ازدواج و نیز لذّت جنسى بردن از همسر در محرّم و صفر، حرام نیست؛ ولى رعایت ادب در حدّ عرف خوب است. ملاحظه اینکه در عزاى نزدیکان مثل پدر و مادر و مانند آن چه رفتارى دارند. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »بایگانی بلاگ
شوخی و خنده در ماه محرم چه صورتی دارد؟
شوخی و خنده در ماه محرم خصوصاً روز عاشورا، صحیح نیست. (صافی گلپایگانی+منبع)
توضیحات بیشتر »برپایى محفل میلاد زادروز حضرت امام موسى بن جعفر(علیه السلام)، و ذکر میلاد آن بزرگوار، و ابراز سرور و شادى توسّط محبّان آن حضرت در ماه صفر چه صورتی دارد؟
برپایى محفل میلاد زادروز حضرت امام موسى بن جعفر(علیه السلام)، و ذکر میلاد آن بزرگوار، و ابراز سرور و شادى توسّط محبّان آن حضرت در ماه صفر، خلاف شرع نیست؛ ولى اولى آن است که حرمت اربعین (چهل روز شهادت)، مقدّم داشته شود. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »اصلاح موی سر در محرم و صفر چه حکمی دارد؟
کوتاه کردن موى سر و محاسن آقایان و آرایش صورت و کوتاه کردن موى خانم ها در ماه محرّم و صفر حرام نیست. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »انجام تفریح هایى همچون شنا و گردش در شهر و بازدید از اماکن تاریخى، یا انجام بازى هاى کامپیوترى در ایام عزاداری محرم چه صورتی دارد؟
انجام تفریح هایى همچون شنا و گردش در شهر و بازدید از اماکن تاریخى، یا انجام بازى هاى کامپیوترى با اصل عزادار بودن براى امام حسین(علیه السلام) اشکالی ندارد ولى مجالس جشن و شادى برگزار نشود. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »درصورت تداخل امتحانات با محرم میتوان در مراسم عزاداری شرکت نکرد؟
در صورت تداخل امتحانات و ماه محرّم با یکدیگر، میتوان با برنامه ریزى منظّم به هر دو امر پرداخت. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »کار کردن در روز عاشورا چه صورتی دارد؟
در روایات ما از تلاش براى کسب روزى در روز عاشورا مذمّت شده و مکروه است اما اگر مجبور به حضور باشد اشکالى ندارد. (مکارم شیرازی+منبع، سیستانی+منبع)
توضیحات بیشتر »صرف وجوهی که مصرفشان مورد خاص است در غیر آن چه حکمی دارد؟
صرف وجوهی که مصرفشان مورد خاص است (مانند پولی که برای غذا و اطعام داده شده) در غیر آن مورد جائز نیست و موجب ضمان است حتی اطعام و نذری را که برای ظهر عاشورا در نظر گرفته شده را نمیتوان در روزهای دیگر محرّم، انجام داد. (صافی گلپایگانی+منبع)
توضیحات بیشتر »گرفتن اجرت و همچنین تعیین اجرت از سوی ذاکرین اهل بیت علیهم السلام جایز است؟
هزینهای که بعضی از مداحان در مجالس دریافت میکنند، اشکال ندارد. (سیستانی+منبع، صافی گلپایگانی+منبع) تعیین اجرت از سوی ذاکر اهل بیت(علیهم السلام) شرعاً اشکالى ندارد؛ ولى این کار در شأن ایشان که باید مظهر تقوا و پارسایى باشند، نیست. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »آیا میتوان جهت تشویق مردم مبلغ پول اهدایی را از بلند گو اعلام کرد؟
اعلام کردن مبلغ پول اهدایى از بلندگو جهت تشویق مردم اشکالى ندارد ولی نباید با زور یا اخذ به حیا از کسى چیزى گرفت، بلکه مردم باید با رضایت خود به این اماکن مقدّس کمک کنند. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »آیا پولهای جمع آوری شده برای عزاداری را میتوان به قاری و مرثیه خوان و…اختصاص داد؟
با رضایت و موافقت صاحبان اموال میتوان اموال جمع آوری شده از خیرین برای عزاداری را به سهمهاى مختلف، من جمله برای قارى قرآن و مرثیهخوان و سخنران تقسیم کرد و باقىمانده را براى برگزارى مجالس مصرف کرد. (خامنهای+منبع)
توضیحات بیشتر »استفاده شخصی از اموال هیئت چه حکمی دارد؟
استفاده شخصی از وسائل هیئت (هرچند صیغه وقف خوانده نشده باشد) جایز نیست و کسی که استفاده شخصی نموده باید توبه کند و در برخی موارد، موجب ضمان است. (صافی گلپایگانی+منبع)
توضیحات بیشتر »هیئتى است که بیست سال تأسیس شده و اکنون همان هیئت و اعضاى آن به دو گروه تقسیم شده اند، در این مدّت اعضاى هیئت به اتّفاق یکدیگر قرآن و بلندگو و تفسیر نمونه و اموال دیگر خریده اند. خواهشمند است بفرمایید اموال بین آنها تقسیم مى شود، یا متعلّق به یکى از آن دو هیئت است؟
چنانچه هیئتی به دو گروه تقسیم شود، اموالی را به عنوان هیئت قبلى خریدهاند به هیئت قبلى تعلّق دارد. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »با اموال باقی مانده که به عنوان هزینه مراسم عاشورا جمع آوری شده است چه باید کرد؟
مىتوان اموال باقىمانده که به عنوان هزینههاى مراسم عاشوراى امام حسین(علیهالسلام) جمعآورى مىشود را با کسب اجازه اهداءکنندگان آنها در امور خیریه مصرف کرد و یا آنها را براى مصرف در مجالس عزادارى آینده نگه داشت.( خامنهای+منبع)
توضیحات بیشتر »حنا بستن دست و پا به نام حضرت قاسم و همچنین حاجت خواستن از برخی درختان چه حکمی دارد؟
مواردی مانند نقّاشى و حنا بستن بر بدن به ویژه بر دست و پا، به نام حضرت قاسم(علیه السلام) و یا گره زدن نخ و پارچه به برخی درختان، قطعاً از خرافات است، و حاجت خواستن از آنها نوعى شرک مى باشد، و بر همه لازم است نهى از منکر کنند، و پاداش خود را از خداوند بخواهند. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »برهنه شدن در مراسم سینه زنی بدون حضور زنان چه حکمی دارد؟
برهنه شدن در مجالس براى سینه زنى، هرگاه در حضور بانوان نباشد و مشکل دیگری ایجاد نکند، اشکال ندارد ولی چون ممکن است سبب وهن مراسم عزادارى گردد بهتر است از آن چشم پوشى شود. (مکارم شیرازی+منبع) برهنه شدن در مجالس براى سینه زنى اشکال ندارد ولی بانوان بنابر احتیاط واجب، نبینند. (سیستانی+منبع و +منبع) سینه زنی با بدن برهنه شوند، اگر مستلزم نگاه نامحرم نباشد اشکال ندارد و لی اگر در معرض تحریک (حتی مرد) باشد اشکال دارد و بهتر است با لباس عزاداری شود. (صافی گلپایگانی+منبع)
توضیحات بیشتر »شرکت زنان در مراسم عزاداری چه صورتی دارد و به چه نکاتی باید توجه کنند؟
شرکت زنان در دستههاى سینه زنى و زنجیر زنى (هرچند با حفظ حجاب و پوشیدن لباس خاصى که بدن آنان را بپوشاند) شایسته نیست. (خامنهای+منبع) خواندن زن در مجالس عزادارى با علم او به اینکه مردان نامحرم صداى او را مىشوند در صورتی که خوف مفسده باشد باید از آن اجتناب شود. (خامنهای+منبع) روضهخوانی زنان در مجالس زنانه درصورتیکه نامحرم صدای آنها را نشنود، مانعی ندارد. و الله العالم. صافی گلپایگانی (جامع الأحکام ج ۲ص ۱۳۰) عزادارى خامس آل عبا(علیه السلام) و سایر معصومین(علیهم السلام) از افضل قربات است؛ ولى مردان و زنان باید طورى رفتار کنند که آمیخته با …
توضیحات بیشتر »در تعزیه خوانی به چه مسائلی باید توجه شود؟
چنانچه تعزیه خوانى، مشتمل بر امر حرامى مانند: دروغ یا هتک حرمت امامان بزرگوار و بزرگان دیگر و امثال اینها نباشد و مانع مجالس سخنرانى و نماز نگردد، اشکالى ندارد. (خامنهای+منبع) پوشیدن لباسى که مخصوص زن نمى باشد و صرفاً براى پوشیدن در شبیه خوانى درست شده اشکالى ندارد. (مکارم شیرازی+منبع) به طور کلی، تعزیهخوانی چنانچه مشتمل بر محرمات و آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و سنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد، اشکال ندارد و درخشان بودن سابقه تعزیهخوان شرط نیست، ولی اگر سوء سابقه خصوص سوء حال فعلی عرفاً توهین باشد، نباید آن …
توضیحات بیشتر »نحوه گریه کردن بر عزای اباعبدالله الحسین (علیه السلام )چگونه است و چه اثراتی دارد؟
احادیثى که مى فرماید: «اگر کسى قطره اى اشک براى امام حسین(علیه السلام) بریزد بهشت بر او واجب مى شود» به این معنا هستند که شخص، توفیق صالح شدن پیدا مى کند و صالح شدن به انجام تکالیف است نه با ترک آن؛ و نباید مجوزی برای تمایل به گناه و ترک عبادات شود. (مکارم شیرازی+منبع) گریه طبیعى با صداى بلند اشکالى ندارد، بلکه خوب است. ولى صداهاى مصنوعى که گاهى اوقات در بعضى مجالس دیده مى شود و فریادهایى به صورت عربده مى کشند، صحیح نیست. (مکارم شیرازی+منبع) اگر انسانی فقط در مراسم عزاداری و یا بهوسیله نوارهای عزاداری گریهاش بگیرد، اینکه در خلوت …
توضیحات بیشتر »جاری کردن خون از بدن در عزاداری محرم چه حکمی دارد؟
سخنانی مانند تبرّک بودن و شفا بودن خونى که از بدن سینه زنان و عزاداران، به سبب قمه زدن و غیره، بیرون مى آید، پایه و اساسى ندارد، و سزاوار است عزادارى به صورتى باشد که باعث هتک دین و مقدّسات نشود. (مکارم شیرازی+منبع) بر سر و صورت زدن و گریبان چاک زدن در مصیبت آن بزرگوار مانعی ندارد اما خراش انداختهن روی صورت و جاری شدن خون از آن، معلوم نیست که به عنوان ابراز شدت تألم بر مصائب اهلبیت علهیم السلام و عزاداری برای آن بزرگواران وهن باشد؛ بلی اگر موجب ضرر معتنی به شود جائز نیست. (صافی گلپایگانی+منبع) …
توضیحات بیشتر »کارهایی درعزاداری که باعث لطمه و ضرر بدن و همچنین وهن مذهب میشود چه حکمی دارد؟
مراسمى مانند قمه زنى و پابرهنه وارد آتش و ذغال روشن شدن، آویزان کردن قفل و سنگ کیل به بدن، کوبیدن سر به دیوار، سینه زنی و زنجیر زنی با تیغ و یا مالیدن صورت و سینه بر زمین و هر کارى که براى انسان ضرر داشته و یا باعث وهن دین و مذهب گردد حرام است و مؤمنین باید از آن اجتناب کنند و مخفى نیست که بیشتر این امور باعث بدنامى و وهن مذهب اهل بیت(علیهمالسلام) مىشود و این از بزرگترین ضررها و خسارت هاست. (مکارم شیرازی+منبع) خامنهای+منبع: (… و در هیچ حالتى – مخفیانه یا غیرمخفیانه – …
توضیحات بیشتر »خونی که از قربانی روی زمین و زیر پای عزاداران ریخته میشود چه حکمی دارد؟
خونی که از قربانی در مسیر راه عزاداران جاری میشود نجس است و تا با آب کر یا قلیل شسته نشود، پاک نمیگردد و اگر پاى انسان یا ته کفش او بر اثر راه رفتن روى زمین نجس، نجس شود با راه رفتن روى زمین پاک، یا کشیدن بر زمین، پاک مى شود، به شرط این که زمین پاک و خشک باشد و عین نجاست زایل گردد و نیز باید زمین خاک، یا سنگ، یا آجر فرش، یا سیمان و یا مانند آن باشد. امّا با راه رفتن روى فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس، پاک نمى شود. مکارم …
توضیحات بیشتر »گل مالیدن و با پای برهنه راه رفتن در دستههای عزا چه حکمی دارد؟
گِل مالیدن و یا با پای برهنه راه رفتن که بوسیله آن اظهار حزن و عزا نسبت به سالار شهیدان علیهالسلام بنمایند چنانچه ضرر معتد به برای جسم و جان نداشته باشد مانعی ندارد. (صافی گلپایگانی+منبع)
توضیحات بیشتر »شرکت پیروان سایر مذاهب در مراسم عزای حسینی چه حکمی دارد؟
شرکت پیروان سایر مذاهب در مراسم بیدار کننده عزادارى سیّدالشّهد(علیه السلام) مانعى ندارد و حتى نذورات آنها را باید پذیرفت. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »برگزاری مجالس عزا و همچنین به راه انداختن دسته جات که باعث راه بندان میشود چه حکمی دارد؟
به راه انداختن دستههاى عزادارى براى سیدالشهدا و اصحاب او(علیهمالسلام) و شرکت در امثال این مراسم امر بسیار پسندیده ومطلوبى است و از بزرگترین اعمالى است که انسان را به خداوند نزدیک مىکند، ولى باید از هر عملى که باعث اذیّت دیگران مىشود و یا فىنفسه از نظر شرعى حرام است، پرهیز کرد. (خامنهای) برگزاری مجالس و یا راه اندازی دستههای عزاداری در کوچه و خیابان که باعث ترافیک و یا مزاحمت و آزار دیگران (چه در خواب باشند چه در بیداری) میشود، چناچه در حد متعارف ایام عزاداری باشد، اشکال ندارد و در بعض موارد مثل شب عاشورا، صدق …
توضیحات بیشتر »برگزاری نماز ظهر عاشورا اگر باعث بسته شدن راه عبور و مرور مردم شود چه حکمی دارد؟
برپایى نماز جماعت ظهر عاشورا در خیابان ها هرچند ممکن است باعث بسته شدن راه عبور و مرور مردم شود، کار بسیار خوبى است و یادآور نماز روز عاشوراى شهیدان کربلا در برابر تیرباران دشمن خصوصاً و اهمیّت فوق العاده نماز عموماً مى باشد و این مقدار سدّ معبر مانعى ندارد. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »اگر عزاداری باعث آزار دیگران بشود چه حکمی دارد؟
عزادارى، یکى از مستحبّات مهم است؛ ولى حفظ حقوق دیگران از واجبات است. بنابراین، باید طورى عزادارى کرد که حقوق کسى ضایع نشود. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »عزاداری شخص بی نماز چه حکمی دارد؟
افرادى هستند که ادعاى مسلمانى دارند و انفاق و احسان مى کنند و در ایّام محرم، سوگوارى و عزادارى کرده و نذرى مى دهند، ولى نماز یومیّه خود را نمى خوانند، اعمالشان باطل نیست؛ ولى کم ارزش است. (مکارم شیرازی+منبع)
توضیحات بیشتر »آیا برای بهتر انجام شدن مراسم عزاداری میشود نماز یا روزه ترک گردد.و آیا با پولی که خمس آن پرداخت نشده می توان هزینه های عزاداری را پرداخت کرد؟
نماز و روزه واجب است ولیعزاداری و گریه بر امام حسین علیهالسلام مستحب است. انسان باید نماز بخواند و روزه هم بگیرد و عزاداری هم بکند و پولی که متعلّق خمس شده واجب است اول، خمس آن ادا شود آنگاه در راه امام حسین علیهالسلام و کار خیر دیگر مصرف شود و مصرف نمودن پولی که خمس به آن تعلّقگرفته قبل از ادای خمس درهرکاری اگرچه خیر باشد حرام است. (صافی گلپایگان)
توضیحات بیشتر »تقلید صدای سگ و… در مراسم عزاداری چه صورتی دارد؟
تقلید صداى برخى حیوانات نظیر سگ، الاغ و کبوتر در موقع سینه زدن، به منظور اظهار عجز در مقابل ائمّه(علیهم السلام) کاری زننده است و اهانت به مقام شامخ ائمه(علیهم السلام)مى باشد. (مکارم شیرازی)
توضیحات بیشتر »