تحقیق و پژوهش «موسوعه شیخ بهایی در ۲۱ جلد» و پروژه «تضاد و تعارض در فقه اسلامی» در مراحل پایانی قرار دارد.
به گزارش خبرنگار اجتهاد، حجتالاسلام والمسلمین حسنعلی علی اکبریان، عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوق و مدیر پروژه «تضاد و تعارض در فقه اسلامی» از مراحل پایانی این پروژه خبر داد و گفت: کتاب «تضاد و تعارض در فقه اسلامی» نوشته نویل، ج. کولسن ترجمه اسماعیل نعمت اللهی و محمد امامی پور است و مشتمل بر شش مقاله که هر شش مقاله توسط پژوهشکده فقه و حقوق نقد شده است.
وی گفت: این کتاب روند کشورهای اسلامی را در چالشهای تضاد و تعارض در حرکت به سوی عرفی سازی قوانین اسلامی در شش مقاله نشان داده است: ۱- وحی و عقل ۲- وحدت و اختلاف ۳- ثابت و متغیر ۴- اخلاق و حقوق ۵- تعبد گرایی و آزاد اندیشی ۶- آرمان گرایی و واقع نگری.
دو مقاله آن توسط حجتالاسلام رضا اسلامی و دو مقاله آن توسط حجتالاسلام حسنعلی علی اکبریان و دو مقاله آن توسط حجتالاسلام سید صادق سیدحسینی تاشی نقد شده است. از این شش مقاله پنج مقاله در مجله فقه منتشر شده است.
لازم به توضیح است که پژوهشکده درباره انتشار هر شش مقاله به همراه نقدهایش در یک مجلد به زودی تصمیم گیری خواهد کرد.
موسوعه شیخ بهایی در ۲۱ جلد چاپ میشود
همچنین، حجتالاسلام والمسلمین اکبر علیزاده، رئیس مرکز احیای آثار اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: مجموعه آثار بهاءالدین عاملی معروف به شیخ بهایی در قالب یک موسوعه در ۲۱ جلد در سال آینده منتشر خواهد شد.
وی افزود: کار تحقیقی این موسوعه از سال ۸۴ در مرکز احیای آثار اسلامی آغاز شد و کارهای تحقیقی آن خاتمه یافته است و بنا داریم در سال آینده منتشر کنیم.
علیزاده عنوان کرد: دو جلد تفسیر، اربعون حدیث، حبل المتین، اثنی عشریات خمس، مشرق الشمسین، جامع عباسی، کشکول و دیوان عربی و فارسی مجموعه آثار این موسوعه است همچنین کتابی اصولی معروفی نیز از ایشان وجود دارد که در قالب موسوعه منتشر خواهد شد.
وی در مورد تفسیر گفت: در جلد اول این تفسیر سوره مبارکه حمد و بقره تفسیر و به نامهای عروهالوثقی و عینالحیاه منتشر شده و جلد دوم آن هم حاشیه بر تفسیر بیضاوی است و به حل برخی اشکالات تفسیر بیضاوی در سوره مبارکه ملک پرداخته است، همچنین پاسخ به سؤالات شاه فضل الله در مسائل تفسیری داده است.
وی افزود: روح الله ملکیان، ولی الله قربانی، حسین درایتی، محمود هیئتی، علی اسدی و عباس محمدی از جمله محققانی هستند که در تدوین این موسوعه همکاری داشتهاند.