قالب وردپرس افزونه وردپرس

بایگانی بلاگ

در زمینه حقوق کیفری کودکان و نوجوانان پیشرفت داشته‌ایم/ قوانین باید برآمده از جامعه باشد نه اتاق‌های در بسته

در زمینه حقوق کیفری کودکان و نوجوانان پیشرفت داشته‌ایم/ قوانین باید برآمده از جامعه باشد نه اتاق‌های در بسته

بشیریه می‌گوید: «دانش‌نامه عدالت کیفری کودکان و نوجوانان» تنوع خوبی دارد. همه قاره‌ها را در برمی‌گیرد. نظام حقوقی استرالیا، نظام حقوقی آمریکا، در آفریقا نمونه‌هایی مانند نامیبیا، در آسیا از یک سو ایران و از سوی دیگر ژاپن و چین. در اروپا هم تعداد زیادی از کشورها از شرق و غرب و نیز انگلستان را در کتاب مشاهده می‌کنیم. به گزارش شبکه اجتهاد، پرداختن به مقوله حقوق کودکان و نوجوانان و نحوه دادرسی و چگونگی تامین عدالت کیفری برای آنان از جمله مباحثی است که اگر چه سابقه دیرینی در محافل اجتماعی و آکادمیک ایران ندارد اما در سال‌های اخیر …

توضیحات بیشتر »

موارد بحث برانگیز و چالشی حقوق شهروندی بررسی و حل شود

موارد بحث برانگیز و چالشی حقوق شهروندی بررسی و حل شود

محمد روشن گفت: یکی از مشکلات کتاب «مبانی فقهی حقوق شهروندی با رویکردی بر حقوق سیاسی و اجتماعی» این است که مولفان از طرح مباحث پرچالش خودداری کردند در حالی که چالش‌های حقوق بشری ما امروز مباحثی مانند حق شفعه، ارث، دیه و… است. به گزارش شبکه اجتهاد، نشست معرفی و بررسی کتاب «مبانی فقهی حقوق شهروندی با رویکردی بر حقوق سیاسی و اجتماعی» نوشته احمدرضا خزائی و احمد مرادخانی با حضور مولف اثر و محمد روشن، در روزهای پایانی شهریور در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد. جواد نوروزی، رئیس شورای سیاست‌گذاری دبیرخانه دائمی حقوق شهروندی در …

توضیحات بیشتر »

نهج‌البلاغه، معرف حقوق عمومی اسلامی و بیانگر اولویت حق مردم است/ حاکمیت باید کاری کند که جامعه‌ از درون متعالی شود

جایگاه اصل کرامت انسانی در اجتهاد شیعی/ مصطفی محقق داماد

مصطفی محقق‌داماد می‌گوید: در نهج‌البلاغه به صراحت مردم صاحب حق معرفی شده‌اند. من خیلی می‌خواستم تا فردی چون «لاک» بداند که صد‌ها سال پیش از او تئوری حق‌مداری مردم را فردی مطرح کرده و اولویت را به آن داده است. به گزارش شبکه اجتهاد، نشست «ابعاد حقوق بشر در نهج‌البلاغه» با سخنرانی آیت‌الله سیدمصطفی محقق‌داماد، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در بنیاد نهج‌البلاغه برگزار شد. محقق‌داماد در آغاز سخنانش گفت: برخی معتقدند که حقوق بشر آفریده مغرب زمین در قرن ۱۷ میلادی با طرح مسئله حقوق طبیعی است. حقوق طبیعی لازمه ذات بشر و بدون اینکه مشروط به توافقی …

توضیحات بیشتر »

برررسی جایگاه کرامت انسانی در فقه و حقوق اسلامی، با بهره‌گیری از دیدگاه‌های آیت‌الله جوادی

