از «مصرف کردن واریزی‌های مشکوک» تا «خمس سرمایه و ابزار کار»

از «مصرف کردن واریزی‌های مشکوک» تا «خمس سرمایه و ابزار کار»

استفتائات جدید مطابق با فتوای رهبر معظم انقلاب از جمله«مصرف کردن واریزی‌های مشکوک»، «نماز و روزه طلاب و دانشجویان در محل تحصیل»، «خمس سرمایه و ابزار کار»، «رعایت قواعد تجوید در قرائت نماز»، «شرایط وطن اتخاذی»، «تردید در قصد اقامت ده روز»، «منحل کردن نذر» منتشر شد.

به گزارش خبرنگار اجتهاد، جدیدترین استفتائات مطابق با فتوای حضرت آیت‌الله خامنه‌ای منتشر شد. متن ذیل، هفت سؤال و جواب در موضوع عبادات و معاملات است که توسط بخش استفتائات دفتر مقام معظم رهبری در مردادماه ۱۴۰۴ پاسخ داده شده است.

مصرف کردن واریزی‌های مشکوک

سؤال۱: مبلغی به کارت من واریز شده، ولی نمی‌دانم از طرف کیست، مصرف آن چه حکمی دارد؟

جواب: اگر حسابی است که فقط درآمد خودتان به آن واریز می شود، مصرف آن منعی ندارد.

نماز و روزه طلاب و دانشجویان در محل تحصیل

سؤال۲: افرادی که در شهر دیگری غیر از وطن خود برای شغل، تحصیل و مانند آن، مدت قابل توجهی سکونت می کنند؛ نمازشان در آن شهر کامل است یا شکسته؟

جواب: چنانچه بخواهند به مدت یک سال یا بیشتر در شهر یاد شده ساکن باشند به گونه ای که عرفاً در آنجا مسافر محسوب نشوند، نماز در آن محل در هر صورت تمام بوده و روزه صحیح است و نیازی به قصد ده روز نیست.

خمس سرمایه و ابزار کار

سؤال۳: آیا سرمایه، ابزار و آلات کار مشمول خمس می گردند؟

جواب: سرمایه، ابزار، آلات و ادوات کار که درآمد آن برای امرار معاش عادی و متعارف انسان یعنی در حد شأن اجتماعی او لازم است مثل تاکسی، وانت‌بار، ابزار نجاری و آهنگری، وسایل رایانه و … خمس ندارند.

رعایت قواعد تجوید در قرائت نماز

سؤال۴: آیا رعایت مد در قرائت نماز واجب است؟

جواب: اگر حرفِ بعد از مد، مشدد باشد، مثل “ولاالضالّین” رعایت مد به اندازه‌ای که حرف مد و تشدید اظهار شود لازم است و اگر حرفِ بعد از مد مشدد نباشد، رعایت مد فقط به اندازه‌ای که از حرکت (یعنی فتحه، کسره، ضمه) تبدیل به حرف شود لازم است و مَد بیش از این واجب نیست.

شرایط وطن اتخاذی

سؤال۵: کسی که در شهری مثلا قصد سکونت ده ساله دارد، پس از انتقال به آنجا برای تحقق وطن، چه مدتی باید سکونت داشته باشد تا حکم وطن پیدا کند؟

جواب: اگر با قصد توطن خانه ای اجاره کند یا بخرد یا کسب وکاری پیدا کند، از همان ابتدا که در محل مستقر می شود، حکم وطن جاری بوده و نمازش تمام است و گذشت یکی دو ماه برای تحقق وطن لازم نیست.

تردید در قصد اقامت ده روز

سؤال۶: من ساکن آبادان هستم برای انجام کاری به شیراز آمده ام و معلوم نیست چقدر بمانم، نماز را شکسته بخوانم یا کامل؟

جواب: اگر می دانید حداقل ده روز در شیراز توقف دارید، نماز کامل است و در غیر این صورت، نماز شکسته بوده و روزه صحیح نیست، مگر اینکه سی روز مردد در آنجا بمانید که در این صورت از روز سی‌ و یکم تا زمانی که از محل خارج نشده اید، نماز تمام است.

منحل کردن نذر

سؤال۷: شخصی برای ترک گناهی تصمیم گرفته و با صیغه شرعی نذر کرده است که «اگر مرتکب آن گناه شد، مبلغ مشخصی را صدقه دهد»؛ حال سه سوال پیش آمده است: ۱. آیا با هر بار تکرار گناه باید به نذرش عمل کند و صدقه بدهد؟ ۲. آیا راهی وجود دارد که نذرش را لغو کند؟ ۳. آیا می تواند نذرش را تبدیل کند؟ به عنوان مثال مبلغ صدقه را که از قبل مشخص کرده، کم کند؟ یا اصلا عملش را به جای صدقه به روزه تبدیل کند؟

جواب:

۱) با توجه به اینکه برای پرداخت صدقه، زمانی تعیین نشده باید پس از هر بار ارتکاب عمدی گناه، مبلغ نذر شده را صدقه بدهد.

۲) نذر منحل نمی شود.

۳) تغییر و تبدیل نذر صحیح نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics