علمای حوزه علمیه و مراجع تقلید در دیداری که رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور با ایشان داشت، ضمن تاکید بر مقابله با فرارهای مالیاتی، نقطه نظرات خود را در خصوص وضعیت درآمدهای مالیاتی کشور اعلام کردند.
به گزارش شبکه اجتهاد به نقل از سازمان امور مالیاتی کشور، امید علی پارسا جمعه گذشته با علما و مراجع تقلید قم دیدار کرد که هر یک نقطه نظرات خود را در خصوص امور مالیاتی کشور اعلام کردند.
آیتالله نوری همدانی از مراجع تقلید شیعه، در دیدار رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور و هیات همراه با اشاره به اهمیت مسأله مالیات اظهار داشت: از ابتدا مالیات در اسلام مطرح بوده است چرا که زندگی بشر و اداره جامعه به مسائل اقتصادی نیاز دارد.
وی افزود: اگر نیازهای اقتصادی تأمین نشود زندگی انسان فلج خواهد شد، از این رو انسان به تمام ابعاد فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی زندگی انسان توجه دارد تا مردم در رفاه زندگی کرده و مسیر بندگی را به خوبی طی کنند.
آیتالله نوری همدانی با تأکید بر این که باید در همه ابعاد به ویژه بعد اقتصادی اسلام در جامعه فرهنگ سازی شود، اظهار داشت: اگر انسان واجبات مالی را ادا نکند در پیشگاه الهی مسوول خواهد بود.
این مرجع تقلید افزود: در حکومت اسلامی و دینی باید فرهنگ سازی شود که مسائل مهمی مانند خمس، زکات و مالیات مورد توجه باشد. امروز باید در فرهنگ سازی سرمایه گذاری ویژه شود تا آثار آن را در جامعه ببینیم.
آیتالله نوری همدانی ابراز داشت: باید مردم را از طریق رسانهها به خوبی توجیه کرد تا اهمیت و نقش مالیات در توسعه کشور را بدانند و بر اساس نیازهای جامعه اسلامی اقدام کنند.
وی تصریح کرد: در اسلام، افراد متمکن باید مالیات پرداخت کنند و این مالیات صرف آبادانی شهرها و تامین هزینه خدمات عمومی و توزیع ثروت در جامعه به منظور برقراری عدالت اجتماعی میشود.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس نظر اسلام، افرادی که تمکن ندارند معاف از مالیات هستند و از آنها نباید به هیچ عنوان مالیات گرفته شود و شرایط بین افراد متمکن و افراد ضعیف جامعه نباید یکسان باشد.
آیتالله نوری همدانی اضافه کرد: با توجه به اهمیت مالیات در پیشرفت و توسعه کشور، به هر شکلی باید با فرار مالیاتی مبارزه کرد و به ویژه افرادی که تمکن مالی دارند و یا ثروتهای بادآورده کسب کرده اند، باید مالیات آن را بپردازند.
وی با تأکید بر این که در اسلام فقر جایگاهی ندارد و تمام جامعه باید برای رفع فقر تلاش کنند، گفت: باید تعالیم اسلامی را دقیق عملی کنیم تا فقر از میان جامعه برچیده شود.
آیتالله علوی گرگانی: برخورد با فراریان مالیاتی دانه درشت در اولویت باشد
آیتالله علوی گرگانی از مراجع تقلید قم، بر ضرورت شناسایی علل فرار مالیاتی و برخورد قاطع با فرار مالیاتی تاکید کرد و گفت: برخورد با مجرمان اقتصادی و مرتکبان فرار مالیاتی دانه درشت باید در اولویت باشد.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و هیات همراه طی سفر به قم، با آیتالله علوی گرگانی دیدار کردند. آیتالله علوی گرگانی اظهار داشت: وظیفه شما حساس و پرمسئولیت است، چون دریافت مالیات مشکل است و به همین دلیل ضرورت دارد، ابتدا درخصوص مالیات در جامعه فرهنگسازی شود و مردم نسبت به اثرات مالیات آگاه شوند.
وی با اشاره به وجود ظرفیتهای بسیار در اقتصاد کشور گفت: باید برای اداره کشور به توان و ظرفیت داخلی تکیه کرد و نباید صرفا به درآمدهای نفتی متکی باشیم.
این مرجع تقلید با بیان اینکه اگر مردم از نحوه هزینه کرد مالیاتها مطلع شوند، در این صورت شاهد افزایش مشارکتهای مردمی در پرداخت مالیات و عوارض خواهیم بود، اظهار داشت: مردم باید در جریان باشند که درآمدهای مالیاتی در چه محلهایی و برای چه اموری هزینه میشود.
آیتالله علوی گرگانی با بیان اینکه برای دریافت مالیات از مردم باید انصاف رعایت شود، گفت: در این مورد باید عادلانه برخورد کرد که در این راستا علما و روحانیون نیز میتوانند در تریبونهایی که در اختیار دارند توصیههایی در جهت فرهنگسازی پرداخت مالیات داشته باشند.
آیتالله علوی گرگانی با بیان اینکه باید علل فرار مالیاتی را شناسایی کرد، تصریح کرد: باید در این مسیر با افراد دانهدرشت که رقمهای مالیاتی زیادی دارند و از پرداخت آن اجتناب میکنند، قاطعانه برخورد کرد.
مرجع تقلید شیعیان با اشاره به اهمیت خدمت به مردم خاطرنشان کرد: در همه کارها باید هدف خدمت به خلق خدا باشد و در این زمینه از هیچ تلاشی دریغ نکرد.
آیتالله سبحانی: سازمان امور مالیاتی با شجاعت وارد میدان شود
همچنین آیتالله سبحانی در دیدار رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و هیات همراه با اشاره به سیستم مالیاتی دوران امام علی (ع) گفت: آن حضرت در نامه خود خطاب به مالک اشتر میفرماید بهبود مالیات و مالیات دهندگان عامل اصلاح امور دیگر اقشار جامعه میباشد و تا امور مالیات دهندگان اصلاح نشود کار دیگران نیز سامان نخواهد یافت.
وی تاکید کرد: باید در خصوص پرداخت مالیات، فرهنگ سازی صورت گیرد; به طوری که مردم پرداخت مالیات را به عنوان کاری حسنه و نیکو به شمار آورند و نه یک اجبار قانونی صرف برای تامین درآمدهای دولت.
این مرجع تقلید تاکید کرد: انتظار از سازمان امور مالیاتی این است که با شجاعت وارد میدان شده و بر مبنای یک طبقه بندی اصولی و نظاممند از کسانی که صاحب درآمد بالا هستند، مالیات را دریافت کند و بخشی از آن را برای آبادانی کشور در نظر بگیرد.
آیتالله سبحانی با تاکید بر ضرورت فرهنگ سازی مالیاتی در جامعه تصریح کردند: مهمترین شیوه نهادینه کردن فرهنگ مالیاتی این است که مردم آثار پرداخت مالیات را در زندگی خود لمس کنند و به این موضوع پی ببرند که آبادانی کشور نیازمند پرداخت مالیات است.
آیتالله سبحانی از سازمان امور مالیاتی کشور خواست مراکز فرهنگی که فعالیتهای مفید و ارزشمند و موثری در کشور انجام میدهند و بضاعت مالی ندارند مورد حمایت قرار گیرند و واحدهای صنعتی نیز از مشوقهای مالیاتی بهره مند شوند.
ایشان اقدام اخیر سازمان امور مالیاتی کشور در ملزم کردن پزشکان به گذاشتن کارت خوان در مطبها را مناسب توصیف و ابراز امیدواری کرد تا این امر برای سایر مشاغل نیز اجرایی شود.
آیتالله فاضل لنکرانی: در دریافت مالیات به سراغ پردرآمدها بروید
آیتالله محمدجواد فاضل لنکرانی نیز در دیدار رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و هیات همراه و با اشاره ضرورت آگاه سازی عمومی از اهمیت پرداخت مالیات در اداره کشور اظهار داشت: بسیاری فکر میکنند مالیات پول زور است در حالیکه، مالیات مانند سایر وجوه شرعی همچون خمس و زکات، برای اداره کشور ضروری است و حتی مالیات یک نوع فریضه محسوب میشود.
وی با بیان اینکه برخی متدینین فکر میکنند به دلیل پرداخت وجوهات شرعی دیگر نیازی به پرداخت مالیات نیست، ابراز کردند: باید رسانهها در کنار دولت و حوزهها جایگاه مالیات را در کشور تبیین کنند که در این زمینه نیازمند اقدامات فرهنگی هستیم.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار با تأکید بر اینکه حوزهها باید سهم خود در ترویج مالیات را انجام دهند، عنوان کرد: حدود ۲۰ سال پیش برخی از مراجع نامهای به رهبر انقلاب درباره مفاسد و مشکلات اقتصادی نوشتند که ایشان در جواب، اصلی ترین راهکار اداره و سامان کشور را مالیات دانستند و اینکه باید فرهنگ مالیات برای مردم تبیین شود.
آیتالله فاضل لنکرانی با اشاره به نقش مالیات در اداره کشورها در دنیا خاطرنشان کرد: جایگاه مالیات در نظام کشورداری روشن است و باید در دانشگاهها نیز واحد درسی مربوط به مالیات وجود داشته باشد و شهروندان باید بدانند همانند پرداخت قبوض آب، برق و گاز باید مالیات نیز پرداخت کنند.
وی یادآور شد: باید پرداخت مالیات به یک باور و اعتقاد برای شهروندان تبدیل شود و مردم بدانند پرداخت مالیات خدمت به مردم است و هیچ دولتی بدون مالیات قوام پیدا نکرده و باقی نمیماند.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار با تأکید بر لزوم فرهنگسازی پرداخت مالیات در مجموعههای مختلف و رسانهها افزود: صدا و سیما باید به شکل موثری وارد این عرصه شود و مردم را از مزایا و آثار پرداخت مالیات آگاه سازد.
وی افزود: مردم باید با مالیات و جنبهها و انواع مختلف آن آشنا شوند و بنده بهعنوان یک طلبه، عدم پرداخت مالیات در نظام اسلامی را مشروع نمیدانم و نپرداختن مالیات، نه تنها زرنگی نیست; بلکه مدیون کردن خود به تمام آحاد جامعه است.
آیتالله فاضل لنکرانی اضافه کرد: اقساط و تسهیلاتی برای اقشار کمدرآمد جامعه در دریافت مالیات در نظر گرفته شود و به آنها تخفیف دهید که این خدمت به آنها و جامعه است ولی از اقشار پردرآمد حتما باید مالیات اخذ شود.
وی با بیان اینکه باید هزینهها و مصارف مالیات شفاف شود، یادآور شد: امروز مالیات در همه دنیا پرداخت میشود و مردم میگویند شفافیت مالی در همه سطوح مملکت وجود دارد که باید در این زمینه شفافسازی شود.
آیتالله حسینی بوشهری: تبیین موارد مصرف مالیات به ارتقای فرهنگ مالیاتی میانجامد
آیتالله حسینی بوشهری دبیر شورای عالی حوزههای علمیه در دیدار رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و هبات همراه، گفت: اقتصاد ایران در سالهای گذشته بیشتر بر نفت متکی بود و این امر باعث شد مسئولین انگیزهای برای حرکت به سمت درآمدهای غیر نفتی نداشته باشند و از سایر درآمدهای غیرنفتی غافل شویم.
وی افزود: امروز کشور به جایی رسیده که بودجه کشور از طریق مالیات و سایر درآمدهای غیرنفتی اداره میشود و عمده کشورهای توسعه یافته نیز بدون برخورداری از درآمدهای نفتی و تنها با تکیه بر مالیات، توسعه پیدا کرده اند.
امام جمعه موقت قم، فرهنگ سازی در زمینه پرداخت مالیات را مهم ارزیابی و بیان کرد: امروز در دیگر کشورها مسئولان دغدغه پرداخت مالیات از سوی مردم را ندارند و این مساله در کشورشان فرهنگ سازی شده است و مردم میدانند که آبادانی کشورشان در گرو پرداخت مالیات است و این درحالی است که مردم در کشور ما به این مساله توجه کافی ندارند.
آیتالله حسینی بوشهری، در ادامه به توطئه دشمن در تحریم نفت ایران اشاره کرد و گفت: باید در برنامه ریزیهای مربوط به بودجه کشور، اقتصاد منهای نفت در دستور کار باشد.
وی با اشاره به افزایش تحریمها و فشارهای اقتصادی غرب عنوان داشت: امروز مردم در مضیقه هستند و نباید برای دریافت مالیات تنها بر روی مودیان تمرکز کنیم، بلکه باید افرادی که مرتکب فرار مالیاتی میشوند را شناسایی و از آنها مالیات مطالبه نماییم.
آیتالله حسینی بوشهری افزود: اگر بخواهیم شاهد موفقیت سازمان امور مالیاتی در اجرای برنامهها و سیاستها باشیم باید سراغ کسانی برویم که با رقمهای هنگفت و درآمدهای بالا فرار مالیاتی میکنند.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور نیز در این دیدار اظهار داشت: فصل نوینی در نظام مالیاتی آغاز شده و قوای سه گانه کشور عزم راسخ و جدی برای مبارزه با فرار مالیاتی و سوق دادن اقتصاد ایران به سمت درآمدهای پایدار، به ویژه درآمدهای مالیاتی دارند.
آیتالله سعیدی: برخورد با فرار مالیاتی باعث دلگرمی مردم میشود
بر اساس این گزارش، همچنین تولیت حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها و نماینده ولی فقیه در استان قم، در دیدار رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و هیات همراه خاطرنشان کرد: امروز انقلاب اسلامی در منطقه جایگاه ویژهای دارد و قدرت نظام اسلامی موجب فروپاشی هیمنه آمریکاییها در خاورمیانه شده است و این روزها نیز شاهدیم رئیس جمهور آمریکا بارها سخنان خود علیه کشور ما را پس میگیرد.
نماینده ولی فقیه در استان قم، با تاکید بر اینکه امروز باید به دولت در مسیر توسعه کشور کمک کرد، افزود: در این راستا وابستگان به حاکمیت و مسئولان کشور باید در زمینه موضوعات مالیاتی پیش قدم باشند و نباید اینگونه باشد که تنها از برخی از مردم مالیات دریافت شود و بعضی افراد که درآمد بالایی دارند از پرداخت مالیات فرار نمایند.
وی بیان داشت: اگر مردم برخورد قاطع با تخلفات صورت گرفته در زمینه عدم پرداخت مالیات را ببینند، این امر موجب دلگرمی آنان خواهد شد.
امام جمعه قم تاکید کرد: به منظور حمایت از تولید، مشوقهایی به صورت متعارف، عاقلانه و قابل توجیه باید به تولیدکنندگان ارایه شود و افرادی که در عرصه ایجاد اشتغال و تولید فعالیت بیشتری دارند به آنان باید کمکهای بیشتری صورت گیرد.
وی افزود: مردم باید انعکاس فعالیتهای صورت گرفته از محل درآمدهای مالیاتی را ببینند که در صورت گزارش دادن به مردم رغبت آنها به مشارکت، بیشتر میشود.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور نیز در این دیدار تاکید کرد: همانند همه کشورهای پیشرفته، استفاده از ریز دادههای اقتصادی در تشخیص و وصول مالیاتها نقش بسزایی در برقراری عدالت مالیاتی ایفا کرده و شفافیت مالی به حداکثر خود میرسد. همچنین توسعه این فرآیند سبب افزایش تمکین داوطلبانه ی مودیان و وصول بهتر مالیاتها خواهد شد.
نماینده آیتالله سیستانی: ارتقای فرهنگ مالیاتی یک ضرورت است
حجتالاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی، در دیدار رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور و هیات همراه اظهار داشت: اشکال اساسی در زمینه مباحث مالیاتی آن است که این امور در فرهنگ ما جا نیفتاده است.
وی گفت: ما از روز اول متکی به نفت بوده ایم و باید پرسید چرا کشاورزی و صنعت ما در طول این سالها آن طور که شایسته کشور ایران است تقویت نشده؛ به طوری که شاهدیم محصولات کشاورزی و معدنی ایران به صورت خام به دیگر کشورها صادر شده و آنان با یک بسته بندی مناسب با چندین برابر قیمت آن را به فروش میرسانند.
نماینده آیتالله سیستانی، با بیان اینکه نظام مدیریت اقتصادی میباید در کشور اصلاح شود، افزود: باید در حفظ سرمایههای کشور در بخشهای مختلف از جمله نیروی انسانی و نخبگان بسیار کوشش نماییم.
وی افزود: امروز کشور ما در زمینه تجهیزات نظامی و پزشکی جایگاه خوبی دارد; اما در ابعاد دیگر نیز میتوانیم به توفیقات بیشتر و در خوری دست یابیم که ضرورت آن داشتن اتحاد و همدلی است.
حجتالاسلام والمسلمین شهرستانی گفت: در زمینه پرداخت مالیات نباید افراد جامعه بگویند به ما مربوط نیست بلکه همه باید برای آبادانی کشور تلاش کنیم و سهیم باشیم با روشهای عاقلانه و برخورد مناسب این امر ممکن است.