی کسانی هستند که بر امام خروج می‌کنند و کاری با مردم ندارند، مثل جریان جنگ بصره یا جنگ خوارج و امام در بیان حکم آنها فرمود که تا وقتی می‌جنگند و پایگاه آنها باقی است، آنها را بکشید و اگر پایگاهشان از بین رفت، یا فرار می‌کنند به مجروحین آنها کار نداشته باشید و دنبال آنها نروید، یعنی آنها را باید از هم بپاشانید؛ زمانی که مرکز اینها از بین بروند و پراکنده شوند، ما با اینها کاری نداریم ولی تا زمانی که مرکز آنها باقی است و فرمان‌هایی صادر می‌کنند و به دنبال کشتار هستند، این دنباله جنگ است.

رحمانی سبزواری، اسرائیل کنونی را به عنوان یک رژیم ظالمِ شناخته شده در دنیا معرفی کرد و افزود: بر اساس روایت (یَمْلَأُ اللهُ به الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً)، علت اینکه جهان پر از عدل و داد می‌شود، زیاد شدن ظلم و جور در دنیا است و وقتی مردم ظلم را درک کردند به جانب حق می‌آیند. امروز در اروپا، آمریکا، غرب آسیا و همه دنیا، علیه اسرائیل تظاهرات می‌شود و اسرائیل به عنوان یک رژیم تروریست و خائن در دنیا قلمداد می‌شود. پس برای معرفی دشمن به جهان باید ظلم و خیانت‌های دشمن و اسرائیل و اندیشه صهیونیزم را به جامعه اسلامی معرفی کنیم و این بهترین راه برای متنفر کردن مردم از رژیم صهیونیستی است.

وی نتایج سلطه و پیروزی دشمن را که منجر به ویرانی در برخی نقاط دنیا است را نیازمند تبیین دانست و با اشاره به لزوم ایجاد وحدت میان مسلمانان، اظهار کرد: همه باید بدانند که آمریکا، یک دولت مستکبرِ مستعمرِ خائنِ جلادی است که اگر پیروز شود، می‌خواهد همه نوکر او باشند و دیگران را حساب نمی‌کند. امروز عزت، ابهت و وحدت اقشار مختلف به برکت معرفی دشمن بوده است و دشمن از اسم ایران می‌ترسد، خائنین بعضی از کشورها پس از مورد اصابت قرار گرفتن پایگاه آمریکا در قطر لرزیدند. و این جلال و شکوه به برکت ظلمی بود که ظالم کرد و موجب اتحاد امت اسلامی و جهان شد.

استاد حوزه علمیه قم در پایان به چند آیه قرآن از قبیل: (وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَفَسَدَتِ الْأَرْضُ وَلَکِنَّ اللَّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَی الْعَالَمِینَ)، ( فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَمَا ضَعُفُوا وَمَا اسْتَکَانُوا وَاللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ)، (سَنُلْقِی فِی قُلُوبِ الَّذِینَ کَفَرُوا الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَکُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ یُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا) مرتبط با وظایف مردم در این موقعیت اشاره کرد و گفت: مردم باید وارد شوند ولی به شکل اسلامی مقاومت کنند. باید مردم به صحنه آیند وگرنه فساد جامعه را فرا می‌گیرد و اشرار مسلط می‌شوند و همگام با رهبری معظم و مراجع عظام و جامعه مسلمین شوند و اگر مومنین باهم در جامعه متحد باشد، در دل کافرین رعب و وحشت ایجاد می‌شود./ حوزه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics
Clicky