استاد خارج فقه حوزه علمیه با انتقاد به برخی نگاهها در هوش مصنوعی، اظهار کرد: در زمانه هوش مصنوعی بعضی میگویند در بعضی از مراتب هوش مصنوعی ممکن است جامعه را از مرجعیت و فقاهت بینیاز بکند؛ پاسخ این است که دادهپردازی اطلاعات در هوش مصنوعی نمیتواند جای یک مجتهد زنده و یک فقیه منذر و یک فقیه حی متحرک و یک فقیهی که بتواند جامعه را متحول بکند وبا ابتکار وخلاقیت ونواوری براساس نقش زمان ومکان در اجتهاد را بگیرد.
به گزارش خبرنگار اجتهاد، استاد عباس کعبی در جمع فضلای مدرسه تخصصی فقه و اصول امام رضا (ع) قم، یکی از وظایف مهم حوزه علمیه را «انذار» دانست و گفت: انذاز یعنی هوشیار کردن و بیدار کردن از خواب غفلت؛ ما باید دنبال فقاهتی باشیم که ما را از خواب بیدار کند، این وظیفه انذار را باید توجه بکنیم و در فقاهت همه اسباب انذار را محقق بکنیم؛ امام راحل و مقام معظم رهبری و مراجع بزرگ بر ما حجت هستند و ما در حوزههای علمیه این چنین سبک فقاهتی را میخواهیم و این سبک میتواند حیات بخش و نجات بخش باشد. سبک فقاهتی که از دل این فقاهت، مسئولیت تولید بشود و یک فقیه اسلام را بفهمد بعد فکر بکند که چه خدمتی میتواند برای اسلام بکند.
فقیه واقعی چه کسی است؟
وی رسالت حوزههای علمیه را پاسداری و ترویج اسلام با نگاه کلان و فراگیر عنوان کرد که با همه گستره و قلمرو آن و دفاع از کیان مسلمین است فرق میکند که کسی اول به فکر خودش باشد بعد بگوید حالا اسلام هم جلو برود؛ اگر کسی به خاطر منافع عمومی اسلام حاضر به فداکاری شود و از منافع شخصی خود بگذرد. این فقیه واقعی است؛ اخلاص در نیت محیط درس و بحث و آثار آن را سرتاسر نورانی میکند. اگر نیتمان کمک به اسلام باشد، کمک به امت اسلامی باشد، بیدار کردن دلها باشد؛ در تحصیل و تدریس و تحقیق و تبلیغ تاثیرگذار خواهیم شد.
استاد خارج فقه حوزه علمیه قم تاکید کرد: فِقهی باید بخوانیم که بتواند تحول ایجاد بکند، فقه اهل بیت علیهمالسلام بر اساس سبک فقهی جواهر اصیل و سنتی در عین حال فقه زنده، پاسخگو؛ کارآمد و با تحول، و پیشبرنده و تمدن ساز است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخشی دیگر از سخنان به برخی نگاهها در هوش مصنوعی اشاره داشت و گفت: در زمانه هوش مصنوعی بعضی میگویند هوش مصنوعی در بعضی از مراتب ممکن است جامعه را از مرجعیت و فقاهت بینیاز بکند؛ پاسخ این است که دادهپردازی اطلاعات در هوش مصنوعی نمیتواند جای یک مجتهد زنده و یک فقیه منذر و یک فقیه حی متحرک و یک فقیهی که بتواند جامعه را متحول بکند وبا ابتکار وخلاقیت ونواوری براساس نقش زمان ومکان در اجتهاد را بگیرد.
نباید از فقاهت اصیل حوزوی فاصله گرفت
استاد کعبی در ادامه تاکید کرد: آنچه حائز اهمیت است در درس و بحث حوزه اولاً نیتها را خدایی بکنیم، نیت خدایی هم به این است که ما هدفمان خدمت به دین باشد نه اینکه نستجیر بالله هدف کاسبی و شغل و جایگاه باشد؛ دوم در تحقق اهداف دین، فقاهت محوریت دارد؛ نباید از فقاهت اصیل حوزوی فاصله بگیریم؛ فقاهت پایه اصلی دانش دینی در همه رشتههای تحصیلی است مانند گذراندن دوره پزشکی عمومی قبل از تحصیل در تخصصهای پزشکی.
این عضو مجلس خبرگان رهبری به یکی از نیازهای مهم جامعه اسلامی اشاره داشت و افزود: امروز متناسب با اقتضائات انقلاب إسلامی در حوزههاى علمیه و در سطح کشور و در عرصه بینالملل به فقهای بیدار و مهذب و اصیل و عمیق و بصیر و دارای اشراف به مسائل و زمان شناس و انقلابی و با تدبیر و با احساس مسئولیت نیاز است.
وی با اذعان به این مطلب که حوزه علمیه باید بتواند مبانی فکری و مبانی علمی نظام اسلامی را تامین بکند، بیان داشت: الان نظام اسلامی به امام جمعه، قاضی و به مبلغین خیلی زیادی که دارای بنیه علمی باشند نیاز دارد؛ در عقیدتی سیاسیها، آموزش و پرورش، دانشگاه و در خود حوزه به اساتید مجتهد و صاحب نظر نیاز است.
استاد کعبی در پایان بیان کرد: حفظ و پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی در مسیر صحیح و جلوگیری از انحرافات و تحقق پیشرفت و عدالت و تمدن نوین اسلامی با برخورداری از نظریه تمدنی برگرفته از اجتهاد اصیل حوزوی میسر میشود.