شبکه اجتهاد: حجتالاسلام دکتر سیدعباس موسویان در تاریخ دوم خرداد سال ۱۳۳۹ در یکی از بخشهای استان آذربایجان شرقی بهنام عجبشیر دیده به جهان گشود. وی تا سال ۱۳۵۴ در همان شهر زندگی کرد اما از سال ۱۳۵۴ برای ادامه تحصیل به شهرستان تبریز آمد و در هنرستان صنعتی تبریز و در رشته برق مشغول به تحصیل شد. همزمان با سال آخر دبیرستان که مواجه با انقلاب اسلامی بود وی با توجه به نقش مؤثر مدرسه محل تحصیلش در جریانات انقلاب اسلامی گرایش زیادی به مسائل دینی و اسلامی پیدا کرد و همین موضوع باعث شد پس از دوره دبیرستان در کنار دروس دانشگاهی که باز هم در رشته برق ادامه داشت به فعالیت در مراکز انقلابی و اسلامی مانند جهاد سازندگی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روی آورد و با آغاز جنگ تحمیلی و تعطیلی دانشگاهها در زمان انقلاب فرهنگی بهصورت تماموقت به سپاه تبریز رفت و مشغول خدمت در سپاه شد و از آن طریق چند مرتبه در جبهه حاضر شد. تابستان سال ۱۳۶۰ از طرف سپاه به خانه شهید آیتالله مدنی رفت و بهعنوان محافظ به ایشان معرفی شد، ایمان و اعتقاد خالص، صفا و صمیمیت آیتالله مدنی باعث شد که علاقه زیادی به درس حوزوی و صنف روحانیت پیدا کند. بر همین اساس چند روز قبل از شهادت ایشان به همراه چند نفر از دوستان از سپاه استعفا کرده و برای ثبتنام به حوزه علمیه قم مراجعه میکند.
از مهرماه ۱۳۶۰ در مدرسه رسول اکرم (صلیالله علیه و آله) مشغول به تحصیل شد و در سال ۱۳۶۷ دوره سطح را به اتمام رساند. همچنین در کنار درس خارج فقه و اصول در رشته اقتصاد دانشگاه مفید شرکت کرده و در سال ۱۳۷۳ در دوره کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی تهران در رشته اقتصاد پذیرفته میشود و در سال ۱۳۷۵ از این دانشگاه فارغالتحصیل شده است. از سال ۱۳۷۳ در کنار تحصیل، در بخش تحقیقات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، کار پژوهش و تحقیق را آغاز میکند. این اندیشمند اسلامی در ۱۳۸۲ شمسی، دکترای تخصصی تفسیر و علوم قرآنی خود را گرفت و موفق شد در سال ۱۳۸۴، مدرک دکترای فقه اقتصادی را از حوزه علمیه قم نیز دریافت کند. حجتالاسلام دکتر سیدعباس موسویان در حوزه اقتصاد اسلامی و بانکداری اسلامی دارای تحصیلات و تحقیقات زیادی است و در حوزه بانکداری اسلامی بهعنوان یکی از صاحبنظران شناخته میشود و بسیاری از طرحهای ارائهشده وی در کشور به اجرا درآمده است.وی همچنن در دومین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی از جمله کسانی بود که این جایزه بینالمللی را دریافت کرد. این در حالی است که دکتر موسویان بهدلیل تخصص و تسلطش بر حوزه اقتصاد اسلامی از سوی بسیاری از مراکز پژوهشی، علمی، دانشگاهی و اقتصادی دعوت بهکار شده است که برخی از مهمترین آنها عبارتند از عضویت در هیات مدیره صندوق قرضالحسنه مرکز خدمات حوزههای علمیه، عضویت در شورای علمی بنیاد نخبگان استان قم، عضویت در شواری فقهی مشورتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مشاور فقهی بانک توسعه صادرات ایران، مشاور ویژه دبیرکل در امور فقهی و اقتصادی کانون شرکتهای لیزینگ ایران و عضویت در هیأت امنای دانشگاه امام صادق(علیهالسلام).
همچنین از جمله آثار علمی وی میتوان به کتاب پسانداز و سرمایهگذارى در اقتصاد اسلامى، بانکدارى اسلامى که در چهار نوبت چاپ و در چندین جشنواره حائز رتبه شده است، کلیات نظام اقتصادى اسلام، ربا و مسائل عصر حاضر، پول و نظامهاى پولى، فلسفه اقتصاد اسلامى و بهره یا ربا اشاره کرد که هر یک از این تالیفات با توجه به تحقیق و مطالعاتی که به انجام رسیده است منتشر شده و هر یک به نوعی توانسته است برخی از نیازهای جامعه به کتب اقتصاد اسلامی را مرتفع کند. بهعنوان نمونه کتاب آشنایی با بازار سرمایه بهدنبال آن است تا با بیانی ساده، ضمن مروری مختصر بر تاریخچه بازارهای اوراق بهادار، خواننده را با مفهوم دارایی مالی آشنا کند. در ادامه ضمن تبیین ارکان نظام مالی، به بررسی مهمترین ابزارهای مالی مورد استفاده در بازارهای مالی میپردازد. در بخش بعدی بازارها و ابزارهای مالی فعال در یک نظام مالی اسلامی مورد بررسی قرار میگیرد تا خواننده پس از مطالعه کتاب با مفاهیم و کلیات بازارهای سرمایه اسلامی آشنا شود. همچنین بخش اول کتاب «ابزارهای مالی اسلامی» (صکوک) مبانی نظری فقهی و اقتصادی ابزارهای مالی نام دارد که در چهار فصل از نظر فقه، معاملات و زوایای آن را مورد بحث و بررسی قرار داده است. در بخشهای دیگر کتاب به بررسی فقهی و اقتصادی ابزارهای مالی متعارف، بررسی فقهی و اقتصادی ابزارهای مالی جدید یا ابزارهای مالی اسلامی پرداخته شده است.
«تجربه بانکداری بدون ربا در ایران» عنوان دیگری از مجموعه تالیفات حجتالاسلام دکتر سید عباس موسویان است که بهدنبال تبیین بانکداری اسلامی در فضای تجربی و چارچوبهای رایج ایران است که در آن، مسائل مهمی مانند اصول و ضوابط بایسته انطباق بانکداری با شریعت و نظارت شرعی بیان شده است.