شبکه اجتهاد: محمدناصر سقای بی ریا در زمستان سال ۱۳۳۷ شمسی در خانوادهای متوسط، در شب میلاد امیر المومنین(ع) در کرمانشاه به دنیا آمد، با مهاجرت خانواده به تهران از دو سالگی در تهران بود تا در سال ۱۳۵۳ با ترغیب علامه مصباح یزدی به قم مهاجرت و به حوزه علمیه قم راه یافت، از اولین شخصیتهایی که با آنها ارتباط داشت اعضای هیئت امنای مدرسه منتظریه (حقانی)، شهید مظلوم آیتالله سید محمد حسین بهشتی(ره)، شهید آیتالله علی قدوسی(ره) و آیتالله محمد تقی مصباح یزدی(ره) میباشند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸ ازدواج نمود و دارای ۴ فرزند، دو دختر و دو پسر است. او دوره سطح حوزه را نزد اساتید برجستهای، نظیر آیات و اساتید فاضل لنکرانی(ره)، جنتی، کریمی جهرمی، وجدانی(ره) بحرینی، اعتمادی، پایانی(ره)، به پایان رسانید. پس از اتمام دوره سطح به مدت هشت سال در درس خارج حضرت آیتالله حسین مظاهری و مدت نسبتأ کوتاهی در درس خارج آیات عظام آیتالله محمد تقی بهجت (ره)، آیتالله تبریزی (ره)، آیتالله حائری عراقی و آیتالله شبیری شرکت نمود.
همچنین از اساتید بزرگ اخلاق و عرفان همچون آیتالله محمد تقی بهجت، آیتالله مصباح یزدی، آیتالله مظاهری، مرحوم آیتالله احمدی میانجی بهره برد.
از سالهای قبل از انقلاب کار فرهنگی دینی را در تهران آغاز کرد و سپس با سخنرانی در شهرهای مختلف و نیز تدریس در دبیرستانها و همایشها و اردوهای مختلف با موضوعات روز و اعتقادی فعالیت خود را ادامه داد.
با پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی ضمن شرکت در دورههای تکمیلی موسسه در راه حق تحت مدیریت آیتالله مصباح یزدی و تحصیل معارف اسلامی، فلسفه اسلامی، اقتصاد اسلامی، جامعه شناسی و دیگر دروس علوم انسانی، در جبهههای جنوب نیز افتخار حضور پیدا نمود. سردار رشید اسلام شهید مصطفی ردانی پور (ره)، دو برادر شهید رحمت الله و عبدالله میثمی (ره) و شهید فرزین (ره) از دوستان نزدیک وی بودند.
پس از بازگشایی دانشگاهها در دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی به تدریس معارف، روان شناسی اسلامی و نیز حقوق زن از دیدگاه اسلام پرداخت.
دوره عمومی علوم انسانی و دوره تخصصی روان شناسی را در بنیاد فرهنگی باقر العلوم (ع) گذرانید. پس از اتمام دوره تخصصی روان شناسی، کتاب “روان شناسی رشد با نگرشی به منابع اسلامی” را به همراه دیگر اعضای گروه روان شناسی بنیاد فرهنگی باقرالعلوم (علیه السلام) و با سفارش سازمان سمت تالیف نمود.
در سال ۱۳۷۰ به دانشگاه مک گیل کانادا راه یافت و کارشناسی ارشد مطالعات اسلامی را در آن دانشگاه با موفقیت به پایان رسانید.
در سال ۱۳۷۳ با معرفی رهبر معظم انقلاب سرپرستی مرکز تعلیمات اسلامی در شهر هوستون از ایالت تگزاس، از بزرگترین مراکز اسلامی در آمریکا، را به عهده گرفت و به مدت ده سال ضمن سرپرستی آن مرکز، امامت جمعه آن شهر را نیز عهدهدار گردید. همچنین با سمت نماینده تام الاختیار مقام معظم رهبری در امور حسبیه در سراسر آمریکا به امر تبلیغ اسلام و ایجاد تشکلهای اسلامی پرداخت. ایجاد تشکل علمای متعهد به انقلاب اسلامی در شمال آمریکا تحت نام “کنگره علما” و تشکل سراسری مسلمانان آمریکا با صبغه انقلابی تحت نام ” کنگره مسلمانان” از فعالیتهای اجتماعی سیاسی وی بود.
تاسیس مدرسه اسلامی الهادی در مرکز مطالعات اسلامی هوستون و سرپرستی هیئت مدیره آن یکی از فعالیتهای فرهنگی وی به شمار میآمد.
در سال ۱۳۸۳ پس از کسب مدرک دکتری در علوم تربیتی از دانشگاه هوستون به منظور ادای تعهدات و خدمت به ایران اسلامی به وطن بازگشت و از آن تاریخ تا پایان عمر خویش به عنوان عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به امر تدریس در زمینههای تخصصی، مدیریت و نیز فعالیتهای اجتماعی و سیاسی اشتغال داشت.
دکتر بیریا سالها به عنوان معاون پژوهش و مدیر گروه روانشناسی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) مشغول به خدمت بود و خدمات ارزندهای را به جامعه علمی کشور ارائه داد و از پیشگامان و وزنههای تبلیغ معارف اسلام و قرآن در ورای مرزهای ایران بشمار میرفت.
وی همچنین ریاست دفتر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم را در کارنامه خود داشت. در عرصه سیاسی، سقای بیریا از اعضای ارشد جبهه پایداری انقلاب اسلامی بود و در سال ۱۳۹۲ به عنوان سخنگوی این جبهه انتخاب شد. وی همچنین به عنوان مشاور امور روحانیت محمود احمدینژاد، رئیسجمهور اسبق ایران، فعالیت میکرد.
او که در شب میلاد حضرت امیر المومنین علی علیهالسلام به دنیا آمده بود، پس از یک دوره تحمل بیماری در شام میلاد حضرت نیز به رحمت ایزدی پیوست و پیکرش صبح ۲۸ دیماه ۱۴۰۳ بعد از اقامه نماز آیتالله جعفر سبحانی با حضور علما، طلاب و قشرهای مختلف مردم از مسجد امام رضا (ع) تشییع و در گلزار شهدای علی ابن جعفر (ع) قم به خاک سپرده شد. روحش شاد و یادش گرامی