مدیر گروه مسائل فقهی و حقوقی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: پروژه «مطالعه بسترهای فقهی اقدامات صوری بانکها» در مرحله پایانی قرار دارد.
به گزارش شبکه اجتهاد، حجتالاسلام والمسلمین صالحی مازندرانی، مدیر گروه مسائل فقهی و حقوقی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به سابقه پروژه «مطالعه بسترهای فقهی اقدامات صوری بانکها» اشاره و اظهار کرد: طرح اولیه این تحقیق توسط مرحوم حجتالاسلام والمسلمین نظرپور تهیه و در پژوهشکده تصویب شده بود که متأسفانه در بدو شروع کار، أجل مهلت نداد و نتوانستیم در خدمت ایشان باشیم و پس از آن با مرحوم حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان جهت ادامه کار قرارداد منعقد شد و ایشان توانست کار را تقریباً به مراحل پایانی نزدیک کند که متأسفانه جامعه علمی از فیوضات علمی و اخلاقی بالای ایشان نیز محروم شد.
وی با اشاره محتوای پروژه «مطالعه بسترهای فقهی اقدامات صوری بانکها» گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و بر اساس مطالبه عمومی، به منظور اسلامی شدن فعالیت بانکها، ابتدا دریافت بهره ممنوع و سپس قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب شد.
مدیر گروه مسائل فقهی و حقوقی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: عملکرد بانکهای بدون ربا نشان میدهد که لغزشگاههای مختلف و گسترده، از جمله لغزشگاههای فقهی در بخشهای مختلف نظام بانکی وجود دارد که از جمله اشکالات و نقدهای فقهی، بحث صوری شدن قراردادهای بانکی است.
وی خاطرنشان کرد: بر همین اساس، در این تحقیق سعی بر آن است تا اولاً لغزشگاههای فقهی قراردادهای بانکی مشخص شود و ثانیاً چگونگی تطبیق صحیح قراردادهای بانکی با فقه معاملات بیان و ثالثاً آثار و تبعات صوری بودن قرارداد استخراج گردد و رابعاً برای برونرفت از صوری شدن قراردادها راهکار ارائه شود.
این تحقیق که توسط مرحوم حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس موسویان در حال انجام بود و مراحل پایانی خود را طی میکرد، پژوهشکده بنا دارد با کمک یکی از شاگردان وی کار را تمام و به مرحله نشر برساند.