رسا: حجتالاسلام والمسلمین سیدصادق اشکوری، در اولین جلسه از دوره آموزشی نسخههای خطی، به فواید و آثار نگهداری و تحقیق درباره نسخ خطی پرداخت.
وی افزود: امروز دنیا به اهمیت تاریخ علم پی برده است و دانشکدههایی با این موضوع فعالیت میکنند، اما متأسفانه در ایران هنوز بحث تاریخ علم جایگاه خودش را پیدا نکرده است.
این نسخهشناس و مترجم ضمن ابراز تأسف از غفلت مسلمین نسبت به تاریخ علم، با اشاره به فرهنگ وِبستر که یکی از فرهنگهای دانشگاهی اروپاست، خاطرنشان کرد: این فرهنگ تاریخ تولد واژههای واردشده به زبان انگلیسی و تغییر معناییِ این واژگان در طول تاریخ را به دقت مورد بررسی قرار داده است و این، بدون مطالعه دقیق متون آکادمیک و اصلی علوم محقق نخواهد شد؛ این در حالی است که که ما هنوز از کتب اربعه شیعه به جز اصول کافی یک تصحیح کامل و جامعی نداریم.
وی به عنوان یک نمونه عینی با اشاره به اینکه هنوز بیش از نیمی از متون فقهی چاپ نشده است، ابراز داشت: این به معنای این است که هزاران مسأله فقهی هنوز در معرض سنجش فقها قرار نگرفته است و چون چرخه تاریخ علمِ فقه و پیشینه آن کامل نشده است ممکن است فتوای فقیه دقیق نباشد.
حجتالاسلام والمسلمین اشکوری افزود: در چرخه تاریخ علم باید هزاران متن با دقت بررسی و واکاوی شود تا بتوان ضمن آگاهی از تاریخ و تحولات یک علم، جایگاه کنونی خود را در آن علم بشناسیم.
رییس مرکز تولید علم و فرهنگ، داشتن چشمانداز و برنامهریزی برای آینده یک علم بدون توجه به پیشینه آن علم را برنامهای ناقص دانست و گفت: توجه به گذشته یک علم، تصمیمگیری ما را درباره آن علم دقیقتر و به واقعیت نزدیکتر خواهد کرد؛ اگر از عقبههای علمی خود غافل باشیم نمیتوانیم برای آینده برنامهریزی و نقشه ترسیم کنیم.
وی صحبتهایی چون «تاریخ مصرف نسخههای خطی گذشته است»، «در عصر ارتباطات و اطلاعات احیای نسخههای خطی نبش قبر است» و «نسخههای خطی فقط مصرف موزهای دارد» آن هم از سوی قشر تحصیلکرده بسیار آزاردهنده توصیف کرد و اظهار داشت: علم، ابزار نیست که با گذشت زمان کهنه و فرسوده شود، علم، آگاهی و تجربه هزاران سالِ بشر است که در تنها قالب موجود یعنی کتاب عرضه شده و به دست ما رسیده است؛ نسخههای خطی حاصل آگاهی و تجربههایی است که به دنبال آن هستیم و هرچه بیشتر از آن استفاده کنیم متمدنتر خواهیم بود و نقشه راه آیندهمان را بهتر ترسیم خواهیم کرد.
حجتالاسلام والمسلمین اشکوری، «موقعیتیابی در دنیای تمدن» را از دیگر فواید نسخههای خطی برشمرد و گفت: آگاهی نسبت به «اوج و فرود»، «تغییروتحول»، «جابهجایی» و «تفاوت» مکتبهای علمی از فواید تحقیق، مطالعه و مقایسه نسخههای خطی است.
لازم به ذکر است، دوره آموزشی نسخههای خطی برای اولین بار در حوزه علمیه در پاییز و زمستان سال ۹۴، بعداز ظهرِ یکشنبههای هر هفته در مجمع ذخائر اسلامی واقع در خیابان آذر، کوی ۲۳، روبه روی پمپ بنزین، فرعی اول، پلاک۴، برگزار میشود.