«طلاق شفاهی» بحث و جدل فراوانی را بین علما و جامعه مصر به وجود آورده است، چرا که طبق باورها در این کشور زن و شوهر در صورت به زبان آوردن عبارت طلاق از سوی مرد، از یکدیگر جدا میشوند.
به گزارش شبکه اجتهاد از العالم، این باور مشکلات بسیاری را در جامعه ایجاد میکند، چرا که در صورت عصبی شدن مرد و طلاق دادن او به صورت شفاهی، زن و شوهر دیگر بدون شاهد و یا حتی ثبت ماجرا از یکدیگر جدا میشوند.
بسیاری از فقهای اهل سنت با رد طلاق شفاهی میگویند، این موضوع باید طبق قرآن و سنت باشد. البته در گذشته عقد و ازدواج و طلاق ثبت نمیشد، و دادگاههای شرعی برای این موضوع وجود نداشت، اما اکنون زمان و شرایط تفاوت کرده است.
این موضوع باعث شد که بعضی فقهای مصری اذعان کنند که تأکید بر موضوع ثبت طلاق باعث میشود که آنان به فقه شیعه و پیروان اهل بیت (ع) نزدیک شوند زیرا در فقه شیعه بر ضرورت وجود شاهد در طلاق و ثبت آن تأکید شده است.
سایت «بوابه القاهره» آورده است: برخی اساتید و علمای الازهر خواستار مستند کردن و ثبت طلاق شفاهی با حضور شهود نظیر ازدواج شدهاند، اما برخی دیگر از آنها معتقدند که این کار فاقد مستند فقهی در بین علمای اهل سنت است، اما بحث مستند کردن طلاق شفاهی باعث میشود که فرایند طلاق نزد اهل سنت به فرایند طلاق در نزد شیعیان نزدیک شود زیرا در بین شیعیان باید طلاق با حضور شهود مستند شود.
این امر باعث شده است که هیئت علمای ارشد الازهر به ریاست احمد الطیب در نشست چند روز پیش خود خواهان تشکیل کمیتهای علمی و متخصص از مشاوران و اساتید فقه و مفتی مصر و فقهای مذهب چهارگانه اهل سنت برای پایان دادن به بحث و جدل و رسیدن به یک نقطه نظر نهایی شد تا از طریق آن حقوق زن حفظ شود. براساس بیانیه الازهر، این درخواست بعد از سه جلسه نشست پیدرپی هیئت علمای بزرگ الازهر صورت مطرح شد.
محمد الشحات الجندی عضو مجمع مطالعات اسلامی دیروز در اظهاراتی مطبوعاتی تأکید کرد که طلاق شفاهی پس از اراده برای طلاق صورت میگیرد، ولی درخواست برای اثبات آن ضروری است تا همسر بتواند از طریق آن به حقوق خود برسد. الجندی تأکید کرد که طلاق شروطی دارد که باید محقق شود.