شبکه اجتهاد: آنچه از شهید صدر درباره امام خمینی (ره) معروف شده، جملهای است که از اولین روزهای پیروزی انقلاب از شاگردان شهیدصدر در ایران نقل شد و شهرت یافت: «ذوبوا فی الامام الخمینی کما ذاب هو فی الاسلام». اما این همه آنچه شهیدصدر درباره امام خمینی گفته، نیست. در نامهها و نوشتههای شهید صدر تعابیر گوناگونی درباره انقلاب اسلامی ایران و بهطور ویژه امام خمینی (ره) وجود دارد که بیانگر مفاهیم ارزشمندی در تاریخ انقلاب اسلامی است. شاید آنقدر حمایت شهید صدر از امام و انقلاب برجسته و پررنگ بوده است که ظرافتها و آموزههای این کنش تاریخی شهید صدر که برخاسته از عمق معرفتی و فقاهتی او بوده، بهخوبی نمایان نشده است. در ادامه تنها به چند نمونه از تعابیر موجود در اسناد تاریخی اشاره میشود.
نهضت ملت ایران به رهبرى آیتالله خمینى یکى از بزرگترین ذخایر و قوای تاریخ معاصر اسلام
شهیدصدر در آذرماه ۱۳۵۷ در پیامی خطاب به ملت ایران مینویسد:
صادقانهترین و واقعىترین هویت یک ملت، هویتى است که آن را در عرصه جهاد و ایثار و ازخودگذشتگى به نمایش مىگذارد و واضحترین و آشکارترین نمایشى که یک ملت مىتواند از هویت مبارزهاى خود به ظهور برساند، نمایشى است که ملت مسلمان ایران ارائه کرده و در نبردهاى شریف خود، هویت اسلامیاش را متجلى ساخته است؛ چه اینکه در تمام این حماسهها بسیج مردم تحت لواى اسلام انجام مىپذیرفت و عواطف و دلهاى مردم بر محور اسلام متحد مىگشت و این نیروهاى معنوى و مرجعیت صالح بودند که ملت را در این مبارزه مقدس رهبرى مىکردند. ملت مسلمان ایران همواره هویت جهادى اصیل خود را نشان داده است، اما نهضت زنده و معاصر آن به رهبرى مرجع دینى حضرت آیتالله خمینى، بهدلیل استمرار روبهرشد و حجم فداکارىها و مقاومتى که از خود بروز داده، بهترین تجلى این هویت است و ما باور داریم که این هویت جهادىِ مؤمنانه که ملت ایران با آن خود را شناسانده و میشناساند، یکى از بزرگترین ذخایر و قوایى است که اسلام در تاریخ جدید خود بهدست آورده است.
سقوط امام خمینی، سقوط همه کیان دینی است
شادی حاصل از پیروزی انقلاب در نامههای شخصی شهیدصدر نیز بازتاب یافته است. او در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی در نامهای خطاب به پسرعمویش آیتالله مستجابی مینویسد:
پسرعمو جان! چقدر در این دوران به تجدید آن لحظات و دیدارهایمان احساس نیاز میکنم؛ در این دوران سرنوشتساز از تاریخ ایران عزیز و در موج این شادی بزرگی که همۀ ما را غرق خود کرده است و ما همگی سرمستیم از پیروزی مردم مسلمان ایران و تحقق اهداف عظیم آن در برپایی حکومت اسلامی به رهبری امام خمینی و همیاری همۀ نیروهای نیکوکار و علمای اعلام. بیان احساسات درباره این پیروزی در کلمات نمیگنجد؛ زیرا احساسات امتی است که از دیرباز در انتظار این فتح مبین بوده است….
شهیدصدر در همان ایام در نامۀ دیگری خطاب به آیتالله مستجابی مینویسد:
در اواسط ماه محرم بیانیهای درباره رویدادهای ایران آماده کردیم، ولی، چون همانطور که شما هم گفتید ابزارها در اختیار ما نبود، ترجیح دادیم که بیانیه را از طریق تماس تلفنی به بیت آقای خمینی در پاریس برسانیم. بیانیه را کاملاً پشت تلفن خواندیم و گفتیم که این بیانیه در اختیار شماست و میتوانید آن را به فارسی هم ترجمه و به هر دو زبان چاپ کنید… من احساس کردم که آقای خمینی در شرایطی حساس و تعیینکننده قرار گرفته و باید بدون درنظرگرفتن هرگونه ویژگی شخصی و از جنبه دینی از او حمایت کرد؛ زیرا در شرایط فعلی سقوط او ـ خدایی نکرده ـ بهمعنای سقوط همۀ کیان دینی است.
آیتالله خمینى و هدایت کشور از ظلماتِ جهل به نورِ اسلام
شهید صدر همچنین هنگامی که امام خمینی (ره) قصد بازگشت به ایران را داشتند و بختیار فرودگاههای کشور را برای جلوگیری از ورود ایشان بسته بود، در پیامی اعتراضی خطاب به بختیار مینویسد:
جناب آقاى دکتر بختیار، به نمایندگى از مرجعیت و علماى نجف اشرف اقدام شما در بستن فرودگاههاى کشور را در زمانى که آیتاللهالعظمى خمینى قصد بازگشت به ایران دارند، بهشدت محکوم مىکنم. این اقدام در حالى صورت مىپذیرد که میلیونها نفر از برادران مسلمان در ایران و سراسر جهان منتظر بازگشت ایشان هستند تا ایشان نقش رهبرى ملت را به عهده بگیرند و مسئولیت تاریخى و اسلامى عظیم خود را ایفا کنند و کشور را از ظلمات جهل و بىدینى به نور اسلام و پرتوهاى ایمان هدایت فرمایند.
