قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / برداشت‌ غلط از «جهاد»، اصلی‌ترین عامل مشوش ساختن چهره اسلام است
شهید صدر از دل اندیشه‌های عمیق فقهی «نظریه کار» را بیرون کشید/ تیمی از فقها و حقوق‌دانان «نظریه فقهی کار» را به صورت دقیق بررسی کنند

برداشت‌ غلط از «جهاد»، اصلی‌ترین عامل مشوش ساختن چهره اسلام است

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: مشکل کسانی که به سمت افراط گری، خشونت و تکفیر می‌روند و دست به انواع جنایت‌ها می‌زنند دور بودن آن‌ها از علوم دینی است.

به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در نخستین نشست کنفرانس بین‌المللی علوم دینی و مبارزه با افراطی‌گری که با همکاری دانشگاه مذاهب اسلامی، دانشگاه بغداد و دانشگاه پیام نور در گرگان برگزار شد، با تشریح اهداف و جزئیات این کنفرانس افزود: افراطی‌گری از بی توجهی به علوم دینی برمی‌خیزد و این سؤال پیش می‌آید که چرا ما رابطه و ارتباطی را بین افراطی‌گری و علوم دینی برقرار کردیم؟

وی با بیان این که کسانی که به سمت افراط‌گری و خشونت و تکفیر می‌روند و دست به انواع جنایت‌ها می‌زنند نه فقیه هستند و نه مفسر و نه سابقه تحصیلات دینی دارند، گفت: مشکل در دور بودن آن‌ها از علوم دینی است زیرا اگر آن‌ها فقیه و مفسر بودند و سابقه تحصیلات دینی داشتند هیچ‌گاه دست به این نوع نگاه‌های غلط و رفتارهای خشن نمی‌زدند.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی تصریح کرد: بسیاری از این تکفیری‌ها دارای سابقه آنچنانی در آموختن آموزه‌های دینی ندارند و این درست است اما با این حال باید نگاه فراتری را بیافکنیم و آن این که، کسی که علوم دینی را نمی‌آموزد یکسری آموزه‌های کلی را می‌گیرد و همان برای او معرفت دینی می‌شود و آن معرفت او در شرایط وجود کاستی و فقدان در علوم دینی و عدم طرح اندیشه‌ها و نظریه‌های مربوط به جامعه و امت اسلامی به سمت خشونت و تفسیر غلط و اشتباه انگاری و برائت‎های ناجور، ناروا و غیرانسانی از دین منتهی می‌شود.

حجت‌الاسلام مبلغی با تاکید بر این‌که همه چیز به علوم دینی برمی‌گردد، بیان داشت: باید علوم دینی را در مسیر تحول، تطور و تصحیح قرار داد چرا که کسی که علوم دینی را درست و صحیح نمی‌آموزد به ‌سوی افراط ‌و تفریط می‌رود.

مشکلات اساسی باید از سوی اندیشمندان رفع شود

وی با اشاره به دو محور اساسی به عنوان سرفصل‌های اولین کنفرانس «علوم دینی و مبارزه با افراطی‌گری» اظهار داشت: محور اول این است که در علوم دینی ما نسبت به بعضی از مفاهیم و اصطلاحات تفسیر شتاب‌ زده، غیر منقح و غیر دقیق صورت گرفته است که این مشکل اساسی باید از سوی اندیشمندان رفع شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: این تفسیرهای شتاب زده باعث می‌شود جوانان به سمت غلط اندیشی و قرائت نادرست و برداشت‌های ناصحیح از واژگان درست و پر ارزشی مثل جهاد بروند که علمای جهان اسلام باید برای این مسأله تدبیر کنند و آنان را از مهلکه نجات دهند.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی خاطرنشان ساخت: به عنوان مثال جهادی که برای نجات جان انسان‌ها آمده بود اکنون در سایه این برداشت‌های غلط تبدیل به بلای جان انسانیت شده است. جهادی که آمده بود تا اسلام را دید همگان به عنوان طریق اقوم نشان دهد امروز به علت همین برداشت‌های غلط، اصلی‌ترین عامل مشوش ساختن چهره اسلام شده است که تحت عنوان جهاد بدترین قتل‌ها و جنایت‎ها را انجام می‌دهند که برداشت نادرست از مفهوم جهاد و مفاهیم ارزشمند دیگری شده و امروز بلای جان انسان‌ها شده است.

حجت‌الاسلام مبلغی ادامه داد: به عنوان مثال همین مفهوم خلافت اسلامی که امروزه بدترین پدیده‌های غیر انسانی و خشن را که تاریخ سراغ ندارد ذیل همین مفهوم خلافت اسلامی خلق می‌شود در حالی که مفهوم خلافت اسلامی در میان اهل سنت و شیعه این نیست. اگر چه اختلاف قرائت‌هایی از نظر فکری وجود دارد اما از نظر عملی مشترکات این دو بسیار زیاد است و خلافت در معنای اهل سنت و امامیه در مسیر خشونت شکل نگرفته است بلکه یک مفهوم انسانی با اندک اختلاف در تفسیر بوده است.

وی با بیان این که دست مطالبه این کنفرانس به سوی اندیشمندان جهان اسلام به ویژه علمای شیعه و سنی استان گلستان دراز است که اگر مقالات، پژوهش و ایده‌ای دارند تبیین کنند که چرا این مفاهیم بد تفسیر شده‌اند.

لزوم تبیین مبانی فقهی و عقلانی «همزیستی اسلامی»

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی به محور دوم این کنفرانس اشاره کرد و گفت: می‌خواهیم ببینیم که چه سرفصل‌ها، اندیشه‌ها، قواعد، گزاره‎ها و باب‌ها و کتاب‌هایی می‌باید در فقه و سایر علوم ما ادراج شود که عدم ادراج و وجود آن‌ها برای علوم ما یک کاستی بزرگ شده است. باید ببینیم چرا نباید در فقه اسلامی کتاب «السلم و المدارا» به عنوان یک کتاب تخصصی که امروزه جامعه به آن نیاز دارد وجود داشته باشد؟ یا کتاب «همزیستی اسلامی» به عنوان یک کتاب پر رونقِ فعال برپایه مبانی فقهی و عقلانی و قرآنی و سنت و دین نباشد؟ وقتی نداریم کاستی ایجاد می‌شود.

حجت‌الاسلام مبلغی تصریح کد: اگر این خلاء‌ها را ما پر نکنیم دیگران با نگاه‌های غلط و ابتدایی و متأثر از غربشان پر می‌کنند. بنابراین ما مؤظیفم به علوم دینی‌مان برسیم. مثلاً در تفسیر ما از آیه «فاقتلوا المشرکین» استفاده می‌کنند و هرجا هرکس کافر بود را از دم تیغ می‌گذارنند و بعد غربی‌ها و کسانی که نگاه‌های نادرستی به ما دارند از عمد و بعضی از سر اشتباهات ما آن‌ها را به این فکر وا می‌دارند که بگویند «قرآن کتاب تولید خشونت است» و چنین تبلیغی را درباره ما می‌کنند درحالی که قرآن ما می‌گوید اگر دیدید کسی اندک علاقه‌ای به سلم دارد و فهمیدید او سوء نیت ندارد و سلم را دوست دارد به سمت او بروید.

وی افزود: قرآن ما می‌گوید اگر یک نفر را بکشید گویا همه بشر را کشته‌اید! قرآن ما برتر و اساسی و فراتر از هر نگاه و مکتب و انسانیتی است که اگر انسانیت در یک سطحی است قرآن ما در یک سطح کامل تری قرار دارد و اگر دیگران همه از اخلاق می‌گویند و ثروت اخلاقی را بشریت برای خود محفوظ داشته است، اسلام ما تضمین کننده، تکمیل کننده، تعمیق کننده و ابعاد دهنده و تفصیل دهنده اخلاق آن هم در یک سطح عالی تر، لطیف تر و انسانی تر است.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با تاکید براین که متأسفانه به خاطر این که علوم دینی ما در یک شرایط و محدوده‌هایی مانده و به پیش نرفته و کاستی‌های خود را جبران نکرده به سمت زندگی اجتماعی نیامده است، گفت: این را باید همه از شیعه و سنی بپذیریم که علوم اسلامی ما بخشی از ابواب مربوط به جامعه را در درون خود گنجانده است اما بسیاری از بخش‌های مستحدث و در حال شکل گرفتن و شکل گرفته جایگاهشان در میان علوم اسلامی ما غائب است در این صورت جامعه به سمت‌های دیگر می‌رود لذا ما علمای شیعه و سنی وظیفه داریم.

حجت‌الاسلام مبلغی همچنین خاطرنشان کرد: این کنفرانس به سمتی می‌رود که علوم دینی و مبارزه فکری و اندیشه‌ای با افراطی گری را معنا دهد و پایه‌های اولیه و اصلی آن را شکل دهد.

امکان تحصیل اهل‌سنت در دانشگاه مذاهب اسلامی بدون کنکور

وی در پایان خبر داد: دانشگاه مذاهب اسلامی اخیراً امکانی را از وزارت علوم به صورت رسمی گرفته است که اجازه می‌دهد فضلا و طلاب اهل سنت با یک آزمون اختصاصی و بدون شرکت در کنکور در این دانشگاه تحصیل کنند و مدرک دانشگاهی بگیرند. در این دانشگاه فضای مذاهبی حاکم است و استادان و درس‌ها از خود مذاهب با نگاه تولید دانش اسلامی با رویکرد به سمت پاسخ گفتن به جامعه است. / تسنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics
Clicky