شبکه اجتهاد: هرچند مهر ماه سرآغاز فصل خزان است اما در کشور ما و بسیاری از کشورهای دنیا، آغاز بهار علم است. علمی که به فرموده پیامبر «حیات اسلام و ستون ایمان است» و خدای متعال اجر معلمان و متعلمان را متکفل شده است. «العلم حیاهالإسلام و عماد الإیمان و من علم علما أتم اللَّه له أجره و من تعلّم فعمل علّمه اللَّه ما لم یعلم».
مهرماه امسال آغاز نهمین سال درس خارج استاد سید حسن خمینی است؛ درسی که از مهر ۱۳۸۹ در مدرسه دارالشفاء -که کانون علم در شهر مقدس قم است- آغاز و تا کنون ادامه دارد.
ویژگی منحصر به فردی که در سیستم آموزشی حوزه علمیه-به ویژه در سطوح عالی و دروس خارج- تا کنون رواج داشته، بحث انتخاب آزادانه استاد است. روشی که رونق مجلس درس را نه در گرو ساز و کار قانونی و اجبار سیستمی که مرهون تلاش علمی و عملی اساتید در اقناع علمی و اخلاقی شاگردان قرار داده است. و در هشت سال گذشته دروس خارج یادگار امام همواره در زمره پر رونق ترین دروس خارج حوزه علمیه قم بوده و بارها مورد تحسین و تمجید بزرگان و مراجع عظام تقلید واقع شده است.
درس خارج از یک سو، مشق راه و رسمِ استنباط و کرسی مجتهد پروری است و از سوی دیگر، بیانگر توانایی علمی استاد در تلقّی درست مباحث پیچیده فقهی، اصولی، فلسفی و …، و احاطه جامع بر آراء و اقوال علمای گذشته و معاصر و نقد و بررسی آنها، و همچنین اتخاذ مبانی مختار در مباحث مختلف است.
تا کنون دهها کتاب و مقاله علمی- پژوهشی از استاد سید حسن خمینی انتشار یافته که نمودی از تلاش علمی ایشان در گذشته و حال است و تحسین و تکریم بسیاری از بزرگان را در پی داشته است. اما در میان همه آثار علمی استاد به طور خاص میتوان از کتاب «الافادات و الاستفادات» که تقریرات سال اول و دوم درس خارج اصول استاد است نام برد؛ کتابی که جلد اول آن در سال ۱۳۹۲ با قلم توانای شاگرد ممتاز و برادر گرامی ایشان جناب حجت الاسلام و المسلمین سید علی خمینی که خود از اساتید سطوح عالی حوزه علمیه است، به زیور طبع آراسته شد و به تعبیر برخی بزرگان نه تنها فضل و مراتب بالای اجتهاد استاد که جایگاه بالای علمی شاگرد و مقرّر را نیز تایید میکند.
برادر ارجمندم جناب سید علی آقای خمینی در تابستان امسال جلد دوم این کتاب گران سنگ -که در ادامه و تکمیل مباحث الفاظ است- را نیز به مراحل پایانی رسانده و در حال تدوین نسخه نهایی آن است و امید میرود که در هفتههای آینده نشر یافته و در دسترس جامعه علمی قرار گیرد.
این جلد از کتاب، مباحث مقدماتی علم اصول را پایان میبرد و در آینده باید منتظر جلد سوم «الافادات و الاستفادات» باشیم که از ابتدای مباحث «امر» را شامل میشود.جماران