قالب وردپرس افزونه وردپرس
خانه / آخرین اخبار / ‌مروری بر زندگانی «خادم خورشید» آیت‌الله واعظ طبسی/ حسن طالبیان شریف
آیت‌الله ‌واعظ طبسی ضلعی از مثلث انقلابی مشهد

یادداشت وارده؛

‌مروری بر زندگانی «خادم خورشید» آیت‌الله واعظ طبسی/ حسن طالبیان شریف

اختصاصی شبکه اجتهاد: آیت‌الله حاج شیخ عباس واعظ طبسی رحمت‌الله علیه از اساتید و مدرسان برجسته سطوح عالیه حوزه علمیه مشهد بود. ایشان همچنین سال‌های زیادی تولیت آستان مقدس امام رضا علیه‌السلام و مدیر عالیه حوزه علمیه مشهد بود. در زمان تولیت ایشان از ابتدای انقلاب اسلامی آغاز شد و تا هنگام وفات خدمات خالصانه زیادی به محضر مبارک امام رضا علیه‌السلام انجام داد. ایشان در قبل از انقلاب از چهره‌های شاخص و مبارز روحانی مقیم مشهد بود.

تولد و خاندان علمی: در کتاب آثار الحجه تألیف مرحوم حجت‌الاسلام والمسلمین حاج شیخ محمد شریف رازی نوشته است: پدر ایشان حجت‌الاسلام والمسلمین حاج شیخ غلامرضا واعظ طبسی از مفاخر خطبا و معاریف وعاظ و گویندگان قرن چهاردهم هجری بود. وی نادره زمان و نابغه در منبر بود شهرت وی در جوانی آغاز شد و به‌تدریج به سایر شهر‌ها و بلاد دیگر رسید و نه تنها در ایران بلکه در جهان اسلام و تشیع چهره‌ای شناخته شده و پرآوازه بود. علت شهرت ایشان توسلی بود که در جوانی به حضرت معصومه سلام‌الله علیها نموده بود و پس از آن در خود احساس صدا و ابتکار در منبر و توانایی فوق‌العاده‌ای در وعظ و خطابه پیدا نمود و همان توسل، منشأ رشد و آوازه جهانی وی در میان وعاظ و خطبا گردید؛ درحالی‌که تا قبل از آن نه صدایی داشت و نه کسی از منبر وی استقبال می‌نمود.

حاج شیخ غلامرضا واعظ طبسی در حدود سال ۱۳۱۳ ه.ق در طبس متولد شد و پس از دوران کودکی به دروس حوزوی علاقه‌مند گردید مقدمات ادبیات را در شهر طبس فرا گرفت و در سال ۱۳۴۱ ه.ق برای ادامه تحصیل به قم مهاجرت نموده و در آنجا اقامت نمود در آنجا از محضر اساتید حوزه علمیه قم حضرات آیات میرزا همدانی، مدت کوتاهی آخوند ملاعلی همدانی و بیشتر از همه از محضر ‌آیت‌الله مرعشی نجفی تا حدود مکاسب و رسائل استفاده نمود و پس از آن در سال ۱۳۴۵ ه.ق واقعه توسل وی به حضرت معصومه رخ داد و به امر منبر وعظ و خطابه پرداخت و بقیه عمر خویش را در شهر‌های مختلف به تبلیغ پرداخت. وی یک سال قبل از فوت به حج رفت و پس از آن حدود ۱۳۵۳ قمری معادل ۱۳۱۳ شمسی در مسافرتی به سمت تهران در سبزوار یا حدود آن درگذشت جنازه آن خطیب برجسته با احترام به مشهد منتقل گردیده و در مقبره پیر پالان‌دوز در جوار حرم مطهر امام رضا علیه‌السلام به خاک سپرده شد مقبره ایشان کم‌وبیش مزار مردم مشهد‌ است.