«جایگاه کرامت انسان در استنباط» بررسی و مکتوب می‌شود

کتاب «کرامت انسان در فقه و حقوق اسلامی» نوشته حسین حقیقت پور از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) به منتشر شده است؛ زبان کتاب، تخصصی بوده و نویسنده در تنظیم مطالب خود بیشتر از دیدگاه‌های آیت‌الله جوادی آملی بهره برداری کرده است. به گزارش شبکه اجتهاد، در نظام اسلامی هر آن چیزی که تکریم انسان در آن خدشه دار بشود و کرامت انسانی در آن پایمال بشود مردود است و هر آن چیزی که انسان را رشد‌‌ می‌دهد و به تعالی و معنای واقعی انسان نزدیک‌‌ می‌کند او مطلوب و مرغوب است. کتاب «کرامت انسان در فقه و حقوق اسلامی» …

توضیحات بیشتر »

اعلامیه حقوق بشر نتوانسته از خشونت جلوگیری کند/ تفاوت اساسی بین عدالت و آزادی در اسلام و اعلامیه حقوق بشر وجود دارد

اعلامیه حقوق بشر نتوانسته از خشونت جلوگیری کند/ تفاوت اساسی بین عدالت و آزادی در اسلام و اعلامیه حقوق بشر وجود دارد

استاد فلسفه دین دانشگاه تهران گفت: تفسیرهای متفاوت از یک متن، دلیل کنار گذاشتن آن نیست. از اعلامیه حقوق بشر هم تفسیرهای مختلفی وجود دارد و این اعلامیه هم نتوانسته از خشونت جلوگیری کند. به گزارش شبکه اجتهاد، دکتر محمد محمدرضایی، استاد فلسفه دین دانشگاه تهران و رئیس کارگروه فلسفه دین و کلام جدید شورای تحول علوم انسانی در مجمع عالی حکمت اسلامی مشهد در جمع اساتید کلام و عقاید و دانش پژوهان در مورد آسیبهای دین پژوهی معاصر سخنانی ایراد کرد. وی همچنین در جلسه دانش افزایی اساتید کلام حوزه علمیه مشهد که با همکاری مجمع عالی حکمت و …

توضیحات بیشتر »

شکایت بین‌المللی از قطر به دلیل «نقض آزادی عبادت»

شکایت بین‌المللی از قطر به دلیل «نقض آزادی عبادت»

سه نهاد بین‌المللی حقوق بشری با ارائه شکوائیه‌ای به شورای حقوق بشر سازمان ملل، از حکومت قطر به دلیل «نقض آزادی عبادت» و منع شهروندانش از ادای فریضه حج، شکایت کردند. به گزارش شبکه اجتهاد از روزنامه الخلیج؛ در حالی که قطر مقامات سعودی را به کارشکنی در اعزام حجاج قطری متهم می‌کند، اما سه نهاد حقوق بشری شامل سازمان‎ عربی حقوق بشر در انگلستان و اروپا، سازمان‎ آفریقایی میراث و حقوق بشر و انجمن خلیلجی حقوق و آزادی‌ها با تنظیم شکایت‌نامه مشترکی به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد،  قطر را به نقض آزادی‌های دینی متهم کردند. در این …

توضیحات بیشتر »

بررسی مفهوم ملت در‌‌ اندیشه سیاسی نائینی

بررسی مفهوم ملت در‌‌ اندیشه سیاسی نائینی

شبکه اجتهاد: با طلوع مدرنیته در ایران و در خلال عصر مشروطه، مفاهیم و نظریه‌های سنتی و سیاسی ما، با چالش مواجه شد. برای حل این چالش‌ها، متفکران مختلف تلاش‌هایی را صورت دادند. یکی از مهم‌ترین این‌‌اندیشمندان نائینی بود که سعی داشت از دل سنت راهی به تجدد بگشاید. در این مقاله، نحوه مواجهه او با مفهوم ملت در‌‌اندیشه سیاسی‌اش به بحث گذاشته می‌شود. مقدمه با ورود امواج تجدد و مدرنیته به ایران در سال‌های پیش از مشروطه، مفاهیم جدیدی به فضای سیاسی و‌‌اندیشه‌ای ایران وارد شد. برخورد‌‌اندیشمندان با مفاهیم نو در کل به سه صورت بود. عده‌ای آن را …

توضیحات بیشتر »

در نظام حقوقی اسلام، غیرمسلمانان چه جایگاهی دارند؟/ ضمانت‌های اجرایی حقوق بشر اسلامی

در نظام حقوقی اسلام غیر مسلمانان چه جایگاهی دارند؟/ ضمانت‌های اجرایی حقوق بشر اسلامی

عضو هیأت علمی مؤسسه امام خمینی(ره) گفت: اعتقاد به اسلام و مسلمان شدن در حقوق بشر تاثیری ندارد. چون همه افراد از حقوق کفی برخوردارند. اما در برخورداری از حقوق اسلام تاثیر دارد. حقوق اسلامی شامل حال کسانی می‌‌‌‌شود که مسلمان باشند. افرادی که مسلمان نیستند حق ندارند توقع داشته باشند از حقوق اسلامی برخوردار شوند. مسلمان شدن مزایایی را می‌‌‌‌آورد. لذا هر کس به اسلام تن دهد از حقوق اسلامی برخوردار می‌‌‌‌شود. به گزارش شبکه اجتهاد، «حقوق بشر» از مباحث اساسی و چالش‌برانگیز معاصر به شمار می‌رود. وجه اهمیت آن این است که حقوق بشر مربوط به انسان است …

توضیحات بیشتر »

مصلحت‌اندیشی مشکلات فقهی کرامت انسانی را حل نمی‌کند/ با رفوکاری در احکام فقهی مخالفم

مصلحت‌اندیشی مشکلات فقهی کرامت انسانی حل نمی‌کند/ با رفوکاری در احکام فقهی مخالفم

از نظر مبانی عقلی و نیز شواهد نقلی مثل آیات قران، امکان اثبات کرامت عام انسانی وجود دارد ولی مشکل این است که برخی احکام فقهی با کرامت غیرمسلمانان سازگار نیست! بخش مهمی از این احکام فقهی، آرائی است که از مستندات کافی برخوردار نبوده و در میان فقها هم از تسالم برخوردار نیستند. به گزارش خبرنگار اجتهاد، گفتارهای معرفتی با موضوع «کرامت دینی و کرامت غیردینی» به بهانه روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی به همت کانون بعثت اخلاق مشهد و با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین محمد سروش محلاتی نویسنده و پژوهشگر فقه سیاسی و استاد خارج فقه و …

توضیحات بیشتر »

پای لنگ اعلامیه جهانی حقوق بشر

کریمی‌نیا: ارتداد ماهیت حقوقی دارد/ خواجه‌پور: ارتداد اگر همراه با سب‌النبی نباشد، مشمول مجازات نیست

حجت‌الاسلام کریمی نیا بر این باور است؛ کرامت و حیثیتی که در اعلامیه جهانی حقوق بشر از آن سخن می‌‌‌‌گوید، هیچ پشتوانه منطقی و فلسفی ندارد و مشخص نکرده است که چرا انسان دارای این وصف شده است.  به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام دکتر محمد مهدی کریمی نیا، از اساتید و نویسندگان حقوق هستند که بیش از بیست جلد کتاب و حدود یکصد و بیست مقاله در کارنامه علمی خود دارد. برخی آثار فقهی و حقوقی وی از این قرار است: «حقوق بشر و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران»، «همزیستی مسالمت آمیز در اسلام و حقوق بین الملل»، «تغییر جنسیت …

توضیحات بیشتر »

چالش ما با غرب در حوزه حقوق بشر بخاطر تعریف «بشر» است

چالش ما با غرب در حوزه حقوق بشر بخاطر تعریف «بشر» است

رئیس سابق سازمان بسیج حقوقدانان گفت: در حوزه حقوق بشر و حقوق شهروندی چالش اصلی ما با دنیای لیبرال انسانی در حوزه تعریف بشر است. به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام دکتر جلیل محبی مدیرکل مرکز مطالعات حقوقی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و رئیس سابق سازمان بسیج حقوقدانان در چهاردهمین نشست شنبه‌های انقلاب که با موضوع آزادی و حقوق بشر در خبرگزاری فارس برگزار شد، اظهار کرد: در حوزه حقوق بشر و حقوق شهروندی چالش اصلی ما با دنیای لیبرال انسانی در حوزه تعریف بشر است. وی افزود: آنچه در اعلامیه حقوق بشر از بشر تصویر شده است مبنای بسیاری …

توضیحات بیشتر »

چارچوب نظری حقوق بشر اسلامی مبتنی بر آثار و اندیشه شهید صدر (ره)

چارچوب نظری حقوق بشر اسلامی مبتنی بر آثار و اندیشه شهید صدر (ره)

دانشجوی دکتری حقوق عمومی دانشگاه امام صادق (ع)، درباره چرایی پرداختن به نظریه حقوق بشر اسلامی از دیدگاه شهید صدر (ره) تأکید کرد: اندیشه‌های شهید صدر افزون بر عمق فقهی، کلامی و اصولی از ابعاد اجتماعی و نظام سازی برخوردار است و این فضایی را فراهم می‌کند که بتوان با استفاده از این اندیشه‌ها به‌صورت کاملاً روشمند و هدفمند نظریه‌پردازی را دنبال کرد. به گزارش شبکه اجتهاد، کرسی ترویجی «چارچوب نظری حقوق بشر اسلامی مبتنی بر آثار و اندیشه شهید صدر (ره)» در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار گردید. در این جلسه علی ربیع زاده دانشجوی دکتری معارف اسلامی و …

توضیحات بیشتر »

حقوق بشر و نظام اجتماعی در اسلام، نوشته سیدابوالفضل موسوی زنجانی

حقوق بشر و نظام اجتماعی در اسلام، نوشته سید ابوالفضل موسوی زنجانی(ره)

شرکت سهامی انتشار با همکاری انتشارات کلبه شروق قم کتاب «حقوق بشر و نظام اجتماعی در اسلام» نوشته مرحوم آیت‌الله‌‌‌ حاج سید ابوالفضل موسوی زنجانی را به کوشش و مقدمه استاد سیدهادی خسروشاهی منتشر کرد. به گزارش شبکه اجتهاد، استاد سید‌‌هادی خسروشاهی دو مقدمه کوتاه در معرفی مرحوم آیت‌الله‌‌‌ موسوی زنجانی و این کتاب نوشته‌اند: «آیت‌الله‌‌‌ سید ابوالفضل موسوی زنجانی از علمای مشهور و مبارز معاصر، در شهر زنجان، در خاندانی معروف به علم و تقوا به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در نزد اساتیدی چون: «آقا میرزا ابراهیم ریاضی» رهسپار حوزه علمیه نجف گردید و سالیانی …

توضیحات بیشتر »

هرگونه کمک دفاعی، مالی و غذایی به مردم یمن واجب است

هرگونه کمک دفاعی، مالی و غذایی به مردم یمن واجب است

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه امروز قلب هر انسان آزاده و مقاومی در یمن‌‌ می‌تپد، گفت: وظیفه هرکشور و جریان آزاده‌‌ای است که به مردم یمن اسلحه، غذا و کمک مالی برساند. به گزارش شبکه اجتهاد، ‌آیت‌الله عباس کعبی عضو مجلس خبرگان با اشاره به استمرار بحران انسانی در یمن به تقریب گفت: مردم مقاوم یمن حماسه بی نظیری را علیه آل سعود و کشورهای حامی آنها یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی به راه انداختند. ‌کعبی بر همین اساس ادامه داد: بیش از ۴ سال است که رژیم سعودی علیرغم محاصره هوایی، زمینی و دریایی و همچنین آزمایش …

توضیحات بیشتر »

شهید بهشتی و حقوق ملت در قانون اساسی

شهید بهشتی و حقوق ملت در قانون اساسی/ سیدجواد ورعی

شبکه اجتهاد: از میان رجال دینی و سیاسی، آیت‌الله بهشتی بیشترین نقش را در تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایفا کرد. از آن رو که هم در مراحل مختلف تدوین پیش نویس قانون اساسی به ویژه در شورای انقلاب اسلامی، هم در تشکیل مجلس خبرگان قانون اساسی، و هم در مدیریت کمیسیون‌ها، جلسات غیررسمی و رسمی این مجلس نقش محوری داشت. تدوین اصول متعددی در پاسداشت حقوق ملت و اختصاص یک فصل به این موضوع از ابتکارات آن شهید بزرگوار بود. در این مقاله با اشاره به مبنای فکری شهید بهشتی در موضوع حقوق ملت، دیدگاه‌های وی در زمینه «حق …

توضیحات بیشتر »

حقوق شهروندی از دیدگاه فقهی امام خمینی(ره)/ تاکید امام بر رسیدگی سریع به صلاحیت قضات

حقوق شهروندی از دیدگاه فقهی امام خمینی(ره)/ تاکید امام بر رسیدگی سریع به صلاحیت قضات

عضو هیئت علمی گروه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، با تشریح حقوق شهروندی از دیدگاه فقهی امام خمینی(ره)، عنوان کرد: امام در فرمان هشت ماده‌ای خود بر این امر تاکید داشتند که رسیدگی به صلاحیت قضات و دادستان‌ها و دادگاه‌ها با سرعت و دقت عمل شود تا جریان امور، شرعی و الهی شده و حقوق مردم ضایع نشود. به گزارش شبکه اجتهاد، همایش «انقلاب اسلامی در منظومه فکری امام خمینی(ره)، از نظریه تا عمل» در روز پایانی خردادماه با ارائه دو پنل تخصصی با عناوین «جهانی شدن انقلاب اسلامی؛ عقلانیت و اخلاق» و «انقلاب اسلامی در آیین نظام بین‌الملل» …

توضیحات بیشتر »

«اسلام و حقوق دیپلماتیک»؛ نخستین اثر برگرفته از منابع اسلامی

«اسلام و حقوق دیپلماتیک»؛ نخستین اثر برگرفته از منابع اسلامی

محمد حسین پورامینی پژوهشگر و نویسنده کتاب «اسلام و حقوق دیپلماتیک»؛ توانسته است کتابی را به رشتۀ تحریر درآورد که در بررسی حقوق دیپلماتیک از منابع اسلامی به طور مستوفی بهره جسته و در این زمینه از جمله اولین آثار است. به گزارش شبکه اجتهاد، کتاب «اسلام و حقوق دیپلماتیک» نوشته محمد حسین پورامینی با شمارگان هزار نسخه در ۲۳۶ صفحه به بهای ۷ هزار تومان از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت)، مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی و دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتشر شده است. دو رویکرد متضاد در دکترین ناظر بر مصونیت مصونیت …

توضیحات بیشتر »

انتظارات صریح رهبر انقلاب از دستگاه قضایی/ اصلاح درونی دستگاه قضا بدون توقّف/ در مبارزه‌ با مفسدین اقتصادی به صورت واضح، حتی جنجالی وارد شوید

انتظارات صریح رهبر انقلاب از دستگاه قضایی/ اصلاح درونی دستگاه قضا بدون توقّف/ در مبارزه‌ با مفسدین اقتصادی به صورت واضح وارد شوید

رهبر معظم انقلاب ضمن تشکر از عملکرد قوه قضائیه، از مسئولان آن قوه خواست در مبارزه‌ با مفسدین اقتصادی به صورت واضح و گاهی حتّی به صورت جنجالی وارد بشوند و نیز حرکت قوّه‌ی قضائیّه‌ به سمت اصلاح درونی دستگاه قضا هم بایستی بی‌توقّف، بدون توقّف، انجام بگیرد. به گزارش شبکه اجتهاد، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز (چهارشنبه) در دیدار رئیس و مسئولان قوه قضاییه با اشاره به مسئولیت‌های سنگین و حاکمیتی دستگاه قضا تأکید کردند: قوه قضاییه باید «مظهر عدالت» و «ملجأ مورد اطمینان و پناهگاه آرامش بخش مردم» برای احقاق حقوق فردی و عمومی …

توضیحات بیشتر »

ارزیابی عملکرد دستگاه قضا در سال ۹۶

چرا از فلسفه علم اصول، سخنی نمی‌گوئیم؟/ صادق آملی لاریجانی

افزایش تعداد پرونده‌های قضایی ارتباطی با فشل بودن یا ناکارآمد بودن قوه قضایی ندارد البته بخشی از دلایل افزایش تعداد پرونده‌ها نشان از اعتماد مردم به دستگاه قضا است چرا که مردم بجای گلاویز شدن با یکدیگر و تسویه حساب‌های شخصی به دستگاه قضا رجوع می‌کنند پس حتما مردم به احقاق حق خود امیدواری دارند. ‌به گزارش شبکه اجتهاد، آیت‌الله صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در برنامه زنده تلویزیونی شبکه اول سیما از رسیدگی به ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار پرونده قضائی در سال ۹۶ خبر داد و گفت: این تعداد پرونده سوای سه میلیون پرونده مورد رسیدگی در …

توضیحات بیشتر »

شکل‌گیری قانون حمایت از اقلیت‌های دینی در سایه فقه شیعه

شکل‌گیری قانون حمایت از اقلیت‌های دینی در سایه فقه شیعه

شبکه اجتهاد: در اصل سیزدهم قانون اساسی آمده است: ایرانیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی تنها اقلیت‌های دینی شناخته می‌شوند که در حدود قانون در انجام مراسم دینی خود آزادند و در احوال شخصیه و تعلیمات دینی بر طبق آئین خود عمل می‌کنند. گفتار اول: مبانی دینی اساسی سازی ادیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی در مقام مطالعه‌ی مبانی اصل ۱۳ قانون اساسی، اولین سؤالی که به ذهن متبادر می‌شود آن است که چرا قانونگذار اساسی در مقام احصای ادیان شناخته شده تنها به سه دین زرتشتی، کلیمی و مسیحی اکتفا کرده و به سایر ادیان اشارهای نداشته است. آیا این موضوع …

توضیحات بیشتر »

اصل آزادی در اسلام مورد پذیرش است ولیکن دارای حدودی می‌باشد

پیشنهاد آیت‌الله نوری‌همدانی بر تشکیل «مجمع علمای مشهد و قم» برای حل مشکلات تعلیم و تربیت

در اسلام آزادی عقیده و مذهب، آزادی اندیشه، آزادی بیان، آزادی فعالیتهای اقتصادی و مالکیت خصوصی، آزادی اختیار وطن و محل زندگی و امثالهم کاملاً وجود دارد ولی همگی دارای حدود و شرایطی است که باید برای رعایت حقوق دیگران و رعایت مصالح جامعه در نظر گرفته شود. به گزارش شبکه اجتهاد، نشست حقوق بشر آمریکایی از دیدگاه رهبر انقلاب با پیام آیت‌الله نوری همدانی در مرکز مدیریت حوزهای علمیه قم برگزار شد. متن کامل پیام آیت‌الله حسین نوری همدانی به شرح زیر است: بسم الله الرحمن الرحیم مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَیْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِی الْأَرْضِ فَکَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ …

توضیحات بیشتر »

کرامت تکوینی و دو اختلاف با حقوق بشر غربی

نقشه راه توسعه علوم اسلامی با نگاه به بلاهای انسانی و پیامدهای آن

عضو خبرگان رهبری گفت: نقطه مشترک حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر آمریکایی و غربی مسئله کرامت انسانی است و به نظر می‌رسد باید در این زمینه فعالیت کنیم. به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در نشست تخصصی حقوق بشر آمریکایی از دیدگاه مقام معظم رهبری که در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه قم برگزار شد، اظهار داشت: در حال حاضر چالش‌های زیادی ادیان مختلف به ویژه دین اسلام را تهدید می‌کند و به نظر می‌رسد قصور مطالعاتی و پژوهشی در این زمینه یکی از دلایل این چالش‌ها است. ضروت عرضه تولیدات علمی حوزه‌های علمیه استاد خارج فقه حوزه …

توضیحات بیشتر »

