مجموعه چهارجلدی «اصول و مبادی فقه حکومتی» اثر حجتالاسلام دکتر ذبیحالله نعیمیان، در میان اعضاء هم اندیشی فقه حکومتی و پژوهشگران این عرصه، توسط آیتالله کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری رونمائی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اجتهاد، آئین رونمایی از کتاب «مبادی و اصول فقه حکومتی» اثر حجتالاسلام دکتر ذبیحالله نعیمیان، عضو گروه فقه سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) و استاد حوزه علمیه قم، با حضور توسط آیتالله عباس کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برگزار میشود.
همچنین، در این مراسم حجتالاسلام محمد عشائری، حجتالاسلام محمد قاسمی و حجتالاسلام قاسم شباننیا در حضور مؤلف این اثر به تحلیل و بررسی آن خواهند پرداخت.
بر اساس این گزارش، دوره چهار جلدی به بحث و بررسی در مورد اصول و مبادی فقه حکومتی میپردازد که از سوی انتشارات «کتاب فردا» به زیور طبع آراسته شده است.
جلد اول: یکی از مباحث مهم در مبادی و اصول فقه حکومتی، مربوط به حیطه تشریع و تاثیر آن بر کیفیت اعمال ولایت از طریق احکام و قوانین حکومتی است. تعبیر «لکل واقعه حکم» در عرف فقهی بیانگر این است که همه وقایع، برخوردار از حکم مناسب الهی هستند و به تعبیر دیگر، تشریع الهی برخوردار از ویژگی جامعیت است. این امر مقتضی آن است که انسانهاباید در زندگی فردی و اجتماعی خود در صدد امتثال احکام الهی باشند. در این میان، باید دید در این صورت، آیا دیگر جایی برای تشریع، قانون گذاری و انشاء احکام حکومتی توسط پیامبر (ص)، ائمه (ع) و فقها به عنوان نایبان آنان باقی میماند یا نه؟ این مسئله مطرح میشود که خاستگاه احکام حکومتی چیست؟ چنان که، در این میان باید سهم اجتهاد استباطی و تدبیر ولایی معلوم شود. کتاب حاضر عهده دار بررسی چنین مسائلی است.
جلد دوم: بحث از مبادی و اصول فقه حکومتی ابعاد مختلفی دارد. در این زمینه، کتاب حاضر بخشی از دغدغههاو مسائل اساسی در زمینه حکم و قوانین حکومتی را دنبال میکند. هریک از احکام الهی و احکام حکومتی برخوردار از ماهیتی هستند و تلقیهای مختلفی در این زمینه طرح شده است که بررسی آنها ضروری است؛ چنان که، مناسبات خاصی در میان این دو دسته از احکام برقرار است. به ویژه آن که این مساله در میان است که آیا همه یا برخی از احکام الهی ثابتاند یا تغییر پذیر؟ و نیز احکام حکومتی چه وضعیتی دارند؟ در این میان، آرای مختلف میتوانند مجال طرح پیدا کنند. چنان که، نظریه منطقه الفراغ در این زمینه جای بررسی و تامل انتقادی دارد.
جلد سوم: یکی از مباحث مهم از سلسه مباحث مطرح به عنوان مبادی و اصول فقه حکومتی، مربوط به نسبت احکام حکومتی است. احکام استنباطی در دو دسته احکام اولیه و ثانویه مطرح میشوند. پرسش اساسی در این زمینه این است که چه نسبتی میان احکام و قوانین حکومتی با این دوگونه از احکام استنباطی و الهی برقرار است؟ چنان که، تقدم پذیری احکام حکومتی بر احکام الهی مسئلهای نیازمند تامل است. در این مسائل، آراء و نظریات مختلفی را میتوان سراغ گرفت که متاسفانه در کنار یکدیگر چندان بررسی نشدهاند و باید به آنها پرداخت. کتاب حاضر عهده دار این مهم است.
جلد چهارم: حکومت داری متکی بر انشاء و صدور احکام و قوانین حکومتی است؛ اما هیچ کس نمیتواند تصور کند که این امر به صورت بی ضابطه انجام گیرد. چنان که، اجرایی کردن آنها نیز نیازمند ضوابط خاص خود است. این موارد را میتواند به عنوان مباحث ضروری مهم از سلسله مباحث مبادی و اصول فقه حکومتی تلقی کرد. کتاب حاضر عهده دار بررسی این مباحث مهم و فروعات متنوع آنهاست.
یادآور میشود، مراسم رونمایی از کتاب چهارجلدی «اصول و مبادی فقه حکومتی» اثر حجتالاسلام دکتر ذبیحالله نعیمیان، روز شنبه ۹ آذرماه ۹۸، ساعت ۱۰ صبح، در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار میشود. علاقهمندان برای شرکت در این نشست میتوانند با شماره ۰۹۱۰۰۹۳۱۰۸۱ تماس حاصل نمایند.
پژوهشگران برای تهیه اثر بههمراه تخفیف اینجا کلیک کنند.