استاد هیئت اندیشهورز دین، سلامت و سبک زندگی گفت: الکل صنعتی و الکل طبی نجس نیست، بنابراین استفاده کردن آن در هر جایی اشکال ندارد و فرق ندارد مربوط به نماز باشد یا مربوط به نماز نباشد؛ حتی الکل خوراکی که مسکر هست، برای ضدعفونی کردن جاهای غیر متبرک، مثل میز و صندلی، حتی در حالت غیرضروری اشکالی ندارد.
به گزارش خبرنگار اجتهاد، حجتالاسلام دکتر محمدعلی قاسمی، استاد هیئت اندیشهورز دین، سلامت و سبک زندگی حوزه علمیه خراسان، با توجه به شیوع و گسترش کروناویروس به چند پرسش نسبت به استفاده از الکل جهت ضدعفونی کردن وسائل پاسخ داد.
۱- آیا ضدعفونی کردن مهر نماز به وسیله الکل و مواد دیگر که حاوی الکل میباشد، از جهت طهارت و نجاست چه حکمی دارد؟
پاسخ: الکل صنعتی و الکل طبی نجس نیست، بنابراین استفاده کردن آن در هر جایی اشکال ندارد و فرق ندارد مربوط به نماز باشد یا مربوط به نماز نباشد.
(قانون کلی این است که استفاده کردن الکل صنعتی و طبی در هیچ کجا اشکال ندارد، چه برای ضدعفونی کردن مهر و سجاده و مسجد باشد، چه برای ضدعفونی کردن اماکن متبرکه باشد.)
۲- آیا مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل، پاک است؟
پاسخ: بله، معمولاً از الکل طبی برای مواد ضدعفونی کننده استفاده میشود، مگر اینکه خلافش ثابت شود که از موارد مسکر یا اینها استفاده میشود، بنابراین الکلهای موجود در داروخانهها پاک است و استفاده از آنها اشکالی ندارد.
۳- چنانچه برای تهیه مواد ضدعفونی کننده از الکل خوراکی که مسکر هست، استفاده شود؛ پاک است یا نجس؟
پاسخ: فتوای بسیاری از فقهاء این است که الکل خوراکی که مسکر است، نجس است و بنابراین استفاده از این نوع الکل برای نماز و چیزهای مربوط به نماز اشکال دارد، اما استفاده کردن این الکل برای ضدعفونی کردن جاهای غیر متبرک، مثل میز و صندلی، حتی در حالت غیرضروری اشکالی ندارد، چون برای خوراک مصرف نشده و میدانیم بقیه هم برای خوراک استفاده نمیکنند و صرف ضدعفونی کردن اشکالی ندارد.
۴- حکم استفاده از الکلهای خوراکی مسکر در فرض ضرورت و نیاز مبرم برای ضدعفونی کردن چه حکمی دارد؟
پاسخ: برای ضدعفونی کردن، بدون ضرورت هم اشکالی نداشت و اگر ضرورت باشد، باز هم اشکالی نخواهد داشت.