قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / آئیین نکوداشت علامه سیدجعفر مرتضی عاملی در قم

به همت دفتر تبلیغات اسلامی؛

آئیین نکوداشت علامه سیدجعفر مرتضی عاملی در قم

مراسم نکوداشت علامه سیدجعفر مرتضی عاملی، سیره‌پژوه نامدار شیعه، از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی در قم برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار اجتهاد، آیین نکوداشت علامه سیدجعفر مرتضی عاملی سیره‌نگار شیعی و از عالمان حوزه علمیه قم و لبنان به همت پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و مرکز همکاری‌های علمی و بین‌المللی در قم برگزار خواهد شد.

در مراسم نکوداشت این اندیشمند فقید،حجج‌اسلام والمسلمین محمدهادی یوسفی غروی، محمدعلی مهدوی راد، رسول جعفریان و محسن الویری به سخنرانی می‌پردازند.

این نشست علمی روز چهارشنبه، ۲۵ دی‌ماه ۹۸، از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در قم، خیابان معلم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، سالن همایش شیخ طوسی برگزار می‌شود.

گفتنی است، علامه سیدجعفر مرتضی، روز چهارشنبه، ۱۰ مهرماه، امسال در بیمارستان رسول أعظم (ص) بیروت تحت عمل جراحی قرار گرفت و پس از سال‌ها تحمل سرطان، در شب رحلت پیامبر بزرگ اسلام(ص) ۴ آبان‌ماه ۹۸ در سن ۷۵سالگی در بیروت درگذشت.

سید جعفر مرتضی عالم دینی، متخصص تاریخ اسلام و تشیع، سیره‌نگار شیعی و از عالمان حوزه علمیه قم و لبنان بود. وی کتاب‌هایی در زمینه سیره اهل بیت تالیف کرده که الصحیح من سیره النبی الاعظم و مأساه الزهراء از جمله این آثار است.

از فعالیت‌های مهم جعفر مرتضی در سال‌های اقامت در قم، می‌توان به پژوهش در زمینه‌های مختلف تاریخ و عقاید شیعه، راه‌اندازی «منتدا» یا «مدرسه علمیه جبل عاملی ها» و تدریس برای دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس اشاره کرد. وی در همین سال‌ها از تدریس، ارائه مشاوره‌های تحقیقاتی و ایجاد شرایط مناسب برای تحصیل طلاب لبنانی نیز غافل نبود. مرتضی طی ۲۵ سال سکونت در شهر قم ضمن حمایت و تربیت طلاب لبنانی در صورت ضرورت به حمایت ایدئولوژی انقلاب اسلامی پرداخت و مباحثی در حکومت از سیره اهل بیت تدوین نمود.

وی اواخر سال ۱۹۹۳م پس از ۲۵ سال اقامت در قم، به سوی وطن خود رهسپار شد و تلاش‌های علمی، پژوهشی و تربیتی خود را در جنوب لبنان که آن زمان در اشغال اسرائیل بود ادامه داد. وی در این سال‌ها علاوه بر پژوهش در زمینه تاریخ و تأسیس مرکزی تحقیقاتی در بیروت، به برگزاری جلسات مختلف برای جوانان شیعه لبنانی همت گماشت و از این راه، نسلی از فعالان مذهبی در میان شیعیان لبنان به وجود آورد. یکی از مهمترین اقدامات او در مسیر آموزش مبانی اعتقادی، تأسیس حوزه علمیه‌ای در سال ۱۳۷۷ش در شهر بیروت است. دفاع از امامت و ولایت و تلاش مستمر در پاسخگویی به شبهات اعتقادی، از اقدامات وی در سال‌های اقامت در لبنان است.

علامه سید جعفر مرتضی عاملی که از شاگردان آیات عظام میرزا هاشم آملی، مرتضی حائری یزدی و شبیری زنجانی بود در عصر حاضر یکی از برجسته‌ترین سیره‌نگاران در جهان اسلام بود. روش اجتهادی او در تاریخ و سیره‌نگاری، طرحی نو در حوزه‌های علمیه و همچنین در میان پژوهشگران علوم دینی درانداخت.

آثار علامه در حوزه تاریخ البته در میان دیگر شاخه‌های علوم دینی نیز تأثیرگذار بود. به طور کل به باور بسیاری از منتقدان آثار علامه سید جعفر مرتضی در دفاع از حریم تشیع و معارف قرآن و اهل بیت علیهم السلام و نیز پیراستن و تصحیح دیدگاه‌ها نسبت به حوادث و رویدادهای تاریخ اسلام جایگاه بلندی دارند.

تتبّع وسیع، ارزیابی دقیق، ریشه‌یابی هوشمندانه از حوادث و سیر آنها، تحریف زدایی و نمایاندن حقایق و واقعیت‌ها، نشان دادن دست‌های جعل و تحریف و افشای چهره‌های مزوّر و فریبگر، از ویژگی‌های برجسته آثار استاد است. یکی دیگر از ویژگی‌های مهم سیره نگاری علامه مرتضی عاملی در تسلط زیاد او به منابع کهن بویژه منابع اهل سنت است. یکی از دلایلی که علامه در پاسخ به شبهات مطرح شده ــ بویژه در عصر جدید توسط سلفی‌ها ــ موفق عمل کرده همین بهره بردن از منابع مذاهب مختلف است و به همین دلیل نیز آنها نتوانسته‌اند هیچ ردیه‌ای بر آثار علامه بنویسند. علامه تعصبی به استفاده صرف از منابع شیعی ندارد و می‌توان گفت که تسلط او بر منابع اهل سنت نیز مثال زدنی است.

آئیین نکوداشت علامه سیدجعفر مرتضی عاملی در قم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics