مؤلف کتاب «سیر تحول اندیشه سیاسی از محقق ثانی تا امام خمینی(ره)» سعی کرده در این اثر ریشههای اندیشه سیاسی شیعه در باب حکومت را در قرآن و حدیث نشان دهد و در ادامه به بررسی ریشه سیاست در دین و اندیشه تشیع و جایگاه و نقش فقه و فقها پرداخته است.
به گزارش شبکه اجتهاد، اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) از بدو تکوین آن تا پایان عمر پربرکت ایشان، از استراتژی واحد و ثابتی برخوردار بوده، چرا که زیربنای اندیشه سیاسی امام(ره) را اصول ثابتی تشکیل داده که از متن دین و شریعت گرفته شده که تغییر و دگرگونی در آن، معنا و مفهومی ندارد؛ درست است که اندیشه ایشان اندیشه بشری است، اما اندیشه دینی است؛ یعنی اندیشهای است که در چارچوب اصول دینی میاندیشید و با شناخت عمیق و همهجانبهای که از مکتب اسلام داشته، با توجه به اصول و مبانی دینی، از استراتژی ثابتی پیروی میکرده، البته تاکتیکهای ایشان به حسب مقتضیات زمان متغیر بوده است.
کتاب «سیر تحول اندیشه سیاسی از محقق ثانی تا امام خمینی(ره)» به اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) اشاره دارد که همواره از استراتژی ثابتی برخوردار بوده و با بهکارگیری تاکتیکهای متناسب با عصر و یا تغییر آنها، در تکاپوی عینیتبخشی آرمان خویش و انجام رسالت مهم و سنگینی که شارع مقدس به عهده ایشان نهاده بود، میکوشید درجایگاه یک عالم دینی از مکتب اسلام حفاظت کند و راهی برای رهایی ملت ستمدیده از چنگال استعمار و استبداد بیابد.
مؤلف این اثر، تلاش کرده است به شرح و بسط این مطلب پرداخته و آن را تبیین کند. ایشان در این اثر، به ریشه سیاست در دین و اندیشه تشیع و جایگاه و نقش فقه و فقها در آن پرداخته است. همچنین نویسنده ریشههای اندیشه سیاسی شیعه در باب حکومت را در قرآن و حدیث نشان داده و به بیان دیدگاهها و نقش فقها در عرصه عملکرد سیاسی در فرصتهای تاریخی پیش آمده در دوران صفوی تاکنون میپردازد و همچنین از مبارزات سیاسی و ضد استبدادی و استعماری آنها و نقش و حضور آنها در حرکتهای اجتماعی سخن میگوید.
در بخشهای پایانی کتاب، دیدگاههای امام خمینی(ره) و ریشه تفکرات و عملکرد ایشان در تحقق انقلاب اسلامی و به حاکمیترساندن اسلام و فقه اسلام شرح داده شده است.
«درآمدی بر اندیشه سیاسی در اسلام»، «زعامت سیاسی و مرجعیت دینی فقها در اسلام»، «سیری در اندیشه سیاسی در مکتب تشیع»، «تأملی در مبانی اندیشه سیاسی عالمان دینی در عصر صفویه»، «طرح بستریابی تشکیل حکومت اسلامی»، «سیر تحول فقه سیاسی»، «نهضت تنباکو»، «ورود میرزای شیرازی(ره) به صحنه مبارزه با رژیم»، «درآمدی بر نهضت مشروطه»، «پیشدرآمدی بر شکست نهضت مشروطیت»، «نیمنگاهی از نهضت مشروطه تا قیام ۱۵ خرداد ۱۳۶۲»، «نیمنگاهی به ریشههای رویش انقلاب اسلامی» و «درآمدی بر حیات سیاسی عالمان عصر اخیر»، «ریشههای انقلاب اسلامی در اندیشه سیاسی امام(ره)»، عناوین فصول این کتاب است.
بنابر گزارش ایبنا، کتاب «سیر تحول اندیشه سیاسی از محقق ثانی تا امام خمینی(ره)»، تألیف علی عربسرخی اردستانی در ۶۴۰ صفحه از سوی مؤسسه چاپ و نشر عروج وابسته به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) منتشر و به قیمت ۹۸ هزار تومان روانه بازار نشر شده است.