فقه عبادی، فقه خانواده، فقه قضایی، فقه سیاسی، فقه اقتصادی و شیعه شناسی با گرایش پیامبر اعظم(ص)، کلام اسلامی، فقه خانواده، فقه عبادی، قرآن و علوم با گرایش علوم تربیتی، فقه قضایی، قرآن و علوم گرایش علوم تربیتی، تفسیر تطبیقی، قرآن و علوم گرایش علوم تربیتی و تفسیر تطبیقی از دیگر رشتههای تحصیلی این مرکز است.
محورسوم: احکام ساحت¬های تربیتی؛محورچهارم: قواعد فقه تربیتی
زمان و مکان تدریس:
در سال تحصیلی جاری، درس خارج فقه تربیتی،توسط حضرت آیت الله اعرافی در مدرسه علمیه دارالشفاءاز روز یکشنبه ۳۱شهریورماه، شروع شد. ایندرس روزهای سه شنبه و چهار شنبه هر هفته از ساعت ۸٫۳۰ الی ۹ صبح برگزار می شود .ضمنا: درس مکاسب استاد اعرافی همه روزه از ساعت ۷:۱۵ و درس خارج اصول روزهای یکشنبه و دوشنبه ۸ الی ۹ و روزهای سه شنبه و چهار شنبه ساعت ۸ الی ۳۰/۸بر گزار میشود.۲- مجتمع آموزش عالی فقه
این مدرسه مختص دوره کارشناسی است که با تلفیق دو رشته «فقه و معارف اسلامی» و «فقه و اصول» تشکیل گردیده است و وظیفه آموزش طلاب دوره کارشناسی را بر عهده دارد. مدرسه تخصصی فقه و معارف اسلامی دارای چهار گروه علمی ـ تربیتی شامل ادبیات عرب، فقه و اصول،معارف اسلامی و فلسفه و کلام میباشد. این مدرسه تخصصی در مدرسه مبارکه حجتیه مستقر است.
۲ـ مدرسه عالی فقه و اصول
این مدرسه یکی از مدارس چهارگانه مجتمع آموزش عالی فقه است که در حال حاضر مسئولیت اجرای رشته فقه و اصول در سطح ۳ (کارشناسی ارشد) و دوره دکترا در سه رشته اصول فقه اسلامی، فقه اسلامی، رجال و درایه الحدیث و سطح ۴ (خارج فقه و اصول) و همچنین سطح ۵ (فوق دکترا) را برعهده دارد. دوره فوق دکتری، دوره فوق تخصصی و عالیترین دوره آموزشی جامعه المصطفی العالمیه است که هم اکنون در رشته فقه واصول با هدف تربیت مجتهد برگزار میگردد. این مدرسه عالی نیز در مدرسه مبارکه حجتیه مستقر است.
۳ـ مدرسه عالی فقه و معارف اسلامی
این مدرسه در حال حاضر مسئولیت اجرای رشته فقه و معارف اسلامی در سطح ۳ (کارشناسی ارشد) و سطح ۴ (دکترا) و رشته معارف اسلامی و مهارتها در سطح ۴ (دکترا) را بر عهده دارد. در این مدرسه دوره کارشناسی ارشد و دکتری رشته فقه و معارف اسلامی در چهار گرایش تفسیر و علوم قرآن، تاریخ اسلام، فلسفه اسلامی و کلام اسلامی زیر نظر گروههای علمی ـ تربیتی مربوط برگزار میشود. همچنین سطح ۴ معارف اسلامی و مهارتها با رویکرد تبلیغ، تربیت مدرس و تربیت مربی قرآن زیر نظر گروه علمی ـ تربیتی معارف اسلامی و مهارتها فعالیت مینماید. این مدرسه عالی در جامعه المصطفی العالمیه مستقر است.
۴ـ مدرسه عالی فقه تخصصی
این مدرسه نیز یکی از مدارس چهارگانه مجتمع آموزش عالی فقه میباشد که مسئولیت اجرای رشته های تخصصی؛ فقه مقارن، فقه قضایی، فقه اقتصادی، فقه سیاسی، فقه عبادی و فقه خانواده و فقه تربیتی و… را بر عهده دارد که در اینجا به معرفی تفصیلی رشتهها و گروههای آن میپردازیم:
در مقطع کارشناسی ارشد شش رشته(فقه قضایی، فقه اقتصادی، فقه سیاسی، فقه عبادی، فقه مقارن، فقه خانواده،) و در مقطع دکتری، ششرشته تخصصی(فقه اقتصادی، فقه قضایی، فقه سیاسی، فقه خانواده، فقه عبادی،فقه تربیتی) راهاندازی نموده است.
آنچه ارائه شد رشته هایی است که سرفصل ها و برنامه¬های آن طراحی و رشته راه¬اندازی گردیده است. اما در آینده نزدیک شاهد راهاندازی رشته های دیگر چون فقه محیط زیست، فقه وقف، فقه زنان و…. خواهیم بود.
