قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / تشکیل کارگروه مذهبی در ستاد ملی مقابله با کرونا لازم است
کنکاشی در چیستی و ماهیت تنفیذ

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

تشکیل کارگروه مذهبی در ستاد ملی مقابله با کرونا لازم است

معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تأکید کرد: باید کمیته مذهبی در ستاد ملی مقابله با کرونا تشکیل و تصمیمات مربوط به حوزه دین به آن واگذار شود.

به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر نجف لک زایی، با اشاره به وضعیت کشور ناشی از وضعیت ویروس کرونا و تعطیلی اماکن مذهبی، مساجد و نماز جمعه‌ها و…، گفت: در اواسط کار (مقابله با کرونا) به دست اندارکاران موضوع پیشنهاد دادم که در کنار کمیته‎های بهداشت و درمان، امنیتی، اقتصادی و … کمیته امور مذهبی هم در ذیل ستاد ملی به ریاست مدیر حوزه‌های علمیه تشکیل شود. این مطلب بعدها از سوی حوزه هم رسما به ستاد ملی اعلام شد، ولی اتفاقی نیفتاد.

وی خاطرنشان کرد: این عدم آمادگی باعث شد نوع اقداماتی که در مورد مسائل مذهبی صورت گرفت باعث رنجش برخی از ائمه محترم جمعه و بخشی از نیروهای مذهبی بشود.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، با بیان بعضی از راهکارها در این موضوع گفت: می‌شد نماز جمعه را با کمترین افراد (مثلا ۵ تا ده نفر) که کنترل مسائل بهداشتی آنها نیز راحت تر باشد، برگزار کرد تا در شرایطی که جامعه به ایجاد امید و روحیه و پاسخ دهی به بعضی شبهات اعتقادی در زمینه بیماری کرونا نیاز داشت، مردم این مطالب را از زبان امامان جمعه بشنوند.

وی افزود: درباره اماکن مذهبی و مساجد نیز می‌شد همین کار را انجام داد تا به تعطیلی صد در صدی منجر نمی‌شد.

لزوم توجه به مرکز مطالعات راهبردی حوزه‌های علمیه

لک زایی با بیان اینکه دنیا و به تبع آن ایران در ماجرای کرونا غافلگیر شد ادامه داد: غافلگیری نیروهای مذهبی بیشتر بود و از این رو به نظر می‌رسد که ما در سطوح کلان همچنان به مرکز مطالعات راهبردی در حوزه‌های علمیه که چند سال پیش مقام معظم رهبری بر آن تأکید کردند، نیاز جدی داریم.

وی مهم ترین مأموریت‌های این مرکز را در عرصه پنج نهاد اساسی «بهداشت، خانواده، اقتصاد، سیاست و حکومت، و تعلیم و تربیت» برشمرد و گفت: هر کدام از این نهادها دچار مشکل شوند، بقای انسان به خطر می‌افتد و اساساً انسانی باقی نمی‌ماند که ما او را به دین دعوت کنیم.

کمیته راهبردی بهداشت و سلامت

استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع)، بهداشت را یکی از موارد موکد در دین اسلام دانست و گفت: دین مقدس، هر چند در بخش سلامت ظاهری از پزشکان استفاده می‌کند اما توصیه‌های فراوانی هم درباره بهداشت ظاهری دارد تا جایی که کتاب‌های فقهی و رساله‌های عملیه با کتاب الطهاره و باب الطهاره شروع می‌شود.

وی در همین زمینه گفت: مهم تر از این عرصه، سلامت معنوی است که در آن کارنامه موفقی نداریم و تشکیل کمیته‎ای راهبردی برای حوزه سلامت ظاهری و معنوی در حوزه‌های علمیه می‌تواند خلأهای آموزشی، پژوهشی و تبلیغی را بررسی و برای پرکردن آن برنامه ریزی کند.

کمیته راهبردی اقتصاد

معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم لزوم تشکیل کمیته راهبردی دوم با موضوع اقتصاد و معیشت مردم را مورد توجه قرار داد و گفت: حوزه‌های علمیه، علمای بزرگ ما و طلاب و فضلای عزیز ما از دوران قدیم تا کنون همواره به موضوع معیشت مردم حساسیت داشته‌‌‌اند و بحث انفاق و صدقات و زکوات و … را برای تنظیم معیشت مردم و کمک به فقرا و مستمندان مورد توجه قرار داده اند. در شرایط کنونی به نظر می‌رسد، حوزه به عنوان یک نهاد کلان که متکفل امور مربوط به دین و دینداران است، در این عرصه تقریباً هیچ رصد راهبردی ندارد و اقدام راهبردی هم نمی‌تواند انجام دهد.

وی خاطرنشان کرد: بیشتر درس‌های خارج حوزه ما در موضوع اقتصاد است، اما ما یک کمیته راهبردی و یک مرجع راهبردی نداریم که این قسمت را بررسی کند و به شکل رسمی و قانونمند به نظام قانونگذاری و اجرایی کمک کند.

کمیته تعلیم و تربیت

سومین کمیته‌ای که این پژوهشگر حوزوی بر تشکیل آن تأکید کرد کمیته تعلیم و تربیت است. به گفته لک زایی این کمیته باید مباحث مربوط به تربیت دینی شهروندان، تزکیه و تعلیم، آموزش و پرورش، آموزش عالی، مباحث مربوط به علوم انسانی و علوم اسلامی را از نظر راهبردی مورد مداقه و مطالعه قرار دهدو

وی افزود: هر چند تولید مباحث علوم اسلامی و حضور منابع قوی انسانی در حوزه زیاد شده ولی تقریبا هیچ حضور راهبردی در سطح کلان کشور از طریق حوزه‌های علمیه ندارند مگر اینکه افراد به صورت شخصی (مانند نمایندگی مجلس و …) در جاهایی موثر باشند.

رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: امروز در دانشگاه‌های کشور، علوم اسلامی بدون نظر حوزه علمیه سرفصل گذاری و تدریس می‌شود و حوزه علمیه هیچ ممیزی و اثر راهبردی در علوم اسلامی دانشگاهی ندارد، تا چه رسد به وضعیت علوم اسلامی در سطح خارج از ایران و جهان و منطقه.

کمیته حکومت و سیاست

این دکترای علوم سیاسی «سیاست و حکومت» را پنجمین کمیته لازم التأسیس در مرکز راهبردی حوزه‌های علمیه دانست و گفت: با توجه به اینکه جمهوری اسلامی، نظام اسلامی مبتنی بر ولایت فقیه است لازم است که در این کمیته راهبردی، مباحث سیاسی مربوط به حوزه سیاست داخلی، سیاست خارجی و سیاست بین‌الملل پیوسته رصد و جاهایی که از منظر اسلامی و دینی نیاز به اظهارنظر است، مراجع، علما و خود حوزه این کار را انجام دهد.

کمیته خانواده

پنجمین نهادی که مورد تأکید این استاد دانشگاه قرار گرفت، خانواده است. رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: در دین ما به خانواده بسیار توجه شده است ولی ما در حوزه درباره خانواده، کار راهبردی و موثر نمی‌کنیم. امروز در جامعه با افزایش لجام گسیخته طلاق و فروپاشی خانواده‏‌ها مواجه هستیم ولی حوزه علمیه هیچ اثرگذاری راهبردی در این بخش ندارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین لک زایی در پایان ابراز امیدواری کرد با پایان یافتن ماجرای کرونا، این کمیته‌های پنجگانه با حضور «افراد راهبردی» در حوزه فعال شود./ حوزه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics
Clicky