شبکه اجتهاد: در خصوص حادثه زیرزمین فیضیه و واکنش مراجع عظام، چند نکته قابل توجه است:
۱- دعوت از سخنران معلوم القال نشان میدهد که یا جریان افراطی حوزه چنان پایگاه خود را در بستر طبیعی حوزه از دست داده که دست به دامان ظرفیتهای برون حوزوی خود شده و یا به دنبال یک سطح درگیری بالاتر است که تنها از عهده چنین گویندهای بر میآید. در هر حال، رسیدگی و پیشگیری از حرکتهائی که از بیرون حوزه مدیریت میشود و هیچ نهاد حوزوی پاسخگوی آن نیست، یک ضرورت فوری است.
۲- مدیریت کلان حوزه از درون دچار واگرایی و آشفتگی جدی است و گسلهای دیرین در جریانهای حوزوی، اکنون در قالب دملهای چرکین سرباز کرده است. این بحران، کیان روحانیت را به یک مخاطره جدی تهدید میکند، به اندازهای که نهاد مرجعیت قم که با رویکرد محافظه کارانه، سعی داشت بر این گسلها مرهمی بگذارد، اینک با خروش بیسابقه، به رویاروئی مستقیم با این حوادث مجبور شده است. اما نیک پیداست که این حرکت تنها در سایه شناخت شبکه قدرتمند پشتیبان و خشکاندن ریشههای این تندرویِ سازمان یافته ممکن است.
۳- روزگاری رهبران نظام و حوزه با جلوگیری از بروز و ظهور خرده جریانهای حوزوی و انحصار تشکل به جامعه مدرسین، تلاش میکردند که بر چهره متکثر حوزه پرده افکنند. اینک که این پروژه شکست خورده و پس از نشست اساتید، در کنار جامعه مدرسین هم چند شاخه تشکیلاتی سربرآورده است و پیشگیری از فرایند تکثرگرائی در حوزه هم ناممکن مینماید، پیشنهاد میشود که با این واقعیت، از سر دوراندیشی و درایت برخورد شود.
فضای موجود سبب شده است که گروههای تندرو به صورت غیر مسئولانه، و در زیر پوشش نهادهای مسئول به فعالیت خود ادامه داده و صداهای اصلی و قدرتمند که بدنه فضلایی حوزه را تشکیل میدهند، عملا از صحنه فکری و سیاسی حوزه به حاشیه رانده شده اند.
پیشنهاد میشود که زعمای حوزه با پذیرش واقعیت چندصدایی در روحانیت و قاعدهمندسازی تشکلهای حوزوی، هم مسئولیتپذیری را در حرکات و موضعگیریهای حوزویان تقویت کنند و هم با نشان دادن وزن گروههای حوزوی، جریان افراطی را حاشیه نشین و چهره حوزه را از این زشتیها و پلشتیها پاک گردانند.
یعنی هرکی هرچی گفت باید منتشر کنید؟
باید ب حال حوزه تاسف خورد ک فضلاش اینقدر مقهور پروپاگاندای رسانه ای اند