قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / سید محمدباقر حجت طباطبایى، فقیهی از خاندان صاحب ریاض/ حسن طالبیان شریف
سيد محمدباقر حجت طباطبايى، فقیهی از خاندان صاحب ریاض/ حسن طالبیان شریف

به مناسبت سالگرد رحلت ایشان در 27 دی

سید محمدباقر حجت طباطبایى، فقیهی از خاندان صاحب ریاض/ حسن طالبیان شریف

اختصاصی شبکه اجتهاد: آیت‌الله سید محمدباقر حجت از شاگردان برجسته و قدیمی آیت‌الله سید محمدهادی میلانی و از مجتهدان با تقوا مقیم مشهد بود. ایشان در سال ۱۳۳۷ هـ.ق معادل ۱۲۹۸ هـ ش در کربلا و در خاندان علم و اجتهاد و تقوا متولد شد.

خاندان علمی آیت‌الله حجت

پدر آیت‌الله حجت از علما و فقها مقیم کربلا و عموی ایشان بنام آیت‌الله سید عبدالحسین حجت از علما و فقها و مراجع تقلید صاحب رساله در کربلا بود. آیت‌الله حجت از طریق پدر تقریباً با چهار واسطه به فقیه بزرگ سید علی طباطبائی صاحب ریاض می‌رسد.

آیت‌الله سید علی طباطبائی از فقهای بزرگ شیعه در کربلا بود. ایشان از شاگردان برجسته استاد کل فی الکل وحید بهبهانی بود. همچنین خواهرزاده و داماد علامه وحید بهبهانی است.

سید علی طباطبائی در فقه و اصول مهارت فراوانی داشت. کتاب ریاض المسائل ایشان در فقه از شهرت بسیاری در بین فقها برخوردار است به همین مناسبت از آیت‌الله سید علی طباطبائی به صاحب ریاض تعبیر می‌نمایند. آیت‌الله سید محمد مجاهد و آیت‌الله سید مهدی طباطبائی دو فرزند مجتهد صاحب ریاض بودند.

آیت‌الله سید محمد مجاهد داماد علامه سید مهدی بحرالعلوم است. آیت‌الله سید محمدباقر حجت نوه سید محمد مجاهد است.

تحصیلات آیت‌الله سید محمدباقر حجت

آیت‌الله سید محمدباقر حجت خوش استعداد و در تحصیل دروس حوزوی بسیار جدی بود. ایشان پس از تکمیل ادبیات عرب و سطوح اولیه فقه و اصول برخی از دروس سطوح عالیه را نزد عموی خود آیت‌الله سید عبدالحسین حجت فرا گرفت. در مشهد نیز سطوح عالیه را نزد آیت‌الله شیخ هاشم قزوینی تکمیل نمود و سپس در درس خارج فقه و اصول ایشان شرکت کرد و تقریرات درس این استاد عالی‌قدر را نگاشت.

آیت‌الله شیخ هاشم قزوینی در حضور شاگردان درس خود بر اجتهاد ایشان تصریح کرد. علاقه آیت‌الله سید محمدباقر حجت به آیت‌الله شیخ هاشم قزوینی به حدی بود که هنگامی که خبر فوت ایشان را شنید، غش کرد.

اختصاص آیت‌الله حجت به آیت‌الله العظمی میلانی

آیت‌الله سید محمدباقر حجت در شهر کربلا متولد شد و تحصیلات حوزوی خود را در این شهر نزد اساتید آغاز کرد پس از تکمیل سطوح عالیه، سال‌ها در درس خارج آیت‌الله العظمی میلانی که در شهر کربلا بود شرکت نمود. همچنین در درس تفسیر ایشان شرکت و تقریرات این دروس را نگاشت.

ایشان در نجف مدتی از درس خارج آیت‌الله خویی و آیات عظام کمپانی و آقا ضیا عراقی نیز بهره برد. با آمدن آیت‌الله میلانی به مشهد و تدریس خارج فقه و اصول دوباره در درس‌های ایشان نیز تا پایان عمر شرکت نمود.

آیت‌الله میلانی در درس خود بسیار به ایشان عنایت داشت.

اجازات اجتهاد

طی گفت‌و‌گویی که با آیت‌الله سید محمدباقر حجت داشتم، ایشان فرمودند خدمت آیت‌الله بروجردی بودم، بحث ارث در فقه را به‌صورت جدولی تهیه نمودم و به محضر ایشان ارائه دادم و پس از آن ایشان اجازه اجتهادی برای من صادر کرد.

آیت‌الله رضا‌زاده از شاگردان آیت‌الله شیخ هاشم قزوینی فرمود: آیت‌الله شیخ هاشم قزوینی در درس کفایه خود با اشاره به شخصیت علمی آیت‌الله سید محمدباقر حجت بر اجتهاد ایشان تصریح نموده است.

خاطره‌ای از آیت‌الله شیخ مجتبی قزوینی

از آیت‌الله سید حسن حسین‌نژاد از اساتید خارج مشهد شنیدم که ایشان خاطره‌ای را از آیت‌الله سید محمدباقر حجت نقل فرمود. آیت‌الله سید محمدباقر حجت فرمود: از آیت‌الله شیخ مجتبی قزوینی شنیدم که ایشان فرمودند: من کتاب نهایه الدرایه آیت‌الله شیخ محمدحسین کمپانی را از ابتدا تا انتها دقیق مطالعه کردم، برخی از موارد در کتاب محل تأمل و مورد خدشه است، خوب است آیت‌الله میلانی این موارد را در درس خارج خویش بر حضور شاگردان نقد کنند.

تألیفات

۱- تقریرات فقه آیت‌الله میلانی

۲- تقریرات اصول آیت‌الله میلانی

۳- تقریرات تفسیر آیت‌الله میلانی در کربلا

۴- تقریرات درس فقه و اصول آیت‌الله شیخ هاشم قزوینی

۵- دیوان شعر

ازدواج و فرزندان

آیت‌الله سید محمدباقر حجت در جوانی در کربلا با یکی از فامیل‌های خویش ازدواج نمود و صاحب چند فرزند شد ولی متأسفانه این ازدواج به جدایی منجر شد.

آیت‌الله سید محمدباقر حجت پس از اقامت در مشهد با دختر آیت‌الله شیخ مرتضی آشتیانی ازدواج کرد و صاحب چند فرزند شد. مرحوم سریری دبیر فیزیک دبیرستان‌های مشهد داماد ایشان بود که از آن بزرگوار به عالم عامل و فرشته تعبیر می‌نمود.

وفات

آیت‌الله سید محمدباقر حجت در ۲۷ دی ۱۳۸۰ مطابق با ۳ ذی‌قعده ۱۴۲۲ هـ ق در مشهد درگذشت و پس از تشییع جنازه با شکوه در صحن آزادی حرم مطهر امام رضا (علیه‌السلام) به خاک سپرده شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics