قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / فقدان شعور لازم نسبت به “اندیشه صیانت از جماعت مسلمین” منجر به خلق داعش شد
واکاوی توریسم معنوی در تراث فقهی شیعه

فقدان شعور لازم نسبت به “اندیشه صیانت از جماعت مسلمین” منجر به خلق داعش شد

احمد مبلغی گروه‌های نوظهور تروریستی مانند داعش را حاصل بذرهای فاسدی دانست که بدخواهان امت اسلامی در زمین مناسبات مضطرب، مختل و فاقد شعور لازم نسبت به «اندیشه صیانت از جماعت مسلمین» افشانده و به آن رشد بخشیده‌اند.

به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس روز شنبه در جمع کارکنان مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: ما امروز نیازمند مراجعه به سیره حضرت امام علی (ع) در زمینه‌های گوناگونی هستیم که در گذشته نبوده است.

وی ادامه داد: امروز پاسخ‌های شفاف، واضح، اقناع کننده، حیرت زدا، ابهام زدا و درمان کننده مشکلات اجتماعی و در عین حال مطابق با فطرت سلیم انسانی در سیره و میراث به جای مانده از حضرت علی (ع) موج می‌زند؛ باید کوشید این پاسخ‌ها را از این معدن بزرگ استخراج نمود.

حجت‌الاسلام مبلغی گفت: اگر این استخراج انجام نشود نمی‌توان از معدن تراث حضرت علی (ع) استفاده کرد، در حقیقت این معدن گران‌بها وجود دارد ولی تنها در صورتی قابل استفاده است که عالمان در استخراج درون نهفته‌های آن کوشش کنند.

تراث برجای مانده از امام علی(ع) برای بشریت است

استاد خارج فقه حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه تراث برجای مانده از امام علی تنها برای جامعه اسلامی نیست بلکه برای بشریت است، گفت: جوامع بشری می‌توانند از پیام‌ها و الگوهای این شخصیت استثنایی برای ایجاد صورت‌بندی‌های سالم و اسلامی تر در جامعه خود بهره ببرند.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی استاد برجسته حوزه علمیه قم یادآور شد: مشکل آن است که ما نه تنها در جهت ارائه الگوهای لازم و برخواسته از سیره حضرت، عمل نکردیم بلکه حتی برای نسل‌های مسلمان نیز از معدن سرشار از نکته‌ها و الگوهای رفتاری امام علی بهره نبردیم و تلاشی نکرده‌ایم.

تطبیق زندگی اجتماعی حضرت علی بر شرایط معاصر

حجت‌الاسلام مبلغی با بیان اینکه شعار خوب است ولی نباید به ان اکتفا کرد، خاطرنشان کرد: هنر آن است که افزون بر شعارهای ناظر به شخصیت استثنایی آن حضرت، بکوشیم راه تطبیق فرازهای زندگی اجتماعی آن حضرت بر شرایط معاصر را فراروی نسل‌های جدید بگشاییم.

وی ادامه داد: وقتی می‌گوییم حضرت علی (ع) زاهد اول و عادل کامل در جامعه خود بوده است، نباید در حد شعار که واقعیت دارد، باقی بمانیم، بلکه لازم است این شعارها را در صحنه زندگانی بشر امروز به صورت ملموس احیا نموده و عینیت ببخشیم.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی یادآور شد: وقتی می‌گوییم شخصیت حضرت علی (ع) جامع‌الاطراف بوده و عدالت ایشان تام و تمام بود بیش از هر فردی کس دیگری به همه اقتضائات لازم و ضرورت‌های سلامت بخش‌های به یک جامعه با همه شئون و اطراف آن عمل می‌کرده است، ضرورت دارد این حقیقت اساسی را در میان نسل‌های امروز، به صورت یک جریان رفتاری پیاده و محقق کنیم.

استاد خارج فقه حوزه علمیه قم ادامه داد: اینکه فقط بگوییم الگوی امام علی (ع) مناسب و کارآمد است ولی چگونگی بروز و ظهور این الگو را در جامعه و نسل امروز تئوریزه نکنیم، نتوانسته‌ایم بهره گیری نسل‌ها را از آن حضرت، محقق کنیم.

رسالت حوزه‌های علمیه امروز

حجت‌الاسلام مبلغی اظهار داشت: حوزه‌های علمیه بحث الگوها را جدی بگیرند و قواعد و مکانیزم استخراج الگوهای زندگی از سیره امام علی (ع) را، کشف و مورد استفاده قرار بدهند. در این صورت است که می‌توانیم ابعاد امامت حضرت علی (ع) را در جامعه برای نسل امروز ملموس و قابل درک کنیم.

وی تصریح کرد: امام یعنی مقتدای بشریت، این شعار، شعاری اصیل است ولی لازم است شعور، لمس و حس نسبت به آن را در جامعه احیا و زنده کنیم.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی بیان داشت: هر اندازه که پروژه حضور بخشی به امام علی (ع) به مثابه الگوی زندگی در جامعه به تأخیر بیفتد، فرصت الگوخواهی در میان بشر امروز دچار بحران خواهد شد.

حجت‌الاسلام مبلغی خاطرنشان کرد: امام علی (ع) بهترین الگوهای دینی را مطرح کرده و دین مطابق با فطرت را ترسیم و تعیین نموده است. الگوی دینی یک الگوی شیرین، دلنشین، انسانی و خدایی است، مایه تأسف است که ما در کنار تراث عظیم علوی نشسته‌ایم، ولی از آن بهره چندانی نمی‌گیریم.

استاد خارج فقه حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: عرض ارادت نسبت به حضرت علی(ع) بسیار خوب و اساس ایمان است ولی این عرض ارادت‌ها، باید دروازه‌ای برای  ورود به عالم اقتدا به حضرت باشد تا نسل امروز امام را در صحنه‌های عملی لمس کند و نیازهای خود را از این رهگذر تأمین نماید.

تعمیق وحدت اسلامی با مراجعه به سیره امام علی(ع)

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس بیان داشت: وحدت اسلامی یکی از نیازهای جامعه امروز ما است که باید آن را مدام با مراجعه به سیره امام علی(ع) تعمیق نمود.

وی ادامه داد: متأسفانه پاره‌ای از زمینه‌های تفرقه در فضای امت اسلامی فراهم آمده است و باید ببینیم اگر حضرت علی(ع) در جامعه و شرایط معاصر امروزه، حضور می‌داشتند با این بلای خانمان سوز، دین سوز، فرصت سوز، ایمان سوز و امت سوز چه برخوردی می‌کردند.

حجت‌الاسلام مبلغی اظهار داشت: تفرقه همه میراث‌های فطری و گذشته اسلام را بر باد می‌دهد، قطعاً اگر حضرت بودند بر اساس دیدگاهی که در نهج‌البلاغه منعکس و در سیره ایشان متجلی شده است، بیش و پیش از هر چیز، به فکر حل این بزرگ‌ترین درد جامعه اسلامی یعنی تفرقه می‌افتادند.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: امام علی تفرقه را منشأ شرور مختلف می‌دانستند و آن را خاستگاه ناروایی‌ها، نارسایی‌ها، عقب‌ماندگی‌ها و واگرایی‌ها می‌دیدند.

استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: در جملات حضرت یک کلید بسیار فعال وجود دارد و آن واژه جماعت است، حضرت با وجود آنکه مصدر، کانون و امام شیعه بود، حضورشان در جامعه آن روز، حضوری قوی، هوشمندانه، کارآمد و مفید برای امت اسلامی بود.

کلید واژه جماعت مسلمین

وی اظهار داشت: کلید واژه جماعت مسلمین باید همیشه مورد نظر همه مسلمانان جهان باشد و حوزه علمیه قم باید پیرامون جماعت مسلمین و چگونگی محور قرار دادن آن در شرایط معاصر نظریه پردازی کند، تا بتوانیم در جامعه امروز آن را به گفتمانی بزرگ و فراگیر تبدیل کنیم و بر اساس آن فکر و تعامل با جهان اسلام را تنظیم و ترسیم نماییم.

حجت‌الاسلام مبلغی همچنین گفت: بر اساس این گفتمان باید ادبیات، ایده و تئوری‌های لازم اجتماعی که به انسجام جامعه اسلامی بینجامد، خلق شود. چون چنین کاری چون انجام نشده است برخی از ما یا نسبت به جماعت مسلمین بی تفاوت شده‌ایم و یا حتی بدتر از آن، برخی خواسته یا ناخواسته، عامل ضربه زدن به جماعت مسلمین شده‌اند.

نگاه امام علی(ع) به جماعت مسلمین

استاد خارج فقه حوزه علمیه قم تصریح کرد: نگاه امام به جماعت مسلمین از قوی‌ترین، اساسی‌ترین و اولی‌ترین اصولی بوده که حضرت برای جامعه اسلامی (که ان روزگاران شامل شیعه و سنی می‌شد) قائل بودند.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به اینکه حضرت علی (ع) بیشترین رعایت و پایبندی را نسبت به این اصل در زندگی خود داشته است، گفت: متأسفانه برخی از این تراث بزرگ و شفاف غافل هستند و در جهت حل مشکل تفرقه در جهان اسلام از آن بهره نمی‌گیرند.

وی ادامه داد: در شرایط کنونی توطئه‌های زیادی علیه وحدت اسلامی در منطقه و جهان وجود دارد. گروه‌هایی همچون داعش به صورت مصنوعی ایجاد می‌شود و که بدترین ضربه را به امت اسلامی وارد می‌کند.

علل وجود پیداش گروه‌های نوظهور تروریستی

حجت‌الاسلام مبلغی گروه‌های نوظهور تروریستی مانند داعش را حاصل بذرهای فاسدی دانست که بدخواهان امت اسلامی در زمین مناسبات مضطرب، مختل و فاقد شعور لازم نسبت به «اندیشه صیانت از جماعت مسلمین» افشانده و به آن رشد بخشیده‌اند.

وی ادامه داد: رفتارهای نادرست برخی از افراد و گروه‌ها در فضای امت اسلامی، سرزمین مناسبات اسلامی را برای به بار نشستن بذرهای تفرقه مستعد کرده است.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: فقدان تئوری چگونه زیستن اتباع مذاهب در یک جامعه بزرگ اسلامی خلاءای را ایجاد کرده است که در نتیجه این خلاء مناسبات امت به صورتی ناتعریف شده و احیاناً برخوردار از حالت بدبینانه درآمده است. / روابط عمومی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics
Clicky