ازدواج و فرزندان حاج شیخ غلامرضا واعظ طبسی: حاج شیخ غلامرضا واعظ طبسی در جوانی ازدواج نمود و حاصل این ازدواج ۲ فرزند پسر بود که به ترتیب عبارتند از: حسین و عباس. این ۲ فرزند پسر بعد‌ها در حوزه علمیه به تحصیل پرداخته و روحانی شدند. حجت‌الاسلام والمسلمین حاج شیخ حسین واعظ طبسی در حوزه علمیه مشهد به تحصیل پرداخته و از اساتید این حوزه بهره‌مند بود ازجمله اساتید ایشان ‌آیت‌الله حاج شیخ مجتبی قزوینی است.

‌آیت‌الله حاج شیخ واعظ طبسی: آیت‌الله واعظ طبسی در ۳ تیر ۱۳۱۴ ه.ش در مشهد متولد شد. ایشان یک‌ساله بود که پدر بزرگوارش خطیب شهیر حاج شیخ غلامرضا واعظ طبسی درگذشت. مادر ‌آیت‌الله حاج شیخ عباس واعظ طبسی ایشان را نگهداری و سرپرستی نمود و زیر نظر ایشان به مسائل شرعی و مذهبی آشنا شده و پس از دوران کودکی دوره دبستان و دبیرستان را به اتمام رساند

تحصیلات حوزوی: ایشان پس از اتمام تحصیلات دبیرستان در سن ۱۶ سالگی دروس حوزوی خویش را در حوزه علمیه مشهد آغاز نمود. ادبیات عرب را از ادیب محمدتقی نیشابوری معروف به ادیب دوم، لمعه را از ‌آیت‌الله میرزا احمد مدرس یزدی، سطوح عالیه: مکاسب، رسائل و کفایه را از ‌آیت‌الله شیخ ‌هاشم قزوینی فرا گرفت. پس از تکمیل سطوح عالیه سال‌ها در درس خارج فقه و اصول ‌آیت‌الله میلانی و ‌آیت‌الله فقیه سبزواری شرکت نمود. همچنین مدتی در درس فلسفه ‌آیت‌الله شیخ مجتبی قزوینی شرکت نموده و با نقد مبانی فلسفی توسط ایشان آشنا شد. از دیگر اساتید ایشان در حوزه مشهد‌ می‌توان به ‌آیت‌الله میرزا جواد آقای تهرانی اشاره نمود. ایشان مدتی نیز در حوزه علمیه قم به تحصیل پرداخت.

تدریس: آیت‌الله واعظ طبسی هم‌زمان با تحصیل در حوزه مشهد، سطوح ابتدایی فقه و اصول را تدریس نمود و سپس سال‌ها به تدریس سطوح عالیه پرداخت.

مبارزات انقلابی: ایشان در زمان شاه جزو روحانیون مبارز و انقلابی بود. در این راستا بازداشت و دستگیر شد و همچنین ممنوع منبر گردید.

مسئولیت‌های بعد از انقلاب: پس از به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، مسئولیت‌های متعددی را عهده‌دار گردید. ایشان نماینده ولی‌فقیه در استان خراسان، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و تولیت آستان قدس رضوی و مدیریت عالی حوزه علمیه خراسان را تا پایان عمر عهده‌دار بود.

تولیت: ایشان در مدت زعامت تولیت استان قدس رضوی از ابتدای انقلاب تا پایان عمر ایشان ادامه داشت، خدمات شایانی را انجام داد ازجمله تأسیس و ساخت رواق‌های و صحن‌های جدید در حرم مطهر، انتقال کتابخانه قدیم حرم به کتابخانه جدید و بسیار پیشرفته و مجهز، ساخت و تأسیس سالن همایش برای گردهمایی اندیشمندان و علما و…

وفات: این خادم با اخلاص امام رضا علیه‌السلام در روز جمعه ۱۴ اسفند ۱۳۹۴ ه.ش در شهر مشهد درگذشت و پس از اقامه نماز توسط مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در حرم مطهر امام رضا علیه‌السلام به خاک سپرده شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Real Time Web Analytics