عاشورا برای ما یک اصل و عزاداری ما عبادت است

امر به معروف غیر از موعظه و ارشاد است/ آمر به معروف در مقام «ولی» امر به معروف می‌کند

امر به معروف غیر از موعظه، ارشاد، تعلیم و پند است، این موارد باب خود را دارند اما امر به معروف آنجایی است که شخص بدون هیچ عذری، عالماً و عامداً در حال انجام گناه است، به چنین شخصی می‌توان فرمان داد که از انجام کارش دست بردارد.

به گزارش شبکه اجتهاد، آیت‌الله عبدالله جوادی آملی در جلسه درس اخلاق پنجشنبه‌های خود که در نمازخانه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسرا برگزار شد، ضمن تبریک عید نیمه شعبان، به ادامه شرح جمله قصار ۳۱ نهج البلاغه حضرت امیر علیه السلام پرداخت.

او با اشاره به سالروز میلاد با سعادت حضرت حجت(عج) ضمن تبریک این عید خجسته بیان داشت: وقتی پیامبر(ص) به رسالت خود مبعوث شد، در جامعه جاهلیت دو غده بدخیم وجود داشت؛ در حوزه اندیشه، آنها گرفتار وهن و خیال بودند و در حوزه انگیزه با هوس و غرور و گرایشات قبیله ای رفتار می‌کردند اما پیامبر(ص) «عدل» را جایگزین آن گرایشات قبیله‌ای، جناحی و هوس کرد و «عقل» را به جای ظن و وهن نشاند.

آیت‌الله جوادی آملی ادامه داد: همین کار را حضرت حجت در هنگام ظهور انجام خواهند داد؛ یعنی جامعه را عالم و عاقل می‌کنند، به برکت حضرت، عقل مردم کامل می‌شود، اداره چنین جامعه ای کار دشواری نیست. این است که انسان شبانه روز منتظر ظهور است و برای فرج دعا می‌کند.

او در ادامه شرح جمله قصار ۳۱ نهج البلاغه حضرت امیر علیه‌السلام پرداخت و اظهار داشت: این جمله قصار در حقیقت یکی از خطبه‌های نورانی حضرت است که سید رضی آن را به عنوان کلمه قصار ذکر کرده است؛ وقتی از حضرت در خصوص ایمان سوال کردند، حضرت ایمان را داری چهار رکن معرفی کرد؛ «الاِْیمَانُ عَلَى أَرْبَعِ دَعَائِمَ: عَلَى الصَّبْرِ، وَالْیَقِینِ، وَالْعَدْلِ، وَالْجِهَادِ»، طبق این بیان یکی از ارکان ایمان، عدل است که طبق بیان حضرت خود چهار جزء و شعبه دارد؛ «وَالْعَدْلُ مِنْهَا عَلَى أَرْبَعِ شُعَب: عَلَى غَائِصِ الْفَهْمِ، وَغَوْرِ الْعِلْمِ، وَزُهْرَهِ الْحُکْمِ، وَرَسَاخَهِ الْحِلْمِ».

این مفسر قرآن کریم ادامه داد: این کلمات یک سری معنای لغوی دارند اما حضرت به معنای خاص این لغات می‌پردازد مانند اینکه در خصوص معنای عدل می‌گویند کسی عادل است که کارهای واجب را انجام دهد و از انجام کارهای حرام بپرهیزد اما حضرت در خصوص معنای واژه عدل می‌فرماید یکی از شعب چهارگانه عدل، فهم غَائِصِ است. حضرت فرمود علم مانند دریایی است که اگر کسی توانست در این دریا غواصی کند صاحب فهم خواهد شد. هر علمی را فهم نمی گویند؛ آن علم دقیق و عمیق را فهم می‌گویند که باعث می‌شود انسان مطالب را موشکافانه بفهمد!

او خاطرنشان کرد: حضرت در خصوص «جهاد» می‌فرماید «وَالْجِهَادُ مِنْهَا عَلَى أَرْبَعِ شُعَب: عَلَى الاَْمْرِ بِالْمَعْرُوفِ، وَالنَّهْیِ عَنِ الْمُنْکَرِ، وَالصِّدْقِ فِی الْمَوَاطِنِ، وَشَنَآنِ الْفَاسِقِینَ: فَمَنْ أَمَرَ بِالْمَعْرُوفِ شَدَّ ظُهُورَ الْمُؤْمِنِینَ، وَمَنْ نَهَى عَنِ الْمُنْکَرِ أَرْغَمَ أُنُوفَ الْکَافِرِینَ؛ وَمَنْ صَدَقَ فِی الْمَوَاطِنِ قَضَى مَا عَلَیْهِ، وَمَنْ شَنِئَ الْفَاسِقِینَ وَغَضِبَ لِلَّهِ، غَضِبَ اللَّهُ لَهُ وَأَرْضَاهُ یَوْمَ الْقِیَامَهِ»؛ جهاد (نیز) چهار شاخه دارد، که اولین آنها امر به معروف، نهى از منکر است.

آیت‌الله جوادی آملی ابراز داشت: امر به معروف غیر از موعظه، ارشاد، تعلیم و پند است، این موارد باب خود را دارند اما امر به معروف آنجایی است که شخص بدون هیچ عذری، عالماً و عامداً در حال انجام گناه است، به چنین شخصی می‌توان فرمان داد که از انجام کارش دست بردارد. در این هنگام شخص آمر، ولایت دارد، در حقیقت اگر شخص خاطی به امر او گوش ندهد دو گناه مرتکب شده؛ اول آنکه کار خلاف کرده و دوم اینکه به حرف ولی خود گوش نداده است، آمر به معروف در مقام «ولی» امر به معروف می‌کند.

او ادامه داد: در نظام اسلامی اینگونه است که « وَالمُؤمِنونَ وَالمُؤمِناتُ بَعضُهُم أَولِیاءُ بَعضٍ ۚ یَأمُرونَ بِالمَعروفِ وَیَنهَونَ عَنِ المُنکَرِ» که البته امر به معروف و نهی از منکر دارای درجاتی است که درجات ابتدایی و مهم آن همان انزجار قلبی و بروز ظاهری این انزجار است که اگر هر کس در مقابل شخص گناهکار این انزجار را از خود نشان دهد در بیشتر موارد شخص از کار خود پشیمان خواهد شد و دیگر به مراحل بعدی نیازی نخواهد بود.

این استاد عالی حوزه علمیه قم با اشاره به ادامه کلام حضرت امیر علیه السلام تصریح کرد: حضرت دومین شاخصه جهاد را صادقانه قیام کردن ذکر می‌کنند و اینکه شخص نسبت به تبهکاران کینه داشته باشد. در قرآن کریم می‌خوانیم موسی(ع) به خداوند می‌فرماید به پاس نعمت‌هایی که به من دادی هرگز از انسان تبهکار و خلافکار حمایت نمی‌کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics