قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / کاشف الغطاء بر متن عروه الوثقی به‌لحاظ ادبی نظارت داشت/ ماجرای نامه افشاگرانه به «کنگره بحمدون»
کاشف الغطاء بر متن عروه الوثقی به‌لحاظ ادبی نظارت داشت/ ماجرای نامه افشاگرانه به «کنگره بحمدون»

در برنامه ضیافت عنوان شد؛

کاشف الغطاء بر متن عروه الوثقی به‌لحاظ ادبی نظارت داشت/ ماجرای نامه افشاگرانه به «کنگره بحمدون»

نویسنده و مدرس حوزه گفت: آمریکا برای مقابله با شوروی با برگزاری کنگره‌ای در «بحمدون» لبنان قصد داشت با شعار ترویج معنویت، اندیشمندان مسیحی و مسلمان را با خود همراه کرده و به این طریق با شوروی مقابله کند که آیت‌الله کاشف الغطاء با انتشار جزوه‌ای افشاگرانه، آمریکا را مفتضح کرد.

به گزارش شبکه اجتهاد، یکی دیگر از برنامه‌های ضیافت قرآنی شبکه قرآن و معارف سیما به مرور سیره علمی و مبارزاتی «آیت‌الله شیخ محمدحسین کاشف الغطاء»، متفکر و مجاهد استعمارستیز و ضدصهیونیسم با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد مسجد جامعی، نویسنده و مدرس دانشگاه اختصاص یافت که گزارش آن از منظرتان می‌گذرد:

حجت‌الاسلام مسجدجامعی در آغاز کلام خود، در خصوص علت نامگذاری این خانواده به “کاشف الغطاء” بیان داشت: علت این امر، نگارش کتابی توسط جد این خانواده یعنی آیت‌الله شیخ جعفر کاشف الغطاء با عنوان “کشف الغطاء” است که یکی از شاهکارهای فقهی شیعه به شمار می‌رود.

اهمیت جناب کاشف الغطاء، به دلیل مجموعه خانواده‌اش است؛ پسران ایشان، آقاموسی، آقاعلی و آقاحسن هر سه از فقهای بزرگ هستند؛ ایشان پنج داماد هم دارد که همگی از علمای تراز اول شیعه در دوران خودشان هستند.

شیخ جعفر عالمی منزوی نبوده است، او همواره در صحنه فعالیت‌‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دوران خود حضور داشته و حتی در دستگاه قاجاریه و در دوران فتحعلی شاه در بین عثمانی‌‌ها نیز بسیار موثر بوده و به علاوه در ایران و عراق نیز بسیار متنفذ بوده است.

بهره‌مند از قلمی سیال و محکم

شیخ محمدحسین در وجوه مختلف یک عالم استثنایی است. یکی از این وجوه، طبع ادبی و قلم بدیع ایشان است. ایشان کتاب “الاَغانی” نوشته ابوالفرج اصفهانی را در یک جلد خلاصه کرده که سرشار از اطلاعات بوده که با قلمی بسیار قوی، سیال و محکم به رشته تحریر درآمده است. وی به خصوص وقتی در مباحث اجتماعی و سیاسی وارد می‌شود، بسیار جاندار و پرتنش سخن می‌گوید و می‌نویسد. کاشف الغطاء هنرمندی است که فکر خودش را با استفاده از هنرش به جان مخاطب گره می‌زند. این سطح ادبی در بین عالمان دینی بسیار نادر است، ایشان به لحاظ ادبی دارای استقامت فکری است و چه در متون کلامی و اعتقادی و چه در متون حقوقی بسیار مسلط سخن گفته است.

کشور عراق پس از استقلال، سابقه کشور بودن را در مرزها نداشت به همین دلیل بعد از مستقل شدن مشکلات زیادی پیدا می‌کند که یکی از مؤثرترین شخصیت‌‌ها در خاموش کردن مشکلات جامعه عراق بعد از استقلال شیخ محمدحسین کاشف الغطاء است.

کتاب را آتش بزنید و زندانی را آزاد کنید

یکی از علمای نجف، کتابی جنجالی می‌نویسد که نویسنده را بازداشت می‌کنند و وضع بدتر می‌شود. شیخ محمدحسین، تگلرامی بغداد می‌زند و می‌نویسید “کتاب را آتش بزنید و زندانی را آزاد کنید”؛ همین چهار کلمه ایشان آتش را می‌خواباند. لذا باید گفت که کمکهای آیت‌الله کاشف الغطاء به خاموش شدن مشکلات اجتماعی، سیاسی و قبیله‌‌‌ای عراق مغفول مانده است.

شیخ محمدحسین کاشف الغطاء، علی رغم اینکه فقیه بزرگی است، فرد سرزنده‌‌‌ای هم بوده است. ایشان و برادرش شیخ احمد از خصیصین مرحوم صاحب عروه هستند و معروف است که بر متن عروه به لحاظ ادبی نظارت داشته است چرا که این کتاب، یکی از کم غلط ترین یا بی غلط ترین متون فقهی است.

امامت نماز در مسجدالاقصی به دعوت مفتی اهل سنت

در خانواده کاشف الغطاء کسی به اندازه ایشان سفر نرفته است. او به مکه، مصر، سوریه، پاکستان، بیت المقدس و مکررا به ایران سفر کرده است. در سال ۱۳۵۰ق. برای شرکت در کنفرانس قدس از سوی مجلس اسلامی فلسطین از او دعوت شد. در مسجد الاقصی، وقت نماز عشاء در حالی که جمعی از علما و بزرگان مذاهب حاضر بودند، مفتی فلسطین امین الحسینی همراه امام مسجد الاقصی از کاشف الغطاء خواستند که نماز را امامت کند.

یکی از اقدامات مهم آیت‌الله کاشف الغطاء نمایان ساختن چهره پلید استعمار آمریکا و انگلیس است. با پایان جنگ جهانی دوم، ابرقدرت‌‌های نوظهور آمریکا و شوروی سالیان درازی جهان را درگیر یک جنگ سرد کردند. آمریکا که در جنگ سرد روانی علیه شوروی از هر شیوه‌‌‌ای بهره می‌گرفت، سعی کرد در پوشش یک فعالیت فرهنگی اندیشمندان مسلمان و مسیحی را با خود همراه کند.

لذا طی نامه‌‌‌ای به آیت‌الله محمدحسین کاشف الغطاء، با مقدمه چینی‌‌های زیرکانه در مورد ضرورت همکاری رجال و شخصیت‌‌های مسیحی و مسلمان برای ترویج ارزشهای معنوی و یافتن راه‌‌های مقابله با الحاد و مادی گری از ایشان دعوت کرد تا در کنگره‌‌‌ای که به همین منظور در دوم اردیبهشت ۱۳۳۳ شمسی در هتل “امسادور” شهر “بحمدون” لبنان با شرکت شخصیت‌‌های فرهنگی مسیحی و مسلمان برگزار می‌شد، شرکت کند.

آمریکا با ارزیابی دقیقی که از نفوذ سیاسی و اجتماعی آیت‌الله کاشف الغطاء در جهان عرب و کشورهای اسلامی داشت، می‌خواست از ایشان به عنوان ابزاری برای مقابله با نفوذ کمونیست در این منطقه استراتژیک از جهان بهره برداری کند. بسیاری از اندیشمندان مسلمان و مسیحی دعوت کنگره را پذیرفتند اما کاشف الغطاء با تیزبینی متوجه حیله آنها شد و در پاسخ به دعوتنامه طولانی جمعیت دوستداران خاورمیانه، بسیار کوتاه نوشت که “نمی توانم شرکت بکنم”.

جزوه‌‌‌ای که چهره پلید آمریکا را افشا کرد

کنگره بحمدون لبنان در تاریخ مقرر کار خود را آغاز کرد اما ناگاه با انتشار جزوه‌‌‌ای تحت عنوان “نمونه‌‌های عالی اخلاقی در اسلام است نه در بحمدون”، که اساس کنگره را زیرسوال برد، مواجه شد. آیت‌الله کاشف الغطاء این جزوه را در مدتی کمتر از یک ماه به منظور افشای چهره واقعی امریکا چاپ کرده و به همراه نماینده‌‌‌ای به لبنان فرستاد.

ایشان در بخشهایی از این نامه چنین فرموده بود که «پیش از هر چیز باید بدانید که زبان عمل از زبان حرف برنده تر است. هزاران کنگره از طرف آنان که پایبند به ارزشهای معنوی نیستند، بی اثر است.‌‌‌ ای دولت ایالات متحده و‌‌‌ ای دولت انگلیس، آیا شما دارای چنین صفت‌‌هایی هستید؟! آیا شما برای معنویت‌‌ها ارزشی قائلید؟! آیا جنایت‌‌هایی که شما در فلسطین کردید شما را روسیاه نکرده است؟! شما ۹۰۰ هزار عرب فلسطینی را بی خانمان و آواره بیابانها نکردید به گونه‌‌‌ای که زمین، بستر و آسمان لحاف آنها شد!»

شیخ در بخش دیگری از این نامه نوشته است «اکنون شما از در دیگری وارد شده‌اید؛ امروز از ما می‌خواهید که با شما در کنگره‌‌ها بر سر یک میز بنشینیم و درباره ارزشهای معنوی به مذاکره بپردازیم. آیا خونهایی که در ایران، سوریه، مصر و لبنان بر زمین ریخته می‌شود، ناشی از توطئه‌‌های شما نیست؟! آیا در شرق و غرب جهان به مردم بی گناه ستم روا نمی‌دارید؟ تمام این دشمنی‌‌های شما برای ماده پرستی شماست. همان چیزی که در نامه خود از آن نکوهش کرده و آن را زنگ خطری برای مردم دنیا بیان کردید! آیا شما چیزی جز ماده را می‌پرستید؟ آیا شما دینی غیر از دنیاپرستی دارید؟ شما بمب اتمی را برای چه ساخته‌اید؟ مصالح ما هیچ گونه ارتباطی با مصالح آمریکا ندارد. آنها فقر، نادانی و عقب ماندگی ما را می‌خواهند و ما خواهان دانش سعادت و پیشرفت هستیم».

در واقع ایشان با این ژرف اندیشی خود در این جزوه سوالاتی را پرسید که هنوز پس از ۶ دهه، تازگی خود از دست نداده است.

گفتنی است، ضیافت عنوان برنامه‌‌‌ای است که در ماه مبارک رمضان هر شب با حضور اساتید و کارشناسان برجسته علوم دینی با اجرای سیدعلی قوامی، یک ساعت پیش از افطار از شبکه قرآن و معارف سیما پخش می‌شود.

کلیک کنید: دریافت برنامه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics
Clicky