۳- حوزه علمیه قم
تدرس خارج فقه تربیت و خانواده، توسط حجت الاسلام والمسلمین احمد احمدی قمی
سه شنبه ۵ آذر ۱۳۹۲شماره خبر : ۱۳۲۳۹۵۳منبع: خبرگزاری ایکنا
بنا بر این گزارش، یکی از دروس تخصصی تازه تشکیل شده در حوزه علمیه قم درموضوعات تخصصی ، تدریس درس خارج فقه تربیت و خانواده است که پس از ایام عزاداری امام حسین(ع) در قم برگزار میشود.
لازم به ذکر است، این درس خارج فقه توسط حجتالاسلام والمسلمین احمد احمدی قمی از استادان درس خارج فقه حوزه و کارشناسان مباحث تربیتی، در روزهای چهارشنبه هر هفته از تاریخ ۶ آذرماه سال جاری در مدرسه امام باقر(ع) واقع در کوچه مدرسه علمیه حجتیه در خیابان بهار از ساعت ۱۱ تا ۱۲ برگزار میشود.
۴- موسسه اشراق و عرفان
الف) معرفی موسسه
«مؤسسه اشراق و عرفان»که فعالیت خود را از سال ۱۳۸۶ با نظارت و اشراف علمی آیتالله اعرافی آغاز کرده، مأموریتهای خود را در «پژوهش در زمینه فقههای نو و فلسفههای مضاف بر مبنای روش اجتهادی در راستای نظام¬سازی اسلامی» ، «پرورش پژوهشگران صاحب نظر در عرصه های فوق» و «حرکت به سمت اسلامی سازی علوم انسانی» قرار داده، تا بتواند به ایفای نقشی مؤثر در این مجال بپردازد و به این منظور تاکنون گروه های فقه تربیتی، فقه اخلاق، فقه عقیدتی، فلسفه فقه، فقه هنر و تفسیر تربیتی را ایجاد کرده و گروه های فلسفه تربیتی، فقه مدیریت و فقه روابط اجتماعی در حال راه اندازی دارد.
ب) گروه پژوهشی فقه تربیتی
دغدغه تاسیس وتولیداین عرصه فقهی جدید به سالهای۱۳۷۷-۷۸برمیگردد. سلسله مباحثی توسط استاد اعرافی، تحت عنوان «فقه التربیه » درقالب درس خارج فقه ازسال ۱۳۷۷آغازشد و مخاطبان وشرکتکنندگان آن، طلاب فاضل و ورزیده ای بوده اند که غالبا ًدر رشته علوم تربیتی دارای تحصیلات دانشگاهی ویاپژوهشهای تربیتی بودند. این درس تاسال۱۳۷۹ هفتهای دو ساعت ارائه میشد، سپس توقف سهساله پدیدآمد و مجددا ًازسال ۱۳۸۳آغاز و هماکنون درهفته ، دوجلسه(روزهای سه شنبه وچهارشنبه) درحوزه علمیه قم، مدرسه دارالشفاءتوسط ایه الله اعرافی،برگزارمی شود.
از سال ۱۳۸۳ گروهی ازشاگردان ایشان با هدف، پرداختن به این ایده وسایرایده های ناب استاد، گروهی راتشکیل داده و در صدد تحقیق وپژوهش دراین عرصه برآمدند وباعنایت استاد، بامحورقراردادن متن کلاسهای فقه التربیه و نظارت و راهنمایی گام به گام ایشان، مطالعاتی دراین عرصه آغازشد. این گروه پژوهشی با حضور پژوهشگران حوزوی دارای تحصیلات تربیتی (درسطح ارشد و دکتری) با بهره گیری از نظارت مستقیم استاد اعرافی و نیزارزیابی متخصصان تربیتی در صدد بسط وانتشارایده فقه تربیتی است.
.
۵- موسسه امام خمینی
الف) رویکرد موسسه
در راستای گسترش معارف اسلامی برخواسته از علوم انسانی، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) (که زیر نظر آیه الله مصباح یزدی مدیریت می شود)اقدام به تشکیل دورههای عمومی و تخصصی در زمینه علوم اسلامی وانسانی نموده است. در این مرکز، طلاب علوم دینی دردوره عمومی، ضمن فراگیری علوم حوزوی تا پایان سطح به اندوخته هایی درزمینههای فقه، اصول، معارف، فلسفه و … دست مییابند و با تقویت بنیه خود درزمینه اطلاعات اسلامی، دریکی از رشتههای دوازدهگانه تخصصی وعلوم انسانی به تحصیل مشغول و در یکی از این زمینهها صاحب نظر میگردند. از جمله مراکز علمی که به بحث تربیت دینی می پردازند، میتوان بهگروه علوم تربیتی این موسسه اشاره کرد.
ب) گروه علوم تربیتی
گروه علوم تربیتی نیز با تربیت دانشپژوهان در زمینههای مختلف این رشته، بستر مناسبی را برای پژوهشهای لازم فراهم می آورد، گروه مزبور تاکنون موفق به تربیت بیش از یکصد دانشآموخته و محقق در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در گرایشهای “فلسفه تعلیم وتربیت”، “برنامه ریزی درسی وآموزشی”، “روانشناسی تربیتی” و “تربیت دینی” شده است.