استاد برجسته حوزه علمیه خراسان ضمن تأکید بر توجه فقه پژوهان، فضلا و محققان حوزه نسبت به پاسخگویی نیازهای انقلاب اسلامی، ابراز کرد: در طول تاریخ حاکمیتها بیشتر در دست سلاطین جور و اهل سنت قرار داشته و عالمان شیعه برکنار بودند اما با این وجود کتابهایی چون «جواهرالکلام» نوشته و عرضه کردند، درعینحال همچنان بخشی از مسائل فقهی در جهت نیازهای مبتلابه روز کاربردی به نظر نمیرسد.
به گزارش خبرنگار اجتهاد، آیتالله مصطفی اشرفی شاهرودی از علماء و اساتید خارج فقه حوزه علمیه مشهد، در نشست علمی «انقلاب اسلامی و تطور حرکت اجتهاد و فقه شیعه» که همزمان با آغاز ایام دهه فجر با حضور جمعی از اساتید و فضلاء در مرکز تحقیقات اسلامی مشهد برگزار شد، ضمن تبریک ایام میلاد مولی الموحدین، امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) و گرامیداشت دهه فجر انقلاب، گفت: بعد از اینکه انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، مرحوم امام خمینی (ره) از من خواستند به بلاد اسلامی سفر کنم و صدای انقلاب را به تشنگان حق و حقیقت برسانم که بحمدالله در آن زمان سفرهایی به کشورهای اسلامی و اروپایی انجام گرفت و توفیقاتی به دست آمد.
این شاگرد برجسته امام خمینی (ره) و آیتالله خویی (ره) با اشاره به برخی اهداف انقلاب اسلامی ازجمله پیادهسازی شریعت در عرصههای اجتماع، خاطرنشان ساخت: در سالها و دهههای آغازین انقلاب اسلامی بسیاری از دستگاهها با مشکلات معرفتی و نظری متعددی روبرو بودند که انتظار میرفت علمای دین و حوزههای علمیه پاسخگوی این معضلات باشند؛ لذا از قوه قضائیه نامهها و پرسشهایی ارسال میکردند که پاسخ به آن را انجام میدادیم که بسیار زمانبر بود و تا مدتها این روند ادامه داشت.
این استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه مشهد در ادامه افزود: شکی نیست تحولات بزرگی در دنیا رخداده و اکنون برخی مسائل در زندگی مردم نقش پررنگی پیدا کرده است، ازاینرو با نظر به نیازهای روز جامعه تصمیم گرفتم بهتناسب نیازها، موضوعاتی را در درس خارج طرح و بررسی کنیم، ازجمله مسئله «مرگ مغزی و اهدای اعضای بدن»؛ در این زمینه به این نتیجه رسیدیم که مرگ مغزی صددرصد مرگ قطعی نیست و بر این اساس خدمت مسئولان وقت گزارشی هم تنظیم و ارسال شد؛ یا در بحث «تغییر جنسیت» که الآن بهصورت قانونی در کشور انجام میشود و استناد به برخی فتاوا میشود، به نظر میرسد در برخی از موارد آن باید بازنگری شود چراکه برخی از این عملها تطابق با شرع ندارد؛ یا بهطور مثال در مسائل بانکداری که متأسفانه زندگی و جامعه ما بعضاً مبتلابه به ربا و پولهای حرام شده است؛ ضروری است پسازاین همه سالها تلاش و اقدام، این مسائل برطرف گردد.
آیتالله اشرفی شاهرودی با بیان اینکه دنیای جدید دستخوش تغییرات فراوانی است، ابراز داشت: اجتماعات در حال تحول است، لذا به همان نسبت باید قوانین تصحیح، تکمیل و اضافه شود، قوانینی که تضمین سلامت جامعه را بدهد و جلوی ضرر را بگیرد.
این عالم دینی در ادامه افزود: در طول تاریخ حاکمیت در دست فقهای شیعه نبوده و بیشتر در دست سلاطین جور و اهل سنت قرار داشته است و عالمان شیعه برکنار بودند اما با این وجود کتابهایی چون جواهرالکلام نوشته و عرضه کردند، درعینحال همچنان بخشی از مسائل فقهی در جهت نیازهای مبتلابه روز کاربردی به نظر نمیرسد.
این استاد باسابقه حوزه علمیه خراسان با یادآوری تجربهای ادامه داد: سالها پیش به یکی از مسئولان گذشته گفتم اکنون وقت کاربردی سازی علوم است، چرا با وجود دانشگاههای صنعتی و اساتید و دانشجویان نخبه، هنوز برخی از وسائل مورد احتیاج حتی جزئی را از خارج کشور وارد میکنیم؟! البته معاون او چند روز بعد آمد و از دستاوردها و فناوریهای نانو و پیشرفت کشور در زمینههای مختلف سخن گفت و در آخر مطالبهای عنوان کرد که چرا هنوز حوزههای علمیه در زمینه علوم انسانی اقدام مؤثری نداشتهاند؟ و هنوز این علوم در دانشگاهها با همان رویکردهای غربی تدریس میشود! من هم توضیحاتی دادم و البته این نیاز و درخواست صاحبنظران را خدمت رهبر معظم انقلاب تقدیم کردم که نیازمند توجه به جامعهشناسی اسلامی، روانشناسی اسلامی و … هستیم؛ ایشان هم از حوزههای علمیه در این زمینه گلهمند بوده و تلاش بیشتر را ضروری میدانستند.
آیتالله اشرفی شاهرودی در پایان سخنان خود ضمن تأکید بر توجه فقه پژوهان، فضلا و محققان حوزه نسبت به پاسخگویی نیازهای انقلاب اسلامی؛ با انتقاد از برخی رویکردهای جاری در محافل علمی، گفت: هر وقت تحول و نیازهای بزرگی برای مردم پیش میآمد، فقهای بزرگ ما بهدنبال حل آن بودند، اما اکنون میبینیم برخی افراد ضمن بیتوجهی به این مسائل نوپدید، اهداف و دلخوشیهای دیگری همچون تأسیس دفتر مرجعیتی را دنبال میکنند! درحالیکه بسیاری از مسائل و نیازهای نظام اسلامی نیازمند پاسخ متقن و کاربردی است.