حجتالاسلام رفیعی با تشریح فعالیتهای مجمعالفکر گفت: در این مؤسسه موسوعه مؤلفین امامیه، موسوعه فقهی امامیه و مجموعه سنت شریفه که به تحقیق رجالی روایات بحارالانوار اختصاص دارد در حال تألیف است.
به گزارش شبکه اجتهاد، حجتالاسلام والمسلمین غلامعباس رفیعی، مدیر مؤسسه مجمعالفکر الاسلامی، به ایکنا گفت: مجمعالفکر دارای سه گروه علمی فعال است که یکی از آنها گروه تراجم است که کار تدوین موسوعه مؤلفین امامیه را در ۵۰ جلد عهدهدار است.
وی افزود: کار تحقیقی موسوعه خاتمه یافته و تا دو سال آینده چاپ آن نیز انجام خواهد شد؛ این مجموعه زندگی علمای شیعه بهعنوان تراث شیعی را مورد بحث قرار داده است.
رفیعی بیان کرد: از ویژگیهای خاص این مجموعه آن است که زندگینامه علمای جهان اسلام اعم از عالمانی که در موضوعات دینی و غیر آن اثر داشتهاند تألیف شده است یعنی عالمانی که ممکن است در زمینه کودک و یا علوم دیگر هم کتاب نوشته باشند.
مدیر مجمعالفکر الاسلامی با بیان اینکه عالمان شیعه از صدر اسلام تا سال ۱۳۸۲ هجری شمسی در این موسوعه معرفی شدهاند، تصریح کرد: اگر مؤلفی بعد از سال ۱۳۸۲ تألیف داشته است نام او را در این مجموعه نیاوردیم و فعلاً هم قصد تدوین بعد از این مقطع را نداریم.
وی با بیان اینکه این مجموعه در قطع رحلی چاپ شده و هر جلد آن تقریباً ۷۰۰ صفحه است، گفت: مختصری از زندگینامه آن عالم و آثار وی همچنین انتشاراتی که آثار وی را چاپ کرده همچنین نشانی مراکز و کتابخانههایی که این آثار در آن موجود است در این کتاب قید شده است.
رفیعی با اشاره به سنت تراجمنویسی در حوزه علمیه اظهار کرد: الذریعه آقابزرگ تهرانی مجموعه زندگینامه عالمان دینی را نوشته است که در واقع در پاسخ به سخنان برخی از عالمان اهل سنت است که شیعه را فاقد آثار، تألیفات، دانشمند و صاحب تألیف مشهور و معروف معرفی کردهاند و موسوعه تراجم مجمعالفکر هم در واقع پاسخی به همین سخنان است.
مدیر مجمعالفکر اظهار کرد: الذریعه زندگی علمای دینی را نوشته ولی این موسوعه اختصاصی به موضوعات دینی ندارد و برای همه عالمان شیعه است که در هر زمینهای از جمله ریاضیات و نجوم و … تالیف دارند.
تألیف موسوعه فقهی امامیه
رفیعی ادامه داد: گروه دوم این مؤسسه، بخش فقهی است که موسوعه فقهی مؤلفین امامیه را در ۱۵ جلد در حال تدوین دارد؛ این موسوعه فقهی و اصولی است که تحت اشراف آیتالله انصاری در حال انجام است و پیشبینی میشود که ۱۵ تا ۲۰ جلد دیگر نیز تألیف شود.
رفیعی اظهار کرد: در این موسوعه اصطلاحات فقهی و اصولی تعریف و تشریح شده است که اگر فردی بخواهد به این اصطلاحات مسلط شود میتواند به این کتاب مراجعه کند.
وی با بیان اینکه آیتالله هاشمی شاهرودی نیز کار مشابهی را در دستور کار داشتند و بخشهایی از آن انجام شده بود، افزود: ولی این موسوعه مجموعه کوچکتر و در حد دیکشنری فقهی است که براساس حرف و الفبا تدوین شده است.
رفیعی با بیان اینکه این موسوعه خیلی خلاصه هم نیست، اظهار کرد: در این مجموعه اصطلاحات و واژگان فقهی و اصولی تعریف شده ولی کار تطبیقی با اهل سنت در آن صورت نگرفته است.
تألیف مجموعه حدیثی سنت شریفه
مدیر مجمعالفکرالاسلامی به بخش سوم فعالیتهای مجمعالفکر اشاره کرد و افزود: مجموعه حدیثی سنت شریفه بخش دیگر را تشکیل میدهد که حدود ۱۰ سال برای نوشتن آن وقت صرف شده و کارهای رجالی کل بحارالانوار را انجام دادهاند البته در دو سال اخیر نقشه کار مقداری تغییر کرده است.
مدیر مجمعالفکر بیان کرد: اصلیترین ویژگی رویکرد جدید، عصرینگری است و تلاش شده تا باببندی فقهی بر اساس موضوعات روز ارائه شود مثلاً اگر کسی بخواهد به باب فرهنگ مراجعه کند در آثار گذشته بابی با این عنوان نداریم ولی در این مجموعه حدیثی باب فرهنگ ایجاد شده و روایات مرتبط بحث شده است.
این محقق و پژوهشگر تأکید کرد: این مجموعه شبکه مفاهیم دینی ایجاد کرده است مثلاً رابطه بحث ایمان در بابهای روایی با شناخت خدا و محبت خدا … بیان شده و ایمان ثمره شناخت خدا معرفی شده همچنین عبادات به عنوان ابزار ایمان و مرتبط با آن بحث شده است.
عصری بودن؛ مهمترین ویژگی
مدیر مجمعالفکرالاسلامی تصریح کرد: نقشه اولیه این کار دو سال پیش تأیید شد و تاکنون به انتهای بحث فرهنگ رسیده است. این پروژه در سه بخش انجام خواهد شد که بخش اول تبویب کلی و ماکت کار در هفت جلد است؛ گام دوم این کار توسعه بخش اول در ۱۲ جلد است و گام سوم نیز تمامی روایات را در برخواهد گرفت.
وی ادامه داد: این کار به صورت تقریبی پیش میرود و از احادیث اهل سنت هم استفاده شده است؛ این کار برای مخاطبان در سه سطح عموم مردم، حوزویان و افراد انگلیسی زبان در حال انجام است؛ برای عموم مردم با ترجمه روان، برای حوزویان با بررسی سندی و برای افراد انگلیسی زبان در یک جلد ترجمه خواهد شد.
رفیعی افزود: خلاصهای از این مجموعه بهعنوان مانیفست برای انگلیسی زبانها در یک جلد منتشر خواهد شد.
وی در پایان سخنان خود با بیان اینکه این آثار به زبان عربی نوشته شده است، تصریح کرد: مجموعه سوم به زبان عربی و انگلیسی در حال ترجمه است.