همۀ وجود و امکانات خود را در خدمت آن وجود بزرگ و نهضت مقدس اسلامى مىگذاریم
شهید صدر پس از ورود امام خمینی به ایران در ۱۶ بهمن ۱۳۵۷ پیام تبریکی به ایشان صادر کرده و در بخشی از آن چنین میگوید:
حضرت آیه الله العظمى الإمام المجاهد الخمینى دامظله؛ این نامه را به حضرتعالى در یکى از حساسترین لحظات تاریخ اسلام مىنویسم تا بدین وسیله اعتماد و مباهات بىنهایت خود را به پیروزىهاى بزرگ ملت مسلمان ایران اظهار کنم؛ پیروزىهاى پىدرپى و چشمگیرى که با رهبرى خردمندانه آن حضرت صورت گرفت و برنامه نجاتبخش اسلامى را بهجاى دو تمدن و ایدئولوژى متقابل شرق و غرب به بشریت عرضه داشت؛ پیروزى شکوهمندى که با همت بلند ملت مسلمان ایران به رهبرى حکیمانه آن حضرت تحقق پیدا کرد و این سرزمین اسلامى را از لوث شبح طاغوت زمان پاک کرد و شرافت و کرامت جریحهدارشدۀ ملت مسلمان ایران را از نو احیاء و زنده کرد… در این هنگام که با امید و دعاى فراوان از درگاه الهى چشمبهراه مراحل بعدى پیروزى این نهضت عظیم اسلامى هستیم، همۀ وجود و امکانات خود را در خدمت آن وجود بزرگ و نهضت مقدس اسلامى مىگذاریم و از خداوند متعال خواستاریم که بر عمر و عزت آن حضرت بیفزاید و آرزوهاى دیرینه و بزرگ ما را در سایۀ مرجعیت و رهبرى آن حضرت محقّق بفرماید، انشاءالله.
هرچه توان، ظرفیت و استعداد دارید در راه این انقلاب خرج کنید
اندکی پیش از پایان سال ۱۳۵۷ شهید صدر در نامهای به شاگردانش که پیش از آن، از عراق اخراج شده بودند، آنها را به حمایت همهجانبه از ایران فراخوانده و به آنها دستور میدهد که با تمام وجود در خدمت انقلاب و امام باشند:
فرزندان و عزیزانم! خداوند شما را با چشمان همواره بیدارش حفظ کند.
السلام علیکم جمیعاً و رحمه الله و برکاته
این نامه را در این لحظات باعظمت براى شما مىنویسم؛ لحظاتى که اسلام بهدست ملت مسلمان ایران و به رهبرى امام خمینى دامظله و همکارى دیگر نیروهاى نیکوکار و علماى اعلام، به پیروزى قاطع و بىنظیرى دست یافته است؛ زمانى که رؤیاها به حقیقت بدل شدند و آرزوها محقق گشتند و اندیشهها همچون آتشفشانى بر سر ستمگران فرود آمدند تا صورت عمل به خود گرفته و حکومت حق و اسلام را بر روى زمین بهپا نمایند. اسلامى که ظالمان و استعمارگران آن را در شیشه محبوس کرده بودند، به قدرت بازوان ایرانى جوانى که از مرگ نمىهراسند و خشونت طاغوتها عزمشان را سست نکرده است، این شیشه را شکسته و از آن بیرون آمده است تا زمین را زیر پاى همه ظالمان به لرزه درآورد و در دل همۀ مسلمانان در شرق و غرب زمین، روحى نو و امیدى تازه بدمد. تکلیف هریک از شما و هر کسى که بخت با او یار شده تا در سایه این تجربه اسلامىِ پیشگام زندگى کند، این است که هرچه توان، ظرفیت و استعداد دارد در راه این انقلاب خرج کند؛ زیرا وقتى بنائى براى اسلام بهپا مىشود، هزینه کردن براى آن پایانى ندارد و آنگاه که نهضتى با قدرت اسلام پرچم مىافرازد، بذل و فداکارى حد و اندازه نمىشناسد و عملیات ساخت بناى جدید به ظرفیتهاى هرچند ناچیز همه نیاز دارد. همچنین لازم است روشن باشد که همگى باید گِرد مرجعیت امام خمینى که آرزوهاى اسلام را امروز در ایران محقق کرده است، جمع شوید و براى آن فداکارى و از منافع آن دفاع کنید و همانهمه که آن مرجعیت خود، در هدف بزرگش ذوب شده است، شما نیز در آن ذوب شوید، که مرجعیت صالح یک شخص نیست، بلکه یک هدف و راه است و هر مرجعیتى که این هدف و راه را محقق کند، همان مرجعیت صالح است که باید با اخلاص کامل براى آن کار کرد. میدان و عرصه مرجعیت در ایران باید از هرچیزى که مىتواند مرجعیت حکیمانه رهبرى را تضعیف کند و یا نقشى در حراست از آن نداشته باشد، دور بماند.