سال انتشار: ۱۳۹۰ – دانشگاه شهید چمران اهوازچکیده: هدف از اجرای این تحقیق، شناخت رابطه فقه و تربیت و آثار و فواید تربیتی احکام و مسائل فقهی است. با آگاهی از آثار و فواید تربیتی احکام و مسائل فقهی، انگیزه انسان برای انجام و اطاعت از این دستورات بیشتر میشود. در نتیجه نسلی آگاه، مؤمن و مقید به دستورات اسلامی در جامعه پرورش مییابد؛ فرهنگ جامعه رشد میکند و جرم و جنایت در جامعه کاهش مییابد و جامعهای موفق خواهیم داشت.
استاد راهنما: مهدی صانعی، دانشجو: محمدحسین امانپور
سال انتشار: ۱۳۷۳ – دانشگاه فردوسی مشهدچکیده: در این رساله قسمتی از جنبههای تربیتی که در فقه اسلامی هست، مورد بحث و بررسی قرار گرفته و پیداست که دستورهای اسلام دارای ویژگیهایی هستند که به خود اسلام اختصاص دارند و در سایر مرام و مسلکها وجود ندارند. جنبههای تربیتی که در فقه اسلامی لحاظ شدهاند، دارای ابعاد گوناگون مادی و معنوی، دنیوی و اخروی است که در این رساله فقط به بخش عبادات: طهارت، نماز، روزه و دعا پرداخته شده است.
استاد راهنما: حسن وحدتی شبیری، دانشجو: محمد هدایتی
سال انتشار: ۱۳۹۱
استاد راهنما: علیرضا اعرافی، دانشجو: علی همت بناری
مؤسسه آموزشی ـ پژوهشی امام خمینی(ره)
چکیده: فقه و تربیت دو حوزه مهم در عرصه معارف انسانی و اسلامیاست و هر یک نقش برجستهای در زندگی انسان مسلمان دارد. این نقش آنگاه برجستهتر میشود که تعامل و تأثیر متقابل این دو مورد بررسی قرار گیرد. این رساله علاوه بر کلیات تحقیق از سه فصل و یک جمعبندی و نتیجهگیری تشکیل شده است: در نخستین فصل به معرفی فقه پرداخته شده است. در این فصل ابتدا واژه فقه از دیدگاه زبانشناسان و در اصطلاح فقها و نیز از نظر آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفته است، سپس از موضوع، اهمیت، هدف و رسالت، قلمرو و محتوای فقه سخن به میان آمده است. فصل دوم به معرفی تربیت میپردازد و در آن موضوعاتی از قبیل توصیف واژه تربیت در زبانهای گوناگون (فارسی، عربی و انگلیسی)، تربیت از نظر آیات و روایات، موضوع، اهداف، مبانی، اصول، روشها، ارکان (مربی، متربی و محتوا) و مراحل تربیت مورد بررسی قرار گرفته و در پایان علوم تربیتی به عنوان دانشهایی که درباره تربیت گفتوگو میکند به طور فشرده معرفی و توصیف شده است. در فصل سوم به بررسی امکان و چگونگی تعامل فقه و تربیت اختصاص یافته است. در این فصل ابتدا به زمینههای مشترکی که امکان تعامل فقه و تربیت را میسر میسازد، اشاره شده، سپس نقش فقه در هر یک از اهداف، مبانی، اصول، روشها، ارکان و مراحل تربیت مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه به بررسی نقش تربیت و علوم تربیتی در فقه پرداخته شد. در پایان رساله ضمن ارائه جمعبندی و نتیجهگیری، برخی پیشنهادهای پژوهشی که میتواند بهدستدهنده موضوعاتی برای پژوهشهای بعدی باشد، ارائه شده است.
نقش فقه در تربیت اجتماعی(سطح ۳)
استاد راهنما: محمدرضا کاظمی، اساتید مشاور: جواد قندیلی، مهدی عدالتیان، دانشجو: مصطفی رفسنجانی
سال انتشار: ۱۳۸۸- حوزه علمیه مشهد