اجرای حدود الهی به جامعه آرامش می‌دهد

اجرای حدود الهی به جامعه آرامش می‌دهد

یک مدرس حوزه علمیه قم با اشاره به این مطلب که ما نمی‌توانیم برای حکم قضایی و احکامی که قاضی برای فردی که لواط انجام داده است دخالتی داشته باشیم، گفت: اما باید این نکته را در نظر بگیریم که در دین اسلام و طبق حکم فقهای دین، پس از اینکه ثابت شد فردی عمل لواط را انجام داده است حکم او اعدام است. به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام والمسلمین بهرام دلیر با اشاره به حادثه‌ای که در یکی از مدارس تهران رخ داده است و با بیان اینکه این عمل تمام وجدان ایرانیان را به نوعی جریحه‌دار کرده است …

توضیحات بیشتر »

مبانی دینی کرامت ذاتی انسان و تسری آن به حوزه‌ی تشریع

مبانی دینی کرامت ذاتی انسان و تسری آن به حوزه‌ی تشریع

سیزدهمین کرسی ترویج عرضه و نقد دیدگاه علمی، با موضوع «مبانی دینی کرامت ذاتی انسان و تسری آن به حوزه‌ی تشریع» با حضور اساتید، دانشجویان و علاقه‌مندان در دانشگاه مفید برگزار شد. این موضوع را حجت‌الاسلام دکتر محمدحسن موحدی ساوجی، استادیار گروه الهیات دانشگاه مفید ارائه می‌داد و ناقدین موضوع، حجت‌الاسلام دکتر حسن‌علی علی‌اکبریان، دانشیار پژوهش‌گاه علوم و فرهنگ اسلامی و حجت‌الاسلام دکتر مهدی نریمانی، استادیار گروه الهیات دانشگاه مفید بودند. به گزارش شبکه اجتهاد، در ابتدا حجت‌الاسلام موحدی ساوجی با بیان این‌که انسان، دارای کرامت ذاتی است گفت: منظور از کرامت ذاتی، احترام و ارزش ذاتی انسان، بما هو …

توضیحات بیشتر »

صیانت از حریم خصوصی در نظام حقوقی ایران/ سید محمدمهدی غمامی

نگاهی به یکی از پژوهش‌های فقهی مرتبط با حقوق مردم و حریم خصوصی

شبکه اجتهاد: حریم خصوصی، حق افراد بر خلوت آن‌هاست که هیچ‌کس حق ورود و افشای آن‌ را ندارد و حتی در مواردی هم خود فرد نمی‌تواند آن ‌را افشا یا اجازه افشا و ورود دیگران از هر قسمی که باشد اعم از دولتی و غیردولتی را بدهد؛ در نتیجه هر نوع قرارداد یا فرم قبول اجباری نیز فاقد وجاهت قانونی است مگر به حکم قانون که قاضی می‌تواند اجازه آن را صادر کند. مطابق اصل‌۲۵ قانون اساسی «بازرسی و نرساندن نامه‌ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آن‌ها، استراق سمع …

توضیحات بیشتر »

تجسّس از حریم خصوصی افراد در «فقه امامیه»

بررسی «تجسّس» از حریم خصوصی افراد در «فقه امامیه»

در این پژوهش، از منظر فقهی تجسّس در زندگی افراد مورد بحث و مبانی و ادله‌ حکم حرمت تجسس و قلمرو این ادله از یک جهت و مصادیق و موارد مشروع تجسس و مبانی آنها براساس ادله احکام در فقه امامیه مورد بررسی قرار قرار گرفته است. به گزارش شبکه اجتهاد، اگرچه درباره مسأله تجسس و جاسوسی در زندگی افراد با نگرشهای حقوقی، سیاسی، تاریخی، حدیثی و… نگارشهایی انجام شده، اما بررسی کتب فقها از قدیمین (ابن جنید، ابن عقیل اسکافی و…) در عصر معصوم تا حال حاضر نشان‌ می‌‌‌‌‌‌‌دهد که فقهای امامیه و حتی اهل سنت بحث وافی و …

توضیحات بیشتر »

حقوق اسلامی بر پایه عدالت است/ اقتضائات عدالت جنسیتی باید مشخص شود

تحولات حقوقی زنان به وسیله ظرفیت‌های درون فقهی شتاب گرفته است

حجت‌الاسلام هدایت نیا با بیان اینکه رویکرد حقوق اسلامی، عدالت است، به تبیین مباحث مربوط به زنان و تفاوت‌های آنان از منظر حقوقی پرداخت. به گزارش شبکه اجتهاد، حجت‌الاسلام والمسلمین فرج‌الله هدایت نیا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در هشتمین نشست از سلسله‌نشست‌های زن غربی با موضوع «زن غربی و ساختارهای حقوقی» که از سوی گروه علمی مطالعات اسلامی زنان جامعه‌الزهرا(سلام‌الله‌علیها) و با همکاری انجمن علمی پژوهشی مطالعات زن و خانواده معاونت پژوهش این مؤسسه برگزار شد، با اشاره به  مباحث هفته گذشته بخش نخست مبحث «زن غربی و ساختارهای حقوقی» اظهار داشت: دو نظام حقوقی متفاوت …

توضیحات بیشتر »

برای حل مسئله «ازدواج کودکان» به کمک فقها نیازمندیم

کود‌ک ‌همسری با تغییر قانون و بدون روشنگری باز هم رخ می‌دهد/ ما نمی‌توانیم یک قانون برای تمام سنین و برای همه فرهنگ‌ها بنویسیم

موضوع ازدواج کودکان یک مسئله فقهی، فرهنگی و اقتصادی است. در مورد ابعاد فقهی این موضوع به کمک علما و فقها نیاز داریم چون به هر حال عده‌ای با اتکا بر مسائل فقهی با بالا بردن سن ازدواج برای دختران مخالف هستند. به گزارش شبکه اجتهاد، محمدرضا بادامچی نماینده تهران در واکنش به آمار جدیدی که درباره ازدواج دختران زیر ۱۵ سال در تهران منتشر شده است، می‌گوید: «ما برای تغییر قانون ازدواج دختران به کمک و همراهی علما و مراجع نیاز داریم چون عده‌ای با این کار مخالف هستند. گزارش‌های منتشر شده از سوی سازمان ثبت احوال کشور نشان …

توضیحات بیشتر »

قانون اساسی و حرمت شرعی حریم خصوصی مردم/ جلیل محبی

قانون اساسی و حرمت شرعی حریم خصوصی مردم/ جلیل محبی

شبکه اجتهاد: موضوع حریم خصوصی و تفکیک آن از فضای عمومی از مهمترین موضوعات حقوق ملت در هر نظام حقوقی است وهر سیستمی با توجه به مبانی شکل دهنده قوانین و مقررات چارچوب‌های خاصی را برای این موضوع در نظر می‌گیرد. در نظام حقوقی ایران با توجه به اصل چهارم قانون اساسی که ابتنای هر قانون و مقرره‌‌ای را بر اساس قوانین شرعی امری بنیادین دانسته است تکلیف مبنای حریم خصوصی روشن است و این قواعد فقهی است که شاکله اصلی قوانین را ترسیم می‌کند. در قران کریم حرمت تجسس مورد تاکید بوده و سوره مبارکه حجرات با عبارت لاتجسسوا …

توضیحات بیشتر »

اینجا قلب اروپا؛ حجاب الزامی است

اینجا قلب اروپا؛ حجاب الزامی است

شبکه اجتهاد: قوانین مربوط به نوع پوشش و لباس پوشیدن به طور قابل توجهی در سرتاسر جهان متفاوت است. به طور کلی در بسیاری از کشورها در مورد اینکه چه لباسی باید پوشید، قانون مدونی وجود ندارد، اما با نگاه به نوع پوشش منع‌شده در قوانین این کشورها می‌توان غیرمستقیم به نوع پوشش متداول این کشورها دست یافت. در بسیاری از کشورها، تشخیص تخلف در این زمینه به رأی قاضی سپرده شده است. اخیراً قانون‌گذاران مجلس ایالت کارولینای جنوبی آمریکا درصدد برآمده‌اند تا لایحه‌ای در مخالفت با پوشیدن شلوارهای افتان (saggy pants) تسلیم مجلس کنند که در صورت تصویب، پوشیدن …

توضیحات بیشتر »
Real Time Web Analytics