شبکه اجتهاد: حجتالاسلام و المسلمین تحسین بدری، مدیر گروه موسوعهها و فرهنگ نامههای پژوهشگاه مطالعات تقریبی در گفتگویی، با بیان این که علوم اسلامی نیاز به تدوین دایره المعارف دارد، عنوان کرد: گروه موسوعهها و معاجم در پژوهشگاه مطالعات تقریبی با این هدف تشکیل شده است که برای علوم اسلامی، دایره المعارف و موسوعههایی تهیه و تدوین کند.
مدیر گروه موسوعهها و فرهنگ نامههای پژوهشگاه مطالعات تقریبی اظهار داشت: گروه موسوعهها و فرهنگنامههای پژوهشگاه، کار خود را با تألیف و تدوین موسوعه اصول فقه شروع کرده است که تحت عنوان «موسوعه اصول فقه» در ۵ جلد است.
حجتالاسلام و المسلمین بدری افزود: تا کنون ۲ جلد از موسوعه اصول فقه به چاپ رسیده است و سومین جلد آن تا پایان سال جاری به چاپ میرسد، همچنین جلد چهارم و پنجم آن نیز، سال آینده به اتمام میرسد.
وی با بیان این که علوم زیادی نیاز به تدوین دایره المعارف دارد، گفت: کار متفاوتی که در پژوهشگاه مطالعات تقریبی نسبت به مراکز و پژوهشگاههای دیگر صورت میگیرد، این است که موسوعهها و دایره المعارفهای پژوهشگاه به صورت مقارن و تطبیقی تدوین میشود، بدین معنا که در این موسوعهها نقطه نظرات تمام مذاهب، مدنظر قرار میگیرد.
مدیر گروه موسوعهها و فرهنگ نامههای پژوهشگاه مطالعات تقریبی ادامه داد: در شهر قم، چندین دایره المعارف در حال تدوین است، اما نگاه اکثر آنها، صرفاً شیعی است، در حالی که در تدوین موسوعههای پژوهشگاه، به همه مذاهب اسلامی توجه میشود.
حجتالاسلام و المسلمین بدری تصریح کرد: فعالیتهای پژوهشگاه از نظر علمی، از مقبولیت خاصی برخوردار است و مورد استقبال بسیاری از دانشمندان علوم اسلامی دیگر کشورهای اسلامی قرار گرفته است و شناخته شده است.
وی افزود: در زمینه فعالیتهای پژوهشگاه، تمجیدهایی صورت گرفته است که به دلیل این است که کارها و فعالیتهای پژوهشگاه، صرفاً علمی است و جنبه تبلیغاتی و ترویجی ندارد، بلکه خوراک علمی به محققان و دانشجویان ارائه میدهد و این، یک امتیاز بزرگ است.
مدیر گروه موسوعهها و فرهنگ نامههای پژوهشگاه مطالعات تقریبی یادآور شد: چنانچه امکانات مالی وجود داشته باشد، در آینده، تدوین موسوعهها و دایره المعارف برای دیگر علوم نیز مد نظر قرار گرفته شده است.
حجتالاسلام و المسلمین بدری با بیان این که تدوین موسوعه با تدوین دیگر آثار در گروههای دیگر متفاوت است، گفت: موسوعهنگاری یک فن و در عین حال، یک علم است و پژوهشگران کمی هستند که بتوانند به این علم دسترسی داشته باشند و بتوانند با قلم خود دایره المعارف بنویسند.
وی تصریح کرد: موسوعه نگاری، به کار علمی ویژه و کارشناسی دقیق نیاز دارد، بنابراین پژوهشگران این عرصه نیاز به آموزش ویژه دارند.
مدیر گروه موسوعهها و فرهنگ نامههای پژوهشگاه مطالعات تقریبی عنوان کرد: محصولات گروه موسوعه و معاجم از نظر کمی نسبت به دیگر گروهها ممکن است کم باشد، اما کیفیت این آثار بسیار زیاد است و با آثار گروههای دیگر متفاوت است.
حجتالاسلام و المسلمین بدری بیان داشت: هر چند ممکن است که هدف اساسی پژوهشگاه مطالعات تقریبی، تقریب مذاهب نباشد، اما زمینهساز تقریب بین مذاهبی است و به عنوان پشتوانه علمی، کار تقریب بین مذاهبی را انجام میدهد.