رئیسجمهور در سفری یک روزه به شهر قم، ضمن زیارت حرم مطهر حضرت معصومه (س) با علما و مراجع عظام تقلید دیدار و گفتگو کرد.
به گزارش خبرنگار اجتهاد، دکتر مسعود پزشکیان در اولین سفر خود به استان قم بعد از تصدی ریاست جمهوری در بدو ورود، به زیارت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) رفت و به علمای مدفون در بارگاه ملکوتی بانوی کرامت ادای احترام کرد. پزشکیان در این سفر یکروزه با حضور در دفاتر مراجع معظم آیات مکارم شیرازی، جوادی آملی، نوری همدانی، سبحانی، شبیری زنجانی و حجتالاسلام والمسلمین شهرستانی نماینده تامالاختیار آیتالله سیستانی و حجتالاسلام والمسلمین سعیدی تولیت آستانه مقدسه کریمه اهل بیت به صورت جداگانه دیدار و گفتگو کرد. اهم بیانات مراجع از منظرتان میگذرد؛
آیتالله ناصر مکارم شیرازی: مردم در تماسها و نامههایی که به ما ارسال میکنند، نسبت به مشکلات گرانی مواد خوراکی، مسکن و پزشکی گلایهمند هستند. باید مسکن با قیمتی که به مردم وعده داده شده تحویل شود، و افزایش قیمت در هنگام تحویل باعث ایجاد مشکل برای مردم میشود. بیانصافی مالکان مسکن در افزایش اجاره بها مؤثر است؛ افزایش چندبرابری نرخ اجاره و رهن واقعاً بیانصافی است.
– شایستگی و صلاحیت شاخصۀ مهم در انتخاب مدیران موفق است، اینکه برخی چون در ستادهای انتخاباتی فعال بودند، پس باید مدیریتها به آنها واگذار بشود، صحیح نیست و نباید انتخاب مدیران را فدای فعالان انتخاباتی کرد، بلکه باید از افراد شایسته و کاردان، قوی و بومی استفاده کرد؛ البته خدمات آنها هم جبران شود.
– رعایت حجاب به خصوص در اماکن تفریحی و گردشگری ضروری است؛ حل مسئله حجاب به صورت اجباری نه عملی است و نه صحیح؛ بلکه باید به صورت تدریجی و گام به گام اقدام شود و دولت ابتدا از کارمندان خانم در ادارات شروع کند.
– زمزمههایی برای افزایش قیمت بنزین به گوش میرسد، افزایش قیمت بنزین سبب گرانی تمام اجناس میشود که تحمل آن برای مردم مشکل است.
– وجود بارگاه ملکوتی حضرت فاطمۀ معصومه سلام الله علیها و مسجد مقدس جمکران از جاذبههای معنوی قم است و لازم است رفت و آمد زائران تسهیل شود. حل مسئله فرودگاه قم در پیشرفت استان قم مهم است، قم متعلق به تمام جهان اسلام است و باید با این دید به قم نگاه کرد.
– حضور بیش از هفتاد هزار طلبۀ علوم دینی فرصت بسیار مناسبی برای دولت است که میتواند از ظرفیتهای حوزه علمیه استفاده کند.
– رئیس جمهور و اعضای دولت را به توکل بر خدا و توسل به حضرت ولی عصر ارواحنا له الفدا، برای حل مشکلات و پیشبرد کارهای کشور توجه میدهم و ما هم برای موفقیت شما و دولت دعا میکنیم تا إنشاءالله بتوانید مشکلات مردم را حل کنید.
آیتالله عبدالله جوادی آملی: خونهای پاک شهداء، عامل موفقیت و سرمایه ماست. ما جنگ طلب نیستیم و نبودهایم و این خود سرمایهای بزرگ برای ماست، اما اگر هر گونه جنگی بر ما تحمیل شود، پاسخ قاطع میدهیم.
– امیرالمومنین علی علیه السلام میفرماید: «لَا یَمْنَعُ الضَّیْمَ الذَّلِیلُ»، فرمود هیچ ملتی جز ملت فرومایه، ظلم را تحمل نمیکند، «رُدُّوا الْحَجَرَ مِنْ حَیْثُ جَاءَ»؛ باید از همان نقطهای که به شما سنگی انداخته شده، آن را بازگردانید. این بیان نورانی علی بن ابی طالب است فرمود سنگ خور نباشید ملت ضعیف و تابع نباشید.
– دولت و حاکمیت باید با مفسدین به طور جدی مبارزه کنند و اجازه ندهند اختلاس و حقوقهای نجومی در کشور وجود داشته باشد، زیرا حتی یک عضو فاسد هم میتواند دولت را دچار فساد کند، «الْحَجَرُ الْغَصِیبُ فِی الدَّارِ رَهْنٌ عَلَى خَرَابِهَا»، سنگ و آجر غصبى در بناى خانه، گروگان ویرانى آن است، دیواری محترم است که روی آجر حلال بنا شده باشد، لذا تمام همت مسئولین باید این باشد که با تمام مفسدین در هر ردهای مبارزه کنند.
– ما مردم ایران، مردمی بزرگ و بزرگزاده هستیم، هم تاریخ داریم و هم جغرافیا، بر خلاف کشوری مانند آمریکا که دارای جغرافیا و آثار تمدنی کهن نیست، اگر سرتاسر ایران را بشکافید، پر از علم، هنر و آثار باستانی است. در شأن ما نیست که از کشور دیگری پیروی کنیم.
– حضرت امیر (ع) میفرماید: «مَا ضَرَبَ اللهُ الْعُبَاد بِسُوطٍ أَوْجَعُ مِنَ الْفَقْرِ» سوط یعنی تازیانه. خدا هیچ ملتی را با تازیانهای دردناک تر از فقر نزده است، اگر فقر باشد، دینداری مردم مشکل است، باید همه مخصوصاً مسئولین در جهت برطرف کردن نیازهای جامعه و حل مشکلات اقتصادی و گرانی همت و کوشش مضاعف داشته باشند.
– کشوری که عالم و دانشمند دارد، نباید دچار اختلاف باشد، چون علم حقیقی وقتی وارد قلب انسان شود، نهتنها جا را تنگ نمیکند، بلکه قلب را وسیعتر و آماده پذیرش دانش بیشتر میکند، این خاصیت علم است که دل را وسعت داده و از تنگنظری دور میسازد. اگر در حوزه یا دانشگاه افرادی تربیت شوند که فضای دیگران را تنگ کنند یا اختلاف ایجاد کنند، نشاندهنده این است که از حقیقت علم بهرهای نبردهاند. چرا که علم حقیقی به انسان شرح صدر و ظرفیت میدهد.
– هم حوزویان و هم دانشگاهیان باید بدانند که هیچ کدام جای دیگری را تنگ نکردهاند، اگر اختلافات کنار گذاشته شود، قوانین کلی اسلام رعایت شوند و حرمت و احترام مردم حفظ شود، جامعه و مردم نیز همراه خواهند بود چرا که مردم ما مردمی بزرگ و عاقل هستند و به انسانیت احترام میگذارند.
آیتالله حسین نوری همدانی: شما شخصیتی توانمند هستید، ما دعاگوی و همراه شخصیتی مثل شما هستیم تا اهداف جنابعالی با تقویت بیشتر و هر چه سریعتر محقق گردد، خصوصاً مواضع انقلابی و ضد صهیونیستی جنابعالی در عرصه بینالملی که بسیار تاثیر گذار بود.
– سفارشات و توصیههای امیرمومنان علی (علیهالسلام) به کارگزاران خود در اداره حکومت اسلامی بسیار مهم است، و لازم است مسئولان به نهج البلاغه توجه کنند. امام راحل(ره) در وصیتنامه خود میفرماید: بعد از قرآن کتابی به جامعیت نهج البلاغه برای سازندگی و اداره جامعه اسلامی نداریم.
– در نامه ۵۳ نهج البلاغه آن حضرت هنگام اعزام مالک اشتر به مصر میفرماید: امروز مسئولان ما باید دلشان را سرشار از محبت و لطف به مردم نماید چرا که مردمی که به آنها حکومت میکنی از دو صنفند؛ یا برادران دینی تو هستند و یا در خلقت با تو یکی هستند و در سیطره حکومت اسلامی زندگی میکنند. بنابراین آنچه که برای همه مردم است باید در اختیار همه قرار بگیرید و نباید شما حقی برای خود استثنا کنید.
– اصل مردم هستند، حضرت در فراز دیگری از این نامه میفرماید: «و إنّما عمودُ الدِّینِ و جِماعُ المسلمینَ و العُدَّهُ للأعداءِ العامَّهُ مِنَ الاُمَّهِ فلیَکُن صَغْوُکَ لَهُم و مَیلُکَ مَعَهُم»، ای مالک بدان که مردم ستون دین و سپر در برابر دشمنان، همین مردم هستند.» باید به این موضوع توجه داشت که این مردم همان مردمی هستند که در جنگ تحمیلی با تمام توان شرکت کردند و شهید دادند و اکنون هم در صحنههای حساس پای نظام ایستادهاند. از این رو توجه به تمامی اقشار جامعه خصوصاً افراد کم درآمد و محروم باید در سرلوح کارهای شما قرار بگیرید.
– نرمش و تواضع در مقابل مردم و رسیدگی به مشکلات آنان یکی از وظایف مهم مسئولین در کشور اسلامی است، شما باید در کارها از افراد متخصص و کارآمد و دلسوز استفاده کنید که درب اتاق آنان همواره به روی تمام اقشار جامعه باز باشد، به ویژه طبقات مستضعف و محروم جامعه تا آنان بتوانند مشکلات و مسائلشان را با شما در میان بگذارند.
– ارزش پول ملی ما در مقایسه با بسیاری از کشورهای پایین است، ما باید اشکالات موجود در این زمینه را رفع کنیم. امروز باید تدابیری اندیشیده شود تا بتوانیم این ضعف و این خلأ را جبران کنیم.
آمریکا دشمن ما است و ما نباید به دشمنان اعتماد کنیم و مواضع شما در حمایت از محور مقاومت و ایستادگی در مقابل نظام کودک کش صهیونیستی قابل تقدیر است.
آیتالله جعفر سبحانی: شعار «وفاق» که از سوی رئیس جمهور با استناد به آیات قرآن و فرمایشات حضرت امیرالمومنین (ع) مطرح شده است، مسئلهای اساسی است و متاسفم از اینکه امروز مسلمانان حتی از محکومیت لفظی جنایات رژیم صهیونیستی در قبال کشتار مسلمانان اجتناب میکنند. سکوت این همه مسلمان در مقابله با این همه کشتار در تاریخ اسلام کم سابقه است.
– وحدت کلمه بین مسئولان امر مهمی است تا آنجا که میتوانید، همگی در پیشبرد کشور هماهنگ باشید. ما همواره دعاگوی شما هستیم و امیدواریم مشکلات کشور به وسیله تعقل و بهرهگیری از سیاست در امر حکومت حل شود.
– نقش دانشگاه در کشور و نظارت دقیقتر بر مسائل مرتبط با آن اهمیت دارد و نیز لازم است دولت به تکمیل پروژههای نیمه تمام استان قم، به ویژه طرح مونوریل شهر قم توجه کند.
آیتالله سیدموسی شبیری زنجانی: ضمن تشکر از حضورتان برای شما و دولت چهاردهم آرزوی موفقیت میکنم. من توفیقات شما و دولتتان را از خدای متعال خواستارم و همواره برای موفقیت شما دعا میکنم.
گفتنی است، دکتر پزشکیان در جریان بازدید از موزه امام علی (ع) در دفتر آیتالله سیستانی با حجتالاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی دیدار و گفتگو کرد. در ابتدای این دیدارها رییس جمهور گزارش مبسوطی از برنامهها و اقدامات دولت چهاردهم و نیز وضعیت کشور خدمت مراجع و علما ارائه کرد و رهنمودها و نصایح مراجع را برای دولت راهگشا و مهم ارزیابی نمود.
دکتر محسن حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیس جمهور، دکتر سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجتالاسلام والمسلمین مجید انصاری معاون حقوقی رئیس جمهور را در این سفر دکتر پزشکیان را همراهی